Efficiënte warmtepomp houdt stokoud lemen huisje vorstvrij

In Zoutleeuw staat een uniek huis uit de 19de eeuw. Toen de eigenaar naar een rusthuis ging, leek het rijp voor de sloop, maar de familie Dhont-Gillet zag het potentieel ervan in en blies het kleine, gezellige huis nieuw leven in. Een hele klus, zeker wat verwarming betreft. Een vloerverwarmingssysteem en een lucht | water-warmtepomp van Stiebel Eltron boden de oplossing.

Het lemen huisje is al zeker 150 jaar oud. Het was van generatie op generatie eigendom van dezelfde familie, tot de laatste eigenaar naar een rusthuis ging. De familie Dhont-Gillet kocht het unieke pand in 2007. “Mijn man zag er wel iets in: dit huis bewoonbaar maken werd een doel op zich, en dat is een uit de hand gelopen hobby geworden”, zegt Katrien Gillet.

Pas in 2011 kon de familie beginnen met de restauratie. Katrien en haar man namen conservatiearchitect Benoît Delaey uit Brugge onder de arm. “We wilden het originele huis zo intact mogelijk behouden. Zo hebben we de ramen gewoon gerestaureerd, en geen nieuwe ramen met dubbel glas gestoken.” Om dezelfde reden zijn dezelfde bakstenen van 150 jaar geleden in het huis behouden.

‘Zet gewoon een elektrisch kacheltje’
Om het huis ook in de koude wintermaanden leefbaar te houden, is natuurlijk ook een degelijke verwarming een noodzaak. “Een aardgasleiding ligt hier niet, dus dat bleek heel moeilijk. Verder hadden we enkele criteria: de verwarming moest uiteraard betrouwbaar zijn en mocht niet veel plaats innemen. Radiatoren wilden we daarom niet. Die passen trouwens ook niet bij het huis. Een vloerverwarming met een warmtepomp was de beste optie. We hebben heel wat beurzen afgelopen, maar de meeste bedrijven stuurden ons wandelen omdat dit project hen onmogelijk leek. ‘Zet gewoon een elektrisch kacheltje’, was de teneur”, aldus Gillet.


Christophe Sergoigne van installatiebedrijf Elwa en eigenaar Katrien Gillet.

Bij Stiebel Eltron kreeg de familie wél gehoor. “Het was zeker geen vanzelfsprekende opdracht, omdat dit eigenlijk ingaat tegen de geldende principes“, zegt Christophe Sergoigne, zaakvoerder van het installatiebedrijf Elwa. Het huis moest vorstvrij gehouden worden, met een maximale verwarmingstemperatuur van 15 °C. Leem is immers een materiaal dat erg gevoelig is voor grote temperatuurschommelingen. “Een warmtepomp, met lage temperatuurverwarming, wordt normaal gezien geplaatst in huizen die extreem goed geïsoleerd zijn. Hier was het net het tegenovergestelde. Bovendien heb je voor een vloerverwarming liefst veel vierkante meter nodig, en dat was op deze kleine oppervlakte niet voorhanden. Maar na vele berekeningen bleek dat 15 °C – in de koudste periode – haalbaar moest zijn.”

Compact buffervat vlak bij de buitenunit
Installatiebedrijf Elwa plaatste buiten achteraan het huis een lucht | water-warmtepomp van het type WPL Trend. “Het toestel is een monobloc: alles wat rond verwarming gebeurt zit in het toestel. De warmte wordt getransporteerd van de buitenunit naar een HSBC 2000, een compact combivat: een 100 liter buffervat en 200 liter sanitair vat in één. In het buffervat wordt de warmte opgeslagen, zodat de vloerverwarming op elk moment warmte ter beschikking heeft.” De warmtepomp is bewust dicht bij het buffervat geplaatst, zodat er zo weinig mogelijk warmteverlies optreedt bij het transport. “Daarom zijn de leidingen ook extreem geïsoleerd”, legt Sergoigne uit.

De verwarming kan ook vanop afstand gecontroleerd worden, met een speciale login op een webpagina. Zo kan er bij een eventueel probleem snel ingegrepen worden.

Intussen is het huisje van een ruïne omgetoverd tot een aangenaam buitenverblijf voor de familie. In de bovenverdieping zijn drie kleine maar gezellige slaapkamers gecreëerd, en volgend jaar beginnen de eigenaars met het plaatsen van een keuken. “Je zou hier ook permanent kunnen wonen: je hebt hier al het comfort dat je nodig hebt. Maar dat is niet onze ambitie”, besluit Gillet.


Het gecombineerd boiler- en buffervat, dat bewust op slechts enkele meters afstand van de buitenunit is geplaatst om warmte te conserveren. 

Tekst: Filip Van der Elst / Beeld: Stiebel Eltron