Nieuwe ventilatie-unit blinkt uit met hoog rendement en laag geluidsniveau

Met gepaste trots stelde Vasco in oktober de gloednieuwe ventilatie D-unit DX voor aan experten, zoals architecten, studiebureaus, groothandels, EPB-verslaggevers en installateurs. De voorstelling ging gepaard met een bezoek aan de grote productiehal van het bedrijf in Dilsen-Stokkem.

Met de nieuwe ventilatie D-unit DX legt Vasco de lat voor balansventilatie opnieuw hoger. Het bewijs dat Vasco niet alleen bekend hoeft te zijn als producent van designradiatoren. “Sinds 2011 zijn we actief als fabrikant van ventilatie-oplossingen. Hierin zijn we in België zelfs de tweede speler op de markt, en ook in andere Europese landen verstevigen we onze groei. Met deze DX, die hoge toppen scheert qua efficiëntie en geluid, slagen we erin om ons te bevestigen als referentie op de ventilatiemarkt”, zegt Stefan Ramos, Group Marketing Manager bij Vasco. “Design en innovatie zitten in ons DNA vervat. Vasco heeft de uitdrukkelijke doelstelling om elk jaar minstens drie nieuwe producten te lanceren, waarvan eentje een belangrijke technologische vernieuwing inhoudt. Vorig jaar was dat de ONI designradiator, nu is dat de DX”, vervolgt Ramos.

VascoDe voorstelling ging gepaard met een bezoek aan de grote productiehal van het bedrijf in Dilsen-Stokkem. (Beeld: Els Verbakel)

Maatschappelijke uitdagingen
Met deze DX wil Vasco en antwoord bieden aan maatschappelijke uitdagingen. “De reductie van het energieverbruik is een belangrijke opgave, en de regelgeving gaat duidelijk in die richting. Daarom is het ambitie om producten aan te bieden die niet alleen het comfort van mensen verhogen, maar die ook het energieverbruik naar omlaag halen”, aldus Patrick Nijs, CEO van Vasco.

De DX-unit garandeert het hoogste rendement bij elk luchtdebiet. Dat is te danken aan de ontwikkeling van de Octogon-warmtewisselaar. Deze door Vasco zelf ontworpen warmtewisselaar heeft een grotere interne oppervlakte. Zo behaalt het toestel een hoger rendement dan een traditionele warmte-wisselaar. De unit haalt een rendement van 87% bij 400 m³/h. Bovendien is de DX aerodynamisch opgebouwd. Dit beperkt de drukverliezen in de unit. Het opgenomen vermogen blijft hierdoor laag. Het hoge rendement, het lage opgenomen vermogen en de automatische en constante debietregeling
zorgen voor een forse reductie op het E-peil, ideaal voor BEN-woningen.

Deze vernieuwende ventilatieoplossing is beschikbaar in drie modellen: afhankelijk van het gekozen model kan de unit tot 400, 500 of 600 m³/h luchtverplaatsing aan. Het is de eerste keer dat Vasco een ventilatie-unit uitbrengt die 600 m³/h aankan.

Vasco‘Met deze DX, die hoge toppen scheert qua efficiëntie en geluid, slagen we erin om ons te bevestigen als referentie op de ventilatiemarkt.’

Geluidsarm
Vasco DX is tevens een zeer geluidsarme ventilatie-unit. Dat komt door de uitzonderlijke plaatsing van de toevoerventilator. Deze wordt tussen de unit en de buitenaansluiting geplaatst. De warmtewisselaar doet zo ook dienst als geluidsdemper.

De modulerende bypass zorgt voor een optimaal comfortgevoel, ook in het tussenseizoen. Deze kan geactiveerd worden als de temperatuur binnen oploopt en de frissere buitenlucht een nog hogere binnentemperatuur kan beperken. De lucht kan in de woning gebracht worden zonder langs de warmtewisselaar te moeten passeren, die de lucht anders nog zou opwarmen.

Verticaal en horizontaal monteren
De flexibele montage vereenvoudigt de installatie. Het is mogelijk om de unit niet alleen verticaal, maar ook horizontaal aan de wand of op een vloersokkel te monteren. Dat betekent dat Vasco DX ook in een verlaagde zolderruimte gemakkelijk gemonteerd kan worden. Vanboven bevinden zich twee woning- en twee buitenaansluitingen en onderaan van de unit heeft Vasco twee buitenaansluitingen voorzien om het installatiegemak te vergroten. De installateur kan eenvoudig wisselen van configuratie door de unit om te draaien en het aluminium voorpaneel te verplaatsen. Deze unieke voordelen verhogen de flexibiliteit van het toestel nog meer.

Ook de compacte afmetingen (h 1.330 x b 590 x d 685 mm) en het lage gewicht (49 kg) vergemakkelijken de installatie. Vasco DX valt op met zijn strakke, rechthoekige en slanke vorm. De unit is wit gelakt en heeft een zwart frontpaneel. De volledige omkasting bestaat uit recycleerbaar aluminium.      

Tekst Filip Van der Elst    |    Beeld Vasco
Uitgelichte afbeelding: 
Patrick Nijs, CEO van Vasco. (Beeld: Els Verbakel)