Design van sanitair in openbare plaatsen wint aan belang

Sanitaire voorzieningen in openbare plaatsen dienen vooral robuust en gemakkelijk te onderhouden zijn. Toch is er een evolutie naar meer design in deze voorzieningen waar te nemen. Het sanitair meubilair evolueert geleidelijk aan tot een esthetisch product. 

Gebruikers verwachten immers vandaag voorzieningen die niet alleen schoon en gemakkelijk toegankelijk zijn, maar die ook prettig om naar te kijken en comfortabel zijn. Hotels, musea, en nachtclubs beschikken steeds vaker over een sfeervol sanitair. De sanitaire voorziening weerspiegelt immers het imago van de instelling: mensen associëren graag de kwaliteit van een vestiging met die van haar toiletten.

Wanneer ze worden aangesproken om het sanitair groots aan te pakken, tonen de interieurarchitecten en decorateurs net zoveel vaardigheid en verbeelding als in andere delen van het gebouw. En het resultaat mag er zijn: lichteffecten, geluidseffecten, geurneutralisatoren en parfums, effecten van materialen, speciale effecten, hightech-apparatuur,… Elk detail wordt bestudeerd om een sfeer van welzijn en hygiëne te creëren waarin de gebruiker met plezier vertoeft.

Tijdloos design
Als Europese leider in sanitaire voorzieningen voor openbare en commerciële plaatsen, was Delabie zich al vroeg bewust van de noodzaak om haar producten op te waarderen door de esthetiek als een belangrijk onderdeel te beschouwen. De Binoptic Muurkraan, de elektronische wastafelkraan voor inbouw, werd ontworpen in 1974 en het tijdloos design is sindsdien vrijwel ongewijzigd gebleven. Het minimalistische ontwerp verbergt een hoge techniciteit en robuustheid. Net zoals de Tempomatic 2 elektronische wastafelkraan, de Tempomix 3 ingebouwde douchemengkraan, of het assortiment Securitherm EP Biosafe mengkranen, met resoluut moderne vormen.

Het gebruik van roestvrij staal, een materiaal dat ideaal is voor ontwerpdoeleinden, is nog een voorbeeld van de designtrend bij Delabie. Onder haar assortiment sanitair in roestvrij staal voor openbare en commerciële plaatsen is de nieuwe ALGUI wastafel een echt decoratief element voor de top-of-the-range wasruimte, met de dubbele afwerking glanzend/mat gepolijst die perfect integreert in elke stijl. Rvs ontwikkelt in de loop der tijd een patina, die bijdraagt tot de sfeer in de ruimte.

Competitieve prijzen
Delabie heeft de ambitie het komende jaar roestvrijstalen toestellen te ontwikkelen aan zeer competitieve prijzen, gelijk aan die van design porselein. Dit betekent: de prijzen zo goed als halveren. “We willen de productiekosten van toestellen in rvs verlagen, zodat onze klanten kunnen kiezen tussen high-end keramiek en roestvrij staal, mits behoud van hun budget. Dit zal horizonten voor hen openen om mooie en duurzame sanitaire voorzieningen te creëren”, zegt Luc Delabie, mede-zaakvoerder van de groep.

Tempomatic 4
De inspanningen van Delabie op vlak van design, gaan niet onopgemerkt voorbij. Eind 2017 won de Tempomatic 4 urinoirspoeler de prijs Winner op de German Design Awards. De jury was gecharmeerd door het ontwerp, dat design en functionaliteit combineert. De elektronica is ingewerkt in de afdekplaat en dus gemakkelijk bereikbaar voor onderhoud en reparaties.

De spoeling van de Tempomatic 4 treedt automatisch in werking na het vertrek van elke gebruiker. Dankzij een geoptimaliseerd debiet en zelfsluittijd biedt de spoeling de juiste hoeveelheid water voor efficiëntie en waterbesparing. Bovendien ontwikkelt Delabie de exclusieve massamodus waarbij rekening wordt gehouden met de gebruiksfrequentie, zodat elke vorm van verspilling vermeden wordt.

De afdekplaat van de Tempomatic 4, met een tijdloos design, is beschikbaar in een glanzend gepolijste, mat gepolijste, witte of zwarte afwerking. Omdat de plaat klein en discreet is, kan deze perfect in elk type publiek gebouw geplaatst worden. Het gladde oppervlak verhindert bovendien vervuiling en maakt reinigen eenvoudig.

Tekst & beeld: Delabie