Efficiënte rookafvoer redt levens

De rookontwikkeling bij een brand brengt een groot aantal risico’s met zich mee, risico’s waar veel mensen niet bij stilstaan. Zo is niet het vuur zelf, maar wel de rook verantwoordelijk voor de meeste slachtoffers. De combinatie van de verspreiding, de giftige gassen die vrijkomen en het onvoorspelbare karakter zorgen ervoor dat rook de belangrijkste doodsoorzaak bij een brand is.

TROXDe rookafvoerklep van het type EK-JZ is, door het compact ontwerp, uiterst geschikt voor montage in beperkte ruimtes.

Daarnaast zorgt rook tevens voor een vermindert gezichtsvermogen. Enerzijds heeft dit als gevolg dat wegvluchten moeilijker gaat, waardoor mensen sneller in paniek slaan. Anderzijds bemoeilijkt de rook ook de werking van de hulpdiensten. Tests hebben uitgewezen dat een appartement binnen de 3 minuten volledig verwoest is door een brand. Daarenboven kort de rookontwikkeling de tijd die u heeft om te vluchten sterk in. U heeft dus minder dan 3 minuten de tijd om uzelf en/of anderen in veiligheid te brengen. Tot slot veroorzaakt de rook ook schade. De gassen die vrijkomen en de bijkomende hitte kunnen er namelijk voor zorgen dat delen van een gebouw, denk maar aan draagstructuren, (elektrische) bekabeling of plafonds, aangetast worden.

TROX

Rookafvoerkleppen
Om de snelle rookverspreiding in te dammen en de andere risico’s zoveel mogelijk te beperken, is het efficiënt afvoeren van de rook in gebouwen van levensbelang. Een belangrijk onderdeel hierin is het installeren van rookafvoerkleppen. Deze worden gebruikt om ruimtes te vrijwaren van rook en warmte en, indien nodig, voor het voorzien van extra toevoerlucht naar één of meerdere brandcompartimenten. Daarnaast kan dit soort klep ook gebruikt worden om giftige en schadelijke gassen of dampen af te voeren.

Zo is de rookafvoerklep van het type EK-JZ, door het compact ontwerp, uiterst geschikt voor montage in beperkte ruimtes, bv. in een trappenhal of ondergrondse parkeergarage. Ondanks zijn beperkte grootte kan de EK-JZ klep de rook tegen hoge debieten verwijderen. De gedetecteerde rook vormt de trigger van de actuator d.m.v. een signaal van een rookmelder of brandmeldinstallatie. Dit signaal kan automatisch of handmatig gestuurd zijn. In het geval van rook verandert de positie van de speciaal voorgevormde aerodynamische lamellen naar een vooraf ingestelde stand. De kleppen zijn bestand tegen hoge temperaturen waardoor de EK-JZ zelfs na 25 minuten nog steeds volledig open of dicht kan. Al deze kenmerken zorgen ervoor dat deze klep CE gecertifieerd is.

TROXOndanks zijn beperkte grootte kan de EK-JZ klep de rook tegen hoge debieten verwijderen. De gedetecteerde rook vormt de trigger van de actuator d.m.v. een signaal van een rookmelder of brandmeldinstallatie.

Luchtbehandeling is noodzakelijk
Voor TROX Belgium staat het welzijn van de mens steeds op de eerste plaats. Als het gaat om brandbescherming of rookbeveiliging is dit niet anders. In elke ruimte waar mensen aanwezig zijn, is het behandelen van lucht noodzakelijk. De luchtbehandeling dient in eerste instantie voor het hoge comfortniveau, maar daarnaast ook om ervoor te zorgen dat mensen zich gezond en veilig voelen. Daarom moet, zeker in het geval van brand, elk onderdeel betrouwbaar zijn en accuraat functioneren.      

Tekst en beeld TROX Belgium
Uitgelichte afbeelding: 
Voor TROX Belgium staat het welzijn van de mens steeds op de eerste plaats.