Nieuw kantoor Periskal gebruikt bodem als thermische batterij

Periskal, Europees marktleider op gebied van navigatiesoftware voor schepen, heeft een nieuw kantoor geopend in Wuustwezel. De nieuwbouw is niet alleen een architecturaal hoogstandje, maar blinkt ook uit in energiezuinige koeling en verwarming dankzij een KWO van IFTech.

Kenmerkend aan het ontwerp van architect Reginald Schellen is de marineblauwe wand, die de bezoekers van buiten naar binnen leidt. Het atrium baadt in natuurlijk daglicht en is het middelpunt van het gebouw.

Periskal wilde een gebouw dat comfortabel was voor de bezoekers en gebruikers. Er was nood aan zowel koeling als verwarming, maar zo energiezuinig mogelijk. Daarom werd er een beroep gedaan op IFTech uit Beringen, gespecialiseerd in opslag van koude en warmte in de bodem. De Kempense bodem, opgebouwd uit dikke zandlagen, maakt de projectlocatie uitermate geschikt voor het toepassen van KWO (koude-warmteopslag).

Het grondwater wordt gebruikt om thermische energie uit te wisselen tussen het gebouw en de bodem. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van 2 bronnen met een diepte van 100 meter. “De bodem wordt eigenlijk gebruikt als thermische batterij. De thermische energie, dus koude of warmte, wordt in de bodem opgeslagen op het moment dat die energie beschikbaar is. Zo kan er in de winter verwarmd worden met zomerwarmte, en in de zomer gekoeld met winterkoude”, zegt projectleider Michiel Meex. Met dit systeem is er geen netto verbruik van grondwater: er worden grote hoeveelheden water onttrokken aan de bodem, maar al het water wordt vervolgens opnieuw geïnjecteerd in de bodem.


Dankzij de HPS kan Periskal genieten van een gegarandeerde besparing op de energiefactuur.

Heat Pump Skid
IFTech plaatste een Heat Pump Skid (HPS) in het gebouw. Dat is een geprefabriceerde technische ruimte waarop een warmtewisselaar staat, net als alle circulatiepompen, meet-en regelapparatuur, automatische kleppen, en temperatuur-en druksensoren. De hele unit werd in een atelier van IFTech opgebouwd, en van daaruit naar de werf gebracht. “Omdat het toch om een hele complexe installatie gaat. Als je dat allemaal op de werf moet installeren, kost het meer tijd en ligt de kans op fouten toch iets hoger”, aldus Meex.

Op die manier kan Periskal genieten van een gegarandeerde besparing op de energiefactuur. In vergelijking met een gas-en koelmachine heeft de HPS een terugverdientijd van om en bij de vijf à zes jaar.


De hele unit werd in een atelier van IFTech opgebouwd, en van daaruit naar de werf gebracht.

Tekst: Filip Van der Elst / Beeld: IFTech