Regus | Kortrijk – Draadloze zoneregeling zorgt voor besparing op de energiefactuur

Het multifunctionele kantoorgebouw Regus in Kortrijk is uitgerust met Danfoss Link, een draadloze zoneregeling voor de verwarmingsinstallatie. Een must in een project waarbij meerdere ruimtes aan verschillende bedrijven verhuurd worden. Het resultaat? Een flexibel gebouw waar aan elke ruimte een aparte temperatuur kan gegeven worden.

Installatiebedrijf Develtere uit Roeselare zocht naar een systeem om alle ruimtes afzonderlijk vanop afstand te kunnen besturen. “Het was een vereiste om de verwarming in bepaalde lokalen te kunnen uitschakelen wanneer die niet gebruikt worden. Dat scheelt een slok op de borrel op de energiefactuur. Op onze constant veranderende energiemarkt is het nodig om gepaste oplossingen te bieden op de hedendaagse uitdagingen”, stelt Stefaan Corneillie, Sales & projects Vlaanderen Belgium bij Danfoss.

Regus Kortrijk Danfoss‘Alles is gemakkelijk en vooral pijlsnel in te stellen.’

Testcase
Danfoss is de enige speler op de Belgische markt die aan die vraag kan voldoen, dankzij Danfoss Link. Die toepassing bestaat al enkele jaren, maar wordt pas sinds het laatste half jaar ook in België geïntroduceerd. Ook voor Danfoss was dit project een interessante testcase. “Danfoss Link is eigenlijk gemaakt voor de residentiële markt. Daar wordt de oplossing reeds volop toegepast, met jaarlijks zo’n 4.000 installaties. Nu konden we ondervinden of het systeem ook goed werkt in grotere kantoorgebouwen.”

De installatie bestaat uit een centrale regelaar per verdieping. Dit is een collector waar alle ventiloconvectoren van Jaga op aangesloten zijn. Daarnaast bevat elk lokaal een draadloze thermostaat, waarmee de gebruikers de temperatuur op maat kunnen instellen. Dat signaal wordt naar de regelaar verstuurd, waarop die draadloos de motoren aanstuurt. Zo wordt elke kring apart open en dicht gezet. Ook via de mobiele applicatie is het mogelijk om de temperatuur te wijzigen.

Naast het besparingspotentieel is het gebruiksgemak de grootste troef, zegt Corneillie. “De applicatie op de smartphone werkt zeer intuïtief en toont alles grafisch aan. Voor ons is het belangrijk om producten op de markt te brengen die niet alleen maar gebruikt kunnen worden door mensen met een technische aanleg.”

Regus Kortrijk Danfoss‘De applicatie op de smartphone werkt zeer intuïtief en toont alles grafisch aan.’

Draadloos
Ook het werk voor de installateur is zeer eenvoudig. “Alles is gemakkelijk en vooral pijlsnel in te stellen. We helpen actief mee bij de opstart. Dat is nodig, want sommige installateurs hebben nog wat koudwatervrees wanneer je het over draadloze systemen hebt. Onterecht, want in tegenstelling tot vroegere systemen hebben wij een versterker in ons gamma. Daarmee kunnen we zonder binnenmuren gemakkelijk 120 meter overbruggen, zonder storingen.”      

Tekst Filip Van der Elst    |    Beeld Danfoss
Uitgelichte afbeelding: 
‘Het was een vereiste om de verwarming in bepaalde lokalen te kunnen uitschakelen wanneer die niet gebruikt worden.’