AFAS Stadion | Mechelen

Combinatie van technieken zorgt voor aangenaam voetbalklimaat

Voetbalclub KV Mechelen mag dan wel gedegradeerd zijn naar 1ste klasse B, op gebied van infrastructuur speelt de Mechelse traditieclub nog altijd mee in de hoogste regionen. Afgelopen zomer werd met de bouw van een nieuwe hoofdtribune een forse stap gezet in de uitbouw van het AFAS Stadion. De hoogstaande en diepgaande HVAC-oplossingen van SIG Air Handling zorgen voor aangename temperaturen en verluchting voor spelers, supporters en sponsors van Malinwa.

SIG Air Handling is cosponsor van KV Mechelen. Het lag dus voor de hand dat het bedrijf nauw betrokken zou worden bij de bouw van de nieuwe hoofd-tribune. Maar dat wil niet zeggen dat de HVAC-specialist het contract zomaar in handen kreeg. “We moesten wel degelijk bewijzen dat onze oplossing de beste was”, zegt Yves Deliën, accountmanager bij SIG Air Handling. En die oplossing omvat het klimatiseren en ventileren van verschillende ruimtes in de tribune.

Mechelen AFAS StadionDe oplossing van SIG Air Handling omvat het klimatiseren en ventileren van verschillende ruimtes in de tribune.

Het gelijkvloers is voorbehouden aan burelen en ruimtes voor de spelers, met naast de kleedkamers ook een spelershome en massage- en fitnessruimte. Ook de hoeken van het gebouw omvatten kantoorruimtes. Hiervoor leverde SIG Air Handling alle klimatisatie-oplossingen. De luchtgroepen zijn van het type Salda Amberair. Deze modulaire units zijn voorzien van een warmtewiel. Zo is het mogelijk om warmte te recupereren, wat ten goede van het EPB komt.

Verder voorzag SIG Air Handling de feestzaal op het eerste verdiep van klimatisatie en ventilatie. Geen simpele opgave, stelt Deliën. “In de winter zit je hier met grote klimatologische schommelingen. Dan zitten er zo’n 2.000 mensen op de tribune naar een wedstrijd te kijken, en daarna komen ze vanuit de koude meteen deze warme zaal binnen. Een aangenaam klimaat in zo’n ruimte is sterk afhankelijk van de reactiesnelheid van de installatie.” Daarom zorgt een ijswatermachine van het type Thermocold voor het voorconditioneren van de lucht. Deze chiller kan zowel koud als warm aanvoeren en brengt de ingeblazen lucht op een constante temperatuur. Dit komt het behaaglijkheidsgevoel ten goede, want het aangevoelde verschil met de buitentemperatuur wordt beperkt.”

SIG Air Handling was ook actief in de loges en skyboxen bovenaan, die allemaal afzonderlijk geklimatiseerd zijn. “Het moet mogelijk zijn om in één loge de airco op te zetten, terwijl men in de loge ernaast eerder nood heeft aan verwarming”, aldus Deliën. Om dit te realiseren werd gekozen voor een VRF driepijpsysteem: Fujitsu Heat Recovery.

Mechelen AFAS StadionFujitsu Heat Recovery.

Totaalaanbieder
Om te kunnen anticiperen op de specifieke noden van KV Mechelen, zorgde SIG Air Handling voor op maat gemaakte units. Die flexibiliteit is volgens Deliën meteen de grote sterkte van het bedrijf. “Neem daarbij ook nog eens de uitgebreide studies die we zelf verrichten en onze sterke ondersteuning: we hebben eigen technici om de installatie mee op te starten, in dienst te nemen en op te volgen. Dat maakt van ons een echte totaalaanbieder. Projecten waar normaal gezien drie à vier bedrijven in moeten tussenkomen, kunnen wij op eigen kracht dragen. Natuurlijk kwam ook de nauwe samenwerking met studiebureau AE+ Engineering en installateur Decat Energy Technics dit project ten goede.”

De nieuwe hoofdtribune van het AFAS-stadion is niet het eerste voetbalstadion waar SIG Air Handling aan werkte, maar misschien wel het meest prestigieuze. “Voor ons is dit project één grote showroom. We hebben alles uit de kast gehaald om een optimale combinatie van onze beste producten mogelijk te maken. Het gevolg is een gebouw met een doorgedreven techniciteit en een uitstekende accommodatie. We zullen onze potentiële klanten hier rondleiden, om onze visie en manier van werken in de praktijk te laten zien”, besluit Deliën.      

Tekst Filip Van der Elst    |    Beeld SIG Air Handling
Uitgelichte afbeelding: De bouw van de nieuwe tribune van het AFAS Stadion.