Inzetten op duurzaamheid dankzij het flow-principe

In Knokke staat sinds eind 2017 het nieuwe ziekenhuis AZ Zeno. Het opmerkelijke bouwwerk, met een vloeroppervlakte van 440.000 m² en 324 bedden, zweeft als het ware boven het landschap. Het ziekenhuis kan uitpakken met een BREEAM-score ‘excellent’, en daar hebben de producten van Belimo een belangrijke rol in gespeeld.

Installateur EEG Van Braeckel en studiebureau Ingenium kozen voor meerdere producten van Belimo, zoals de elektronische drukonafhankelijke regelkogelkraan (EPIV), vlinderkleppen, servomotoren en de Energy Valve ™. Ingenium schreef het bestek, zoals gebruikelijk in België, met drukonafhankelijke regelafsluiters. Belimo heeft het studiebureau weten te overtuigen van de meerwaarde van haar op flow gebaseerde producten.

Flow
“De oorspronkelijke tekeningen die installateur Van Braeckel liet zien, waren allemaal gebaseerd op druk. Terwijl wij net redeneren: ‘Waarom druk doen als het ook met flow kan?’”, zegt Danny De Laater, Manager Technical Support bij Belimo. Met flow werken staat synoniem voor duurzamer te werk gaan. “Zo kijk je werkelijk naar de vraag: hoeveel liter is nodig om koeling of warmte te bereiken? Onze Energy Valve gebruikt immers enkel energie wanneer dat nodig is. Alles wordt in real-time gemeten en afgestemd op de werkelijke vraag van de installatie: de pomp mag pas bijschakelen als er niet voldoende door de klep stroomt.”


Belimo zoneventiel.

“Vele mensen denken: ‘meer stroom betekent meer warmte’, maar dat is een misvatting”, vervolgt De Laater. Een verwarmer of koeler heeft een bepaalde capaciteit, en wanneer die overschreden wordt treedt er verzadiging op. Er is simpelweg te weinig tijd om de warmte of koelte over te dragen aan de lucht. Bij de Energy Valve zal de klep zichzelf in dat geval een beetje sluiten en weerstand opbouwen. De stroming door het verwarmings- of koelblok gaat omlaag en er is meer tijd om de temperatuuroverbrenging te verzorgen.”

Meerdere functies combineren
Een ander voordeel van de Energy Valve is dat het toestel meerdere functies combineert in een montagevriendelijke eenheid: meten, regelen, inregelen, afsluiten, energiemonitoring en cloudverbinding. De Energy Valve bewaakt ook de real-time flow en signaleert via bijvoorbeeld BACnet IP aan het bovenliggend gebouwbeheersysteem. Danzkij de cloud kan de installateur die in het onderhoud moet voorzien ook op afstand tewerk gaan.

Die combinatie van functies houdt in dat er minder kleppen geplaatst moeten worden, en bovendien mogen de afmetingen ervan kleiner zijn. Dankzij het flow-principe konden de pompen, leidingen en regelafsluiters twee keer zo klein geplaatst worden. Ook dat speelde mee in de BREEAM-beoordeling van het nieuwe ziekenhuis. Ook de lekdichtheid is een ecologische troef. “De circa 220 benodigde 6-weg regelkogelkranen ten behoeve van de klimaatplafonds mochten slechts 0,2% lekken op basis van kvs-waarde. De 6-weg van Belimo zijn namelijk 100% sluitend. Hetzelfde geldt voor onze 2-weg regelkogelkranen”, zegt De Laater.

Ook het lage energieverbruik van de servomotoren is voordelig. “De geselecteerde Belimo CQ24A-SR servomotor verbruikt niet meer dan 0,3W inbedrijf en (in rust 0,2W), terwijl een normaal thermische naregelaandrijving tot wel 6 watt gebruikt.”


De Energy Valve gebruikt immers enkel energie wanneer dat nodig is.

Kenniscentrum
In de Belgische markt zijn de oplossingen van Belimo nog niet voldoende bekend, in tegenstelling tot in Duitsland of Nederland. “Het assortiment van Belimo bestaat uit veel meer dan alleen maar brandklepmotoren. We willen onze regelafsluiters en vlinderkleppen ook in België meer bekendheid geven.” Daarnaast hecht het bedrijf ook veel belang aan het delen van kennis. Zo heeft Belimo een eigen kenniscentrum, dat op afspraak bezocht kan worden, met een testwand waar de producten werkend aanschouwd kunnen worden.”

Tekst Filip Van der Elst     |    Beeld Belimo
Uitgelichte foto boven: (Beeld: EEG).