Adiabatische of natuurlijke koeling zorgt voor aangenaam werkklimaat

Het kan verkeren. Op een halve eeuw tijd evolueerde Balta van een klein familiebedrijf tot de Europese marktleider in textiel en vloerbekleding. Dat dankt het vooral aan zijn innovatiekracht en voortdurend streven naar kwaliteit. Maar de textielreus wordt bovenal gedragen door de inzet en de werkkracht van zijn 3.900 medewerkers. Om hen te verzekeren van een zo aangenaam mogelijk werkklimaat in alle omstandigheden, ging Balta voor zijn vestiging in Avelgem in zee met Colt International.

Operationele uitmuntendheid. Het is wat Balta en zijn medewerkers dagdagelijks verbindt in elk van de negen productievestigingen die de groep wereldwijd kent. In Avelgem zijn ze gespecialiseerd in afgepast tapijt (karpetten). Op de site die twintig voetbalvelden groot is, wordt het volledige verwerkingsproces, van naald tot draad, aangestuurd: garen spinnen, veredelen, weven, afwerken, confectie … “De concurrentie in de textielmarkt is bikkelhard. Wij maken met creativiteit en kwaliteit het verschil. Maar dat kan enkel als je het productieproces zelf tot in de puntjes beheerst en over een gedreven organisatie beschikt”, stipt Patrick Sourdiacourt aan, operations manager yarns balta home. “Wij willen altijd net dat tikkeltje beter doen en dat resulteert in producten met een hoge toegevoegde waarde. Onze outdoor tapijten zijn bijvoorbeeld perfect water- en uv-resistent. Dat maakt ze tot uiterst innovatieve, complexe producten die niet makkelijk te kopiëren zijn. Zo willen we telkens de grenzen verleggen.”

Oplopende temperaturen
Om innovatie mogelijk te maken rekent Balta op zijn site in Avelgem op een uitgebreid productieapparaat en de continue inzet en werkkracht van ongeveer 600 medewerkers. Om hen het leven wat aangenamer te maken, begon Balta in 2013 de markt te verkennen voor een nieuw ventilatiesysteem. Sourdiacourt: “Het uitgebreide productieapparaat moet hier 24/7 presteren en genereert daarbij de nodige warmte. In de zomer konden de arbeidstemperaturen voor onze medewerkers daardoor hoog oplopen.
De ventilator die stond te draaien kon wel wat luchtcirculatie geven, maar meer dan een pleister op de wonde was dat niet. Door de gecreëerde onderdruk kroop de warmte nog meer in de gebouwen.” Het vinden van een oplossing was echter niet zo evident. Voor Balta is duurzaamheid heel belangrijk, met respect voor alle van kracht zijnde milieunormen. Een ventilatieoplossing moest dan ook verhinderen dat er bijkomende geluidshinder zou ontstaan voor de omgeving. “Verder wilden we natuurlijk een oplossing die zowel ecologisch als economisch in het plaatje paste. In dergelijke grote ruimtes airco laten blazen zou nefast zijn voor ons streven naar een lager energieverbruik.”


Patrick Sourdiacourt is bijzonder tevreden over de samenwerking met Colt en technisch adviseur Gino Van den Bergh: “We konden en kunnen steeds terugvallen op een ruime technische bagage”.

Geen geluidshinder voor omgeving
Begin 2014 ging Sourdiacourt aan de tafel zitten met Colt International. “Zij legden als enige adiabatische koeling op tafel. Deze techniek op basis van directe verdamping onttrekt warmte aan de lucht en combineert een zuinige, natuurlijke verdampingskoeling met een hoog koelrendement. Voor ons een geheel nieuw gegeven. De technische expertise en de theoretische voorbereiding van het team van Colt waren zeer overtuigend. Vanuit de analyse die we zelf gemaakt hadden, begonnen we met een pilootproject in de ruimte waar de warmte-overlast het grootst was.” In deze ruimte met een volume van meer dan 60.000 m³ staan 21 machines te draaien. Voor Sourdiacourt was het een absolute plus dat Colt vertrok vanuit de situatie ter plaatse. “Colt bracht eerst aan de hand van een 3D-model en simulatiesoftware de problemen in kaart. Zo wisten ze perfect waar de meeste warmte ontstond en welke oplossing de meest efficiënte zou zijn. Er kwamen uiteindelijk zes Coolstream units op het dak. Voor de luchttoevoer werden nieuwe dakopeningen voorzien en voor de luchtafvoer maakten ze gebruik van de bestaande openingen in het dak. Dat gebeurde zonder bijkomende hinder voor de omgeving. De toevoerventilatie met adiabatische koeling werkt sowieso al stil, maar voor de afvoerventilatie kozen we voor speciale natuurlijke afvoer: de Labyrinth natuurlijke ventilatie die te allen tijde regeninslagvrij is, wat een permanente afvoerventilatie garandeert. Deze natuurlijke ventilatie-units zijn ook voorzien van een geïntegreerde geluidsdemping (afgestemd op de juiste grenswaarde voor de omgeving) om zo nog enkele decibels af te knabbelen van het machinegeluid.”


In deze ruimte met een volume van meer dan 60.000 m³ staan 21 machines te draaien en was de warmteoverlast het grootst.

Snel terugverdiend
Sourdiacourt heeft zich de keuze nog niet beklaagd. “Sindsdien hebben we adiabatische koeling eveneens in twee andere productiezalen geïntegreerd. Daar werken we met warmterecuperatie, zodat er ook in de winter een behaaglijk gevoel heerst. Zo willen we eigenlijk stap voor stap de hele site aanpakken. En wie weet zelfs toepassen in andere sites. Want deze oplossing heeft niet alleen het leven van onze medewerkers aangenamer gemaakt, met een betere efficiëntie tot gevolg, maar ook onze machines presteren er stukken beter door. De uitval in de zomer is nagenoeg tot nul gereduceerd. En omdat we de ventilatoren niet meer laten draaien, realiseerden we een aanzienlijke energiebesparing. De investering heeft zichzelf binnen de kortste keren terugverdiend. Bovendien is het zeer fijn samenwerken met Colt. Er is de ruime technische bagage waar we steeds op kunnen terugvallen en problemen worden adequaat aangepakt. Hadden we het op voorhand geweten, we hadden al veel sneller in deze technologie geïnvesteerd.”


De zes Coolstream units op het dak hebben Balta een aanzienlijke energiebesparing opgeleverd.

Tekst Valérie Couplez    |    Beeld Balta en Colt International
Uitgelichte foto boven: Door de investering in de ventilatieoplossing van Colt is de machine-uitval in de zomer nagenoeg tot nul herleid.