Nog altijd veel inbreuken op brandafdichtingen

Louis Van Rompaey was tot 2003 brandweercommandant in Hasselt. Vier jaar later hield hij samen met zijn zoon Frederik REI International boven het doopvont, gespecialiseerd in brandwerende afdichtingen. “Omdat we merkten dat er nog enorm veel inbreuken waren op gebied van brandafdichtingen”, legt Van Rompaey uit. 

REI International is het enige gecertificeerde bedrijf in Vlaanderen voor brandwerende afdichtingen. “We hebben onder meer gewerkt bij Nike in Laakdal, DAF in Westerlo, IMEC in Leuven en Energyville in Genk”, zegt Van Rompaey. “Nu zijn we aan de slag in het nieuwe ziekenhuis AZ Sint-Maarten in Mechelen, waar we zo’n duizend kabelgoten afdichten. Bij die goten kunnen nadien nog kabels bijgestoken worden, zonder dat de brandweerstand van die afdichting wordt verminderd.”

De gecertificeerde afdichtingen die REI International levert zijn zeer vaak afkomstig van Hilti. “Via een sticker met QR-code op de afdichting krijgt de opdrachtgever een foto van voor de afdichting en erna, gekoppeld aan alle producten die we voor die afdichting gebruikt hebben en het bijhorende ETA (Europese Technische Goedkeuring).” REI levert niet alleen producten, maar ook advies. “Er worden in de bouw immers steeds meer nieuwe technieken gebruikt, en wij moeten ervoor zorgen dat voor zowel de bestaande als de nieuwe technieken de juiste brandafdichtingen toegepast worden.”


REI International levert gecerificeerde brandwerende afdichtingen van het merk Hilti.

REI International is partner van Fireforum, en daar is een goede reden voor, aldus Van Rompaey. “Er zijn nog heel wat cowboys actief. Nog al te vaak zien we dat chauffagisten of elektriciens op eigen houtje de afdichting gaan uitvoeren. Maar dat is een werk van experts. Die mensen zijn niet voldoende op de hoogte, terwijl wij onze mensen daar permanent voor opleiden.”

Toch gaat het volgens Van Rompaey de goede kant op: “We hebben voor warenhuisketen Lidl in Marche-en-Famenne gewerkt. Daar werd slechts één bedrijf toegelaten dat de brandafdichtingen voor alle mogelijke onderaannemers mocht uitvoeren, of het nu om verwarming, elektriciteit of luchtleidingen ging.”

Tekst: Filip Van der Elst     Beeld: REI International
Uitgelichte foto boven: 
De brandwerende afdichtingen van REI International bij Energyville in Genk.