Laagvoltaïsche ionisatie als wapen tegen fijn stof in gebouwen

CurieuzeNeuzen-Vlaanderen verrichtte in mei van dit jaar een grootschalig onderzoek naar de luchtkwaliteit in Vlaanderen. 20.000 Vlamingen werkten hieraan mee om de concentraties van stikstofdioxide (NO2) in de buitenlucht in kaart te brengen. De resultaten schetsen een somber beeld. Reden te over om meer in te zetten op een grondige zuivering van de lucht, zowel binnen als buiten de gebouwen. Met de Novaerus plasma-ionisator van Polvo ligt de oplossing alvast binnen handbereik.

Ver-van-mijn-bed show
De resultaten van CurieuzeNeuzen laten weinig aan de verbeelding over: de stipjes langs autosnelwegen en drukke wegen kleuren donkerrood, net zoals Antwerpen. De resultaten komen niet als een verrassing voor Christophe Fonteyne, zaakvoerder van luchtfilteringsspecialist Polvo: “3,7 miljoen Belgen zijn allergisch ten gevolge van slechte lucht, jaarlijks sterven er 12.000 mensen in ons land ten gevolge van de belabberde luchtkwaliteit.” Toch blijft het voor veel mensen het een ver-van-mijn-bed show. Christophe Fonteyne: “Zowat elke inwoner komt in aanraking met slechte lucht. Het onderzoek bewijst dat je zeker niet veiliger bent als je op het platteland woont. In België is lintbebouwing zo sterk dat de meeste mensen wel op 200 meter van een drukke straat wonen.”

Polvo‘Dit toestel laat toe om op eenvoudige wijze alle lucht permanent te zuiveren.’

Laagvoltaïsche ionisatie in gebouwen
De Novaerus plasma-ionisator van Polvo biedt een technisch volwaardig antwoord. Het toestel breekt al het fijn stof in de woonruimtes af en wordt ingebouwd in de pulsiebuis van een type D-ventilatiesysteem. Zo wordt de luchtstroom verrijkt met negatieve zuurstofionen. Bij een tekort aan negatieve zuurstofionen, hebben veel mensen last van nervositeit, voelen zich depressief of vermoeid, hebben een gestoorde nachtrust of hebben een verlaagde psychische of fysieke weerstand.

De Novaerus is het enige luchtzuiveringsproduct dat gebruik maakt van laagvoltaïsche ionisatie, een concept waar Polvo een patent op heeft. Christophe Fonteyne: “Dit is de enige vorm van ionisatie die moleculen afbreekt. Zo worden bacteriën in de lucht binnen de 0,02 seconden afgebroken. Bij hoogvoltaïsche ionisatie zullen de moleculen magnetiseren en blijven de bacteriën in de filter. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.” Dankzij deze unieke eigenschappen is de Novaerus medisch gekeurd en goed bevonden. De toepassing is perfect in omgevingen waar een klinische luchtkwaliteit van groot belang is, zoals in een operatiekwartier.

De slogan van Polvo luidt niet voor niets ventileren is verplicht, maar zuivere lucht is een keuze. Christophe Fonteyne: “Ventileren betekent niet dat je de lucht aan het zuiveren bent. Je kan wel verse buitenlucht in de woning brengen, maar ook de buitenlucht is vervuild. Het is daarom van belang om de lucht zelf te behandelen.” De Novaerus ziet Polvo als een forse verbetering tegenover het gebruik van filters in een klassiek ventilatiesysteem. Die hebben geen impact op de vuile lucht die bijvoorbeeld langs de voordeur de woning binnenstroomt.

Minder ziekteverzuim
Polvo zet momenteel sterk in op medische omgevingen en kantoren. De positieve gevolgen zijn nu al voelbaar en zichtbaar. In een kantoorgebouw in Oostenrijk, waar de Novaerus geplaatst werd, daalde het ziekteverzuim met 40 procent. Christophe Fonteyne: “De kans dat je de griep van je buurman op kantoor overneemt, is quasi nihil.” Polvo wil de Novaerus nu ook via de installateurs introduceren in onder meer scholen, sportclubs en kinderdagverblijven en ook in woningen. “Waarom ongezonde, vuile lucht blijven inademen? Dit toestel laat toe om op eenvoudige wijze alle lucht binnenskamers permanent te zuiveren”, besluit Christophe Fonteyne.      

Tekst Filip Van der Elst    |    Beeld Polvo
Uitgelichte afbeelding: 
Het toestel wordt ingebouwd in de pulsiebuis van een type D-ventilatiesysteem. Zo wordt de luchtstroom verrijkt met negatieve ionen.