Milieu en portemonnee wint bij gebruik HFO-koelmiddel

Het nieuw kantoorgebouw Treesquare ligt strategisch aan De Meeûssquare, pal in de Europese wijk. Het gebouw van 6000m² voldoet aan de strengste kwaliteitsnormen op gebied van duurzaamheid (gecertificeerd BREEAM ‘excellent’) en technologie. 

Bij hoge buitentemperaturen in hartje zomer, kunnen de werknemers toch werken in een aangename gevoelstemperatuur. De installateur gebruikte hiervoor de next generation oplossingen van Carrier. Hij installeerde een Aquaforce® koeler met een koelmiddel van het type PUREtec 30XWV-ZE-0451 die de koudebatterijen moet voeden. Om de kantoren uiteindelijk te koelen, worden ventiloconvectoren gebruikt.  Opvallend is het gebruik van de nieuwe HFO-koelmiddel. In tegenstelling tot traditionele HFC-vloeistoffen, heeft dat geen negatieve impact op het milieu.

CO²-neutraal
Giovanni Morelli, Sales Engineer bij Carrier Airconditioning Benelux BV legt uit: “In 2030 wil men een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen van 79%. Om dit te bereiken, moedigt de Europese F-K2015-richtlijn fabrikanten aan om de impact van hun installaties op de opwarming van de aarde te verminderen. Ofwel door zo weinig mogelijk koelmiddel te gebruiken ofwel door gebruik te maken van een HFO- koelmiddel. Dit heeft een GWP-factor van 1, terwijl deze factor over het algemeen tussen 1500 en 3000 voor conventionele vloeistoffen ligt. Dit betekent dat een HFO-vloeistof, zoals de hier gebruikte PUREtec, volledig neutraal is als we kijken naar de hoeveelheid CO² die vrijkomt. ”


Treesquare voldoet aan de strengste kwaliteitsnormen op gebied van duurzaamheid en technologie. 

Performant én innovatief
Voor een prestigieus project als Treesquare was het voor Carrier een uitdaging om niet alleen een installatie voor te stellen die performant was, maar ook innovatief. Het is de één van de eerste installaties die Carrier in België plaatst die gebruikt maakt van een HFO-koelmiddel. Deze installatie zorgt ervoor dat Carrier de BREAAM Excellent certificering krijgt.

Besparing
Niet alleen het milieu wint, maar ook aan het budget werd gedacht. Installaties die het conventionele koelmiddel (HFC) gebruiken, krijgen jaarlijks een verplicht onderzoek naar mogelijke lekken. Afhankelijk van de hoeveelheid en type koelmiddel, zijn dat 1, 2 of 3 onderzoeken per jaar. Voor HFO-koelers zijn er heel wat minder onderzoeken nodig, wat jaarlijks een sterke besparing oplevert.

Tekst: Philippe Selke      Beeld: Tom Vandensteen (Druart) & Carrier
Uitgelichte foto boven: 
Voor Carrier was het een uitdaging om niet alleen een installatie voor te stellen die performant was, maar ook innovatief.