Nieuwe garage en showroom hebben gegarandeerd de juiste temperatuur

Voor de nieuwe garage en showroom van Centrauto, een concessiehouder van BMW, in Malle werd een beroep gedaan op de knowhow en de HVAC-oplossingen van SIG Air Handling. Dankzij een opgesplitst VRF-systeem kan er in elk deel van het nieuwe gebouw op elk moment van de dag de juiste temperatuur voorzien worden, en dat terwijl de energiekosten laag blijven.

Centrauto vernieuwde enkele jaren geleden al zijn garage in Wijnegem, en nu was de vestiging in Malle aan de beurt. De oude werkplaats en showroom werden afgebroken en volledig opnieuw opgebouwd. Daar hoort uiteraard een performant HVAC-systeem bij. SIG Air Handling kreeg een grote mate van vrijheid om de best mogelijke oplossing te bedenken, en kwam na een intensieve voorstudie uit bij een VRF-systeem.

Verschillende klimatisatie­behoeften per ruimte
Yves Deliën, accountmanager bij SIG Air Handling: “Er is gekozen voor een tweepijpsysteem, opgedeeld in drie verschillende koelcircuits. Het gebouw bevat immers verschillende ruimten met andere klimatisatiebehoeften. De verkoopkantoren zijn gevestigd in glazen koepels, centraal in de showroom. Daar gelden andere temperatuureisen dan in de showroom zelf. Op vraag van de klant is in de kantoren ook gekozen voor een vereenvoudigde bediening: de klant kan zelf omschakelen tussen koelen en verwarmen.”


In de showroom werden 3D-cassettes geplaatst, die voor een luchtstroom van 360° zorgen.

In de showroom werden 3D-cassettes geplaatst, die voor een luchtstroom van 360° zorgen. Een gepatenteerd uitblaasrooster zorgt ervoor dat de lucht evenredig in alle richtingen wordt verdeeld. De moeilijkheid lag erin om de aanzienlijke luchthoeveelheid die verplaatst wordt geen storend element te laten worden in het behaaglijkheidsgevoel van de klanten. In de kantoren zijn compacte cassettes aangebracht die hetzelfde doen, maar dan op kleinere schaal. Wat ventilatie betreft werd er gekozen voor een luchtgroep van het type AmberAir, voorzien van een DX-batterij. “Daarmee kunnen we de koude of warme lucht al voorconditioneren. Zo is in de zomer of in de winter het aangevoelde temperatuurverschil bij het binnentreden van de ruimte zo minimaal mogelijk, en dat verhoogt het behaaglijkheidsgevoel”, aldus Deliën.

De geïnstalleerde producten zijn bijzonder energiezuinig. “De VRF-toestellen zijn van de nieuwste reeks en scoren qua EER 27% beter dan de vorige toestellen. Op gebied van verwarming stijgt onze COP met 18%, waardoor een aanzienlijke besparing wordt gerealiseerd. De luchtgroep heeft de hoogste kwaliteitsklasse volgens Eurovent. Dat komt onder andere omdat de ventilatie-unit is opgebouwd uit een zelfdragend aluminium frame  met dubbele rubberen dichtingen tussen.” De isolatie tussen de panelen wordt vervaardigd uit polyurethaan. Dit is steviger, heeft een hogere isolatiewaarde en is bestand tegen vochtabsorptie.


SIG Air Handling kreeg een grote mate van vrijheid om de best mogelijke oplossing voor HVAC te bedenken.

Snelle levertijd
De hele installatie werd al voor de aanvang van de werken gevisualiseerd voor de installateur, Lauryssen Jos BVBA uit Brecht. “Dankzij de simulatie met onze eigen software kon er geanticipeerd worden aangaande luchtstromen en debieten en zo kon de keuze van de roosters bepaald worden”, zegt Yves. De grootste moeilijkheid was de snelle levertijd. “De ontwerpfase heeft vrij lang geduurd, en na goedkeuring moest alles zeer snel gaan. Gelukkig zijn we hierop voorbereid, want we kunnen heel veel rechtstreeks leveren vanuit onze stock.”

De grote sterkte van de installatie is de gecombineerde aanpak, vindt Yves. “We leveren niet enkel een VRF-installatie of de ventilatie: het is echt een totaalpakket. We kunnen alles van a tot z aanleveren, van de verwarmings- en ventilatiebron tot alle kanalenwerk en roosters. Onze technische kennis over de producten heen zorgt er niet alleen voor dat we de juiste producten aanleveren, maar ook dat het hele systeem perfect functioneert, aangepast aan de noden van de eindklant.” En dankzij onze doorgedreven garantievoorwaarden kan de klant op beide oren slapen. “Bovendien leveren we bij een probleem niet zomaar de wisselstukken aan: onze eigen hoogopgeleide technici komen zelf langs om het euvel op te lossen.”


Dankzij de DX batterij in de luchtgroep, van het type AmberAir, is het aangevoelde temperatuurverschil bij het binnentreden van de ruimte zo minimaal mogelijk. © Centrauto Malle

 

Tekst: Filip Van der Elst / Beeld: SIG Air Handling & Centrauto Malle