Project in de kijker: Proximus-gebouw in Hasselt

Eind 2017 verhuizen 400 werknemers van Proximus naar een nieuw kantorencomplex aan Herkenrodesingel in Hasselt. De telecomoperator huurt het gebouw – ontworpen door Jamaer Architecten – voor een lange periode. Eden Design uit Genk verzorgde de elektrische installatie en automatisatie voor bouwheer Willem Broux van Group MC.

De huidige werken vormen al het tweede onderdeel van het project aan de Hasseltse Grote Ring. Omdat de bouwheer tevreden was van de uitvoering door Eden Design in het eerste lot en ze er bij de prijs-kwaliteitvergelijking als sterkste uit kwamen, kregen ze ook de opdracht om dit tweede deel van elektriciteit te voorzien. Kim Jonkmans, bedrijfsleider bij Eden Design: “We tekenden op voorhand mee de elektrische schema’s uit en maakten de noodzakelijke berekeningen. Op dit moment plaatsen we de elektrische installatie en de borden. Die bouwen we in onze thuisbasis in Genk en integreren we op de werf”

Het Proximus-gebouw is een groot project voor Eden Design. Het bedrijf moest meer dan duizend DALI-gestuurde lampen integreren en ze via een afwezigheids- en daglichtregeling energiezuinig laten werken. In het gebouw staan een zestal elektrische borden met een regelaar die de verlichting stuurt en een koppeling naar het HVAC-systeem maakt.

Elektrische borden Eden Design Proximus Hasselt

Automatisering
Eden Design werkt ook aan de automatisering van het gebouw via een GBS en verzorgt ook de programmatie en sturing ervan. “Die installatie bereidden we nu voor,” zegt Jonkmans.  “Daarmee kunnen wij en de gebruikers alle technieken vanop afstand monitoren, het energieverbruik opvolgen en snel reageren bij eventuele problemen.”

Onder één dak
De keuze voor Eden Design is een gevolg van het grote pallet van specialisaties die het bedrijf aanbiedt. Automatisatie, bordenbouw, elektrische installatie en programmatie, bouwheren vinden het allemaal onder één dak. “Wie die onderdelen bij verschillende bouwpartners legt, staat vaak voor coördinatie- en communicatieproblemen. Dat kom je hier niet tegen,” sluit Jonkmans af.

Tekst: Jeroen Schreurs     Beeld: Eden Design, Group MC