Luchtdichte ventilatiekanalen in nieuw ziekenhuis

In een gloednieuw ziekenhuis is een performante ventilatie natuurlijk cruciaal. Installateur Cegelec deed hiervoor op een beroep op de luchtkanalen van Lindab. Die garanderen een perfecte luchtdichtheid.

Een groot project in de zorgsector als ZNA Cadix biedt voor Lindab geen geheimen. Het bedrijf verzorgde eerder al de ventilatie in AZ Delta in Roeselare, AZ Zeno in Knokke en AZ Maria Middelares in Gent. Ook voor ZNA Cadix werd geopteerd voor een combinatie van rechthoekige en ronde kanalen: ongeveer 20.000 m² rechthoekige kanalen en 13.000 lopende meter ronde kanalen. De ronde hulpstukken zijn allemaal voorzien van Lindab Safe: een U-vormige rubberdichting die vastzit met een metalen spanring. Die verzekert een perfecte luchtdichtheid: er kan dus geen lucht meer ontsnappen naar de omgeving, en dat betekent een serieuze energiebesparing.

Zeker in grote projecten bestaat het grootste deel van de installatie nog altijd uit rechthoekige kanalen, al komt daar volgens Viaene verandering in. “In Scandinavië bedraagt het aandeel ronde kanalen al zo’n 80%. Die vragen iets meer rekenwerk, maar luchttechnisch gezien is het eigenlijk beter, sneller en goedkoper om met ronde kanalen te werken. Maar de HVAC-sector is een traag reagerende markt, dus het neemt tijd in beslag voor die evolutie zich ook bij ons doorzet.”

Totaalpakket
Lindab is vooral bekend voor zijn luchtkanalen, maar na enkele overnames heeft het bedrijf een veel breder gamma. “We fabriceren nu ook zelf ventilatieroosters, luchtbehandelingsgroepen en brandkleppen. Alle onderdelen die zich in een installatie bevinden hebben we dus in eigen productie. We kunnen alles dus in één pakket aanbieden aan de klant, die met één telefoonnummer de hele werf kan plannen”, aldus Viaene. “Er zijn nog wel enkele groothandels die ook alles aanleveren, maar zij zijn gewoon distributeurs. Wij zijn de enige fabrikant in Europa die alles in eigen productie heeft en dus niet afhankelijk is van toeleveranciers.”

In ZNA Cadix koos de ventilatiespecialist er echter zelf voor om zich te beperken tot de luchtkanalen, omdat het bedrijf die totaalaanpak voorlopig eerst wil toepassen op middelgrote projecten. “We hebben intussen al een hele goede samenwerking met enkele installateurs, en we willen graag nog meer een totaalpakket kunnen aanbieden aan onze klanten”, besluit Viaene.

Tekst: Filip Van der Elst / Beeld: Lindab