De Pen | Pieter Becue, onderzoeker IDLab –imec/UGent en oprichter van BQNet

Verse zuurstof voor open standaarden

Ons huis zal door middel van technologie in de toekomst ‘slim’ worden. Dit houdt in dat ons huis in de toekomst (semi-)zelfstandig zal kunnen redeneren en de aanwezige toestellen en systemen zal kunnen laten inspelen op onze noden, voorkeuren en wensen. Op deze manier kunnen we het toekomstige wonen optimaliseren in functie van duurzaam energie gebruik, veiligheid, comfort en zorg. Maar hoever staan we vandaag en wat is de invloed van open standaarden en open interfaces?

Pieter Becue, onderzoeker IDLab –imec/UGent en oprichter van BQNet
Pieter Becue, onderzoeker IDLab –imec/UGent en oprichter van BQNet

Neem een nieuwbouwwoning, waar doorgedreven isolatie in combinatie met een ventilatiesysteem dienen te zorgen voor zowel een energiezuinige als een gezonde woning. Maar de bewoners van het huis hebben zo hun eigen gewoontes. De jonge zoon hangt graag met zijn voeten uit het raam te bengelen bij het lezen van een spannend boek. De oudere dochter daarentegen kreeg voor haar verjaardag een zelfgehaakte dikke tochthond en sluit daarmee haar kamerdeur hermetisch dicht. Vader pleit bij het slapengaan voor een open raam, anders valt hij moeilijk in slaap. Hoewel de installateur hen overtuigde dat het ventilatiesysteem optimaal geregeld is bij gesloten deuren en ramen, sluipen naderhand de oude gewoontes en voorkeuren terug binnen. Onnodig te melden dat de luchtstromen in huis, nauwkeurig berekend tijdens de installatie, danig verstoord raken.

Luchtkwaliteit kan natuurlijk gemeten worden met specifieke sensoren. De installatie van CO2– en luchtvochtigheidssensoren in elke ruimte waren in optie te verkrijgen bij dezelfde fabrikant, maar toch een dure ‘nice to have’ tijdens de bouwfase. Na verloop van tijd krijgen de bewoners een benauwd gevoel als ze in de berging of de wasplaats naar spullen zoeken, of als ze in de badkamer een zalig heet bad nemen. Na een zoektocht op het Internet wil mama graag een intelligente thermostaat en sensoren aanschaffen via het Internet. Volgens de bijgeleverde handleiding kunnen de meetresultaten van de sensoren gebruikt worden om het debiet van het ventilatietoestel aan te passen en de elektrische ramen te sluiten indien nodig. NEST, de naam alleen al roept een gezellige sfeer op. Maar vader raakt er niet echt aan uit hoe dit dan te koppelen met het bestaande systeem. Na het raadplegen van de installateur blijkt de puzzel toch niet zo eenvoudig te zijn. Ook met sensoren aangeboden door de oorspronkelijke fabrikant kan maar een deel van het droomscenario gerealiseerd worden.

De installateur krabt zich in de haren. De klant is koning en het slimme huis zou moeten kunnen evolueren naar de noden en wensen van zijn bewoners. Maar hoe koppel je bestaande systemen en nieuwe toepassingen? Hoe houd je als installateur alle nieuwe trends en mogelijkheden bij? Wat met oude en nieuwe systemen? Of vertel je aan je klant dat deze zijn gedrag en dromen dient bij te stellen in functie van het aangeboden systeem door eenzelfde fabrikant?

Binnen het imec/UGent HomeLab doen we onderzoek naar interoperabiliteit en pleiten we sterk voor het aanbieden van open API’s of het implementeren van open standaarden. Bij het bedenken en uitwerken van nieuwe toepassingsmogelijkheden in een huisomgeving proberen we de meerwaarde aan te tonen en de ROI te bekijken van het koppelen van diensten die verschillende levensdomeinen overschrijden. Want het meten en besturen van het energieverbruik in huis kan ook ingezet worden voor veiligheid en zorg. Of het koppelen van comfortdiensten en mediasystemen kan het thuiswerken aantrekkelijker en makkelijker maken. Samen met fabrikanten en dienstverleners proberen we te werken aan oplossingen met meerwaarde waar ook eind-gebruikers een overzicht kunnen houden van de besturing en het functioneren van die slimme toepassingen.

Als je als fabrikant over de muren van je eigen toepassingsdomein kijkt kan je niet alleen zuurstof bieden aan je eigen afzetmarkt, maar ook het gezin in kwestie van verse lucht voorzien tot in elk hoekje van hun nieuwe woning.