Design sanitair in openbare toiletten

Gemiddeld besteden we 8 minuten per dag in een toilet, 150 dagen in een heel mensenleven. Van een toilet verwachten we dat het comfortabel is, ook in een openbare ruimte. Niet altijd evident. Delabie ontwikkelde een designcolletie sanitaire voorzieningen in roestvast staal, speciaal voor openbare en publieke gebouwen. 

Delabie is Europees leider in sanitaire voorzieningen voor openbare ruimtes. Al snel kregen de ontwerpers bij Delabie het inzicht dat ook dit sanitair er mooi mag uitzien. Ze zagen esthetiek en design als een belangrijk onderdeel van hun sanitaire onwerpen. Dat inzicht leverde een reeks iconische producten op: de BINOPTIC muurkraan, een elektronische wastafelkraan voor inbouw, kwam in 1974 op de markt, en het tijdloos design is sindsdien vrijwel ongewijzigd gebleven. Het minimalistische ontwerp verbergt een hoge techniciteit en robuustheid. Net zoals de TEMPOMATIC 2 elektronische wastafelkraan, de TEMPOMIX 3 ingebouwde douchemengkraan, of het assortiment SECURITHERM EP BIOSAFE mengkranen, met resoluut moderne vormen. Daarnaast introduceert Delabie ook design in sanitaire voorzieningen die toegankelijk zijn voor mensen met beperkte mobiliteit. Denk maar aan het nieuwe assortiment Be-Line® grepen en douchezitjes .

Patina
Het gebruik van roestvrij staal is nog een uiting van de designtrend bij Delabie. Onder haar assortiment sanitair in rvs is de nieuwe ALGUI wastafel een echt decoratief element voor de top-of-the-range wasruimte, met de dubbele afwerking glanzend/mat gepolijst die perfect integreert in elke stijl. Rvs ontwikkelt in de loop der tijd een patina, dat bijdraagt tot de sfeer in de ruimte.

Sfeer
Interieurarchitecten en decorateurs leggen heel wat vaardigheid en verbeelding aan de dag wanneer ze de kans krijgen om het sanitair groots aan te pakken. Ze schuwen licht- en geluidseffecten niet, en maken gebruik van  geurneutralisatoren en parfums,…  Elk detail is onderhevig aan een studie om alle zintuigen te prikkelen en een sfeer van welzijn en hygiëne te creëren waarin de gebruiker met plezier vertoeft.


Ontwerpers doen er alles aan om in openbare toiletten een sfeer van welzijn en hygiëne te creëren.  

En dat kan met de RVS sanitaire voorzieningen van Delabie. Proper en degelijk.  De meeste van de rvs sanitaire apparaten zijn conform de normen van sanitaire toestellen. Deze normen garanderen een weerstand tegen zware lasten, slijtvastheid, krasbestendigheid en een weerstand tegen chemische producten. Ze zijn speciaal ontworpen voor intensief gebruik en zijn aan extreme weerstandstests onderworpen.

Veilig
Daarnaast is er nog de strijd met gewild of ongewild vandalisme die deze apparaten soms moeten aangaan. Het roestvrij staal is duurzaam, onbreekbaar en bestand tegen hoge temperaturen. De strakke vormgeving, zonder grip, beperkt het losrukken van de apparaten. De afgeronde hoeken, zonder scherpe randen, sluiten elk risico op snijwonden uit. De toestellen zijn voorzien van onzichtbare bevestigingen en/of TORX antidiefstal schroeven. De stervorm in de TORX schroef verplicht het gebruik van een specifieke schroevendraaier. Diefstal is dus onmogelijk.

Hygienisch
Voor de sanitaire apparaten van Delabie wordt bacteriostatisch RVS 304 gebruikt. Hierbij vormt zich een onzichtbaar beschermlaagje na contact met water of lucht. Bacteriën krijgen hierdoor niet snel de kans om zich vast te hechten. De edele legering van RVS leent zich uitstekend voor omgevingen waar strenge hygiëne-eisen gelden zoals publieke sanitaire ruimtes, ziekenhuizen, scholen, grootkeukens,….Bovendien zijn ze makkelijk te reinigen en te desinfecteren. Alleen maar voordelen dus, voor plaaster én gebruiker.

Tekst: Dave Cuypers    Beeld: Delabie