Gecontroleerde luchtbevochtiging resulteert in minder ziekte

Begin 2017 werd Dristeem Belgium opgericht, de Belgische afdeling van Dristeem, een Amerikaanse producent van atmosferische stoomgeneratoren, stoomverdeelsystemen en adiabatische koeling en bevochtiging. Openbare en industriegebouwen voorzien van een goede luchtvochtigheidsgraad met behulp van efficiënte en moderne bevochtigers, dat is de missie. En dat gaat steeds beter, omdat luchtbevochtiging steeds meer aan belang wint.

Dristeem Belgium is vooral actief in ziekenhuizen, musea en industriegebouwen, maar werkt ook in projecten voor banken of overheden. “Overal waar de luchtvochtigheid een belangrijk issue is komen onze oplossingen van pas”, zegt Marc Briers, oprichter van Dristeem Belgium. “In de koude wintermaanden is de lucht binnen heel droog, en dan wordt de luchtvochtigheid een gezondheidsprobleem.” Daarom zijn de oplossingen populair in de zorgsector: UZ Leuven, UZ Jette en ZNA Antwerpen zijn enkele voorbeelden van gerealiseerde projecten. Ook in musea, waar kunstwerken zoals schilderijen heel gevoelig zijn aan vochtigheidsschommelingen, is een goede luchtvochtigheidsgraad van groot belang.

Een goede luchtvochtigheid staat niet altijd bovenaan het prioriteitenlijstje bij gebouwbeheerders, maar in de loop der jaren zijn de geesten wel gerijpt, stelt Briers. “Men is er zich meer en meer van bewust dat ziekte in de winter te maken kan hebben met een te lage luchtvochtigheid. Een ventilatiesysteem D, met de constante toevoer van droge buitenlucht in zeer sterk geïsoleerde woningen, heeft dat fenomeen alleen nog maar versterkt. Alleen voel je een slechte luchtvochtigheid intuïtief minder snel aan dan een te lage of te hoge temperatuur.”

Gecontroleerde luchtbevochtiging resulteert in minder ziekteDe nieuwe gasgestookte bevochtiger GTS LX haalt een rendement van 103%.

Minder ziektes
Een goede luchtbevochtiging gaat de verspreiding van ziektes tegen. Als de luchtvochtigheid hoger ligt zal de activiteit van virussen sneller afbouwen, en dus heeft het virus minder tijd om zich te verspreiden. ”De effecten zijn onomstotelijk bewezen: uit een Amerikaanse studie is gebleken dat het absenteïsme opvallend lager ligt in scholen mét luchtbevochtiging”, zegt Briers.

Dristeem Belgium streeft in elk project naar maatwerk. “Met behulp van onze eigen capaciteits- en energieberekeningsmodules en in functie van de noden van de klant, biedt onze eigen studiedienst steeds de meest optimale oplossing“, zegt Briers.

Gas, elektriciteit of stoom
Stoombevochtigers worden aangewend om de luchtvochtigheidsgraad op peil te brengen. De geproduceerde stoom wordt gemengd in een centraal ventilatiesysteem of rechtsreeks in de ruimte geïnjecteerd. Als mogelijke energiebron voor de stoomproductie kunnen gas, elektriciteit of stoom op druk, geproduceerd in een ketelhuis, aangewend worden. In grote en middelgrote gebouwen wordt meestal gekozen voor een bevochtiger op gas.

In oktober lanceert Dristeem in België een nieuwe gasgestookte bevochtiger: de GTS LX. Dit compacter toestel haalt een rendement van 103%. En er is nog een belangrijke wijziging, zegt Briers. “Vroeger was er voor een oplossing op gas een schouw nodig, maar de klant wilt dat niet altijd en dit brengt extra kosten met zich mee. De GTS LX is condenserend, waardoor de rookgastemperatuur onder de 60° ligt en een RVS-schouw geen noodzaak meer is. De installatie van de schouw wordt veel compacter en eenvoudiger.” De GTS LX werd in maart gelanceerd in Milaan en werd in de Verenigde Staten verkozen tot ‘Money-Saving Product Award winner’.      

Tekst Filip Van der Elst     |     Beeld Dristeem Belgium
Uitgelichte afbeelding: 
Dristeem Belgium is vooral actief in ziekenhuizen, musea en industriegebouwen, maar werkt ook in projecten voor banken of overheden.