Leuven en Houthalen-Helchteren | Woonzorgcentra

In Leuven en Houthalen-Helchteren bouwt Orpea, actief in de sector van de zorginstellingen, twee nieuwe woonzorgcentra. De bouwheer koos daarbij voor dezelfde partners om een vlotte samenwerking te stimuleren, ook voor de HVAC-techniek en de sanitaire installaties.

Voor dat takenpakket was Future Clima uit Houthalen-Helchteren verantwoordelijk. Zij hadden een vette kluif aan de twee projecten, omdat de oorspronkelijke bouwheer tijdens de werken overgenomen werd door Orpea. Tim Claes, zaakvoerder van het bedrijf, legt uit wat de gevolgen waren: “Zoals dat vaak gaat bij overnames zorgen nieuwe bazen voor nieuwe wetten. Orpea stelde ingrijpende veranderingen voor, zoals extra kamers, een aangepaste gebouwindeling, de toevoeging van een lift en andere sanitaire toestellen.

Zeker in Sint-Vincentius in Leuven, waar de werken al waren gestart, zorgde dat voor de nodige kopzorgen. Omdat het studiebureau veel werk had met ‘Het Dorp’ in Houthalen-Helchteren hebben wij de nieuwe uitvoeringsplannen en principeschema’s opgemaakt. Daarvoor kunnen we gelukkig terugvallen op onze eigen studiedienst. Onze partners stellen die flexibiliteit erg op prijs. In Houthalen-Helchteren moesten we vooral tijdswinsten zoeken in het proces en zorgen dat we de planning goed afstemden met Houben, de aannemer.”
Aangepaste HVAC

Qua HVAC-concept zijn beide centra vergelijkbaar. In de twee gebouwen installeerde Future Clima voor de verwarming condenserende ketels, gekoppeld aan een verdeelnet van leidingen. In de appartementen komen die leidingen uit in radiatoren, in de gemeenschappelijke delen plaatste Future Clima convectoren en sierradiatoren.

Koelen gebeurt door directe expansie, gecoördineerd met centrale verwarming en gemotoriseerde kleppen die in verbinding staan met de airco. Die zorgen ervoor dat de installatie niet tegelijk verwarmt en koelt. In Leuven plaatste Future Clima drie luchtgroepen in de kelder voor de ventilatie. Tim Claes: “De twee die op het dak zouden komen vielen weg door de nieuwe plannen. De eetzaal en de keuken kwamen immers in het beschermde kerkgebouw terecht, vlak naast het WZC.

Bij die luchtgroepen hoort ook een kanalenweb tot aan de verschillende kamers, waarbij we ieder rooster een constante volumeklep gaven. Daardoor is het debiet voor 100 procent gegarandeerd, wat er ook gebeurt in de andere kamers. In de leefruimtes hebben we de ventilatie met een CO²-regeling uitgerust. Hoe meer vervuilde lucht, hoe hoger het debiet van de installatie. De luchtgroepen zijn dan ook drukgestuurd en passen zich automatisch aan de bezettingsgraad aan.”

Sanitair
Future Clima stond ook in voor de sanitaire warmwatervoorziening. Ze kozen voor twee ketels met buffervaten en een warmtewisselaarset van Viessman. Die verwarming heeft een volledige retourleiding, wat noodzakelijk is om legionellavorming tegen te gaan.

Claes: “We kozen ook sanitaire toestellen die makkelijk zijn voor de eindgebruiker. We moeten immers rekening houden met mindervaliden die vanop een lage hoogte alle voorzieningen moeten kunnen gebruiken. De douchekraan moet bijvoorbeeld laag genoeg hangen. Dat, en de aandacht voor legionellabestrijding, zijn natuurlijk belangrijke factoren in de opbouw van een woonzorgcentrum. Ook de temperatuur is specifiek voor zo’n WZC, die ligt vaak rond de 24° in plaats van rond de 21-22°, omdat senioren om een iets hogere temperatuur vragen. We vermijden ook dat we koude lucht naar binnen blazen in de vertrekken, zelfs niet in de zomer.”

Modelkamer
De coördinatie tussen de verschillende partijen was een belangrijk aandachtspunt: “Om te zorgen dat we in het proces niet voor verrassingen kwamen te staan spraken we trouwens af om een modelkamer te maken, inclusief pleister- en chapewerken. Zo had elke partij een goed idee van wat het eindresultaat moest zijn.”

Tekst: Jeroen Schreurs