Revit is een universele taal in de bouwwereld

Trenker Pharmaceuticals bouwt een nieuwe productieplant in Nijvel. Vils, gespecialiseerde partner voor farmaceutische bedrijven, behartigt het projectbeheer en Design & Build bedrijf Deltha de volledige technische installaties voor klimatisatie en elektriciteit. Hoewel de installateurs en uitvoerders uit heel Europa komen, vormt communicatie geen probleem. Alle spelers van het bouwteam hebben één ding gemeen: ze kunnen modelleren in Revit.

Ief Leroy, managing partner Vils: “Wij nemen het op voor de kleinere familiale spelers binnen de farmaceutische sector die vaak geen aansluiting vinden bij studiebureaus. Wij treden op als tussenpersoon om hun projecten te verwezenlijken en processen in kaart te brengen. Ook farmaproducent Trenker is een ‘kleine’ bouwheer. In eerste instantie hebben we voor hen een aantal basisvoorwaarden gedefinieerd. Hoe zit de fabriek logisch in elkaar? Hoe volgen de verschillende productiestappen elkaar op? Welk type machinepark is er nodig en welke ruimtecondities zijn noodzakelijk? Dit laatste is in de farma heel belangrijk, omdat cleanrooms een bepaalde luchtvochtigheid en –zuiverheid vereisen. Voor de volgende stap en het verder uitwerken van dit basisontwerp hebben we Deltha aangesproken.”

Waarom een kleine bouwheer voor BIM kiest
Jan De Schepper, zaakvoerder Deltha: “Er was weinig tijd en dankzij BIM konden we het proces versnellen. De bouwheer volgde ons hierin. Bouwkundig aannemer Mathieu Gijbels heeft het 2D-plan van de architect volledig in Revit opgetrokken. Vanaf dat moment raakte alles in een stroomversnelling. De detaildimensioneringen van zowel technieken als bouwkunde lopen volledig parallel. Ondenkbaar in een klassiek scenario. Wij werken met Stabicad for Revit en Gijbels met plain Revit. Beiden zijn perfect compatibel. Tijdens een wekelijks overleg coördineren we de plannen. We voegen de modellen samen in Navisworks om proactief aan clashdetectie te doen.”

BIM Believers
Ief Leroy is  een believer van BIM. “Voorwaarde is dat alle bouwpartners meedoen, anders misloop je de efficiëntie en de voordelen van BIM. In het Trenker project zijn alle uitvoerders hier bewust op geselecteerd. De uitvoerder HVAC komt uit Servië en de uitvoerder wandenbouw uit Slovenië, maar zij hebben één essentiële gemeenschappelijke noemer, met name Revit.”

Jan De Schepper: “En het gaat nog verder. Ook de plafondbouwer ontwerpt in Revit. Zo vereist de cleanroom een erg nauwe samenwerking tussen plafond- en wandenbouwer: ze sparen elk element op voorhand uit. Verlichtingsarmaturen en ventilatieroosters zitten mee in het Revit-model. Alles wat er in de wanden moet komen, moet in het model zitten.”


Ief Leroy, managing partner Vils.

De HVAC-uitdagingen van een cleanroom
In de nieuwe productieplant van Trenker zal veel gewerkt worden met poeders. Dit zorgt voor heel wat HVAC-uitdagingen: filters moeten de installaties beschermen en alle kanalen dienen zuiver te zijn en te blijven. Bewaking moet ervoor zorgen dat het poeder zich niet verder verspreidt doorheen de productieplant. Het dient “contained” te worden binnen in de ruimte. Bovenin de cleanroom blaast men lucht in om ze onderaan weer af te zuigen.  Dat bewerkstelligt het neerduwen van het poeder. Zo conditioneert men de omgeving.

“In de cleanroom is er ook een constante temperatuur nodig”, vervolgt Ief Leroy. “De machines in de cleanroom produceren warmte, die voortdurend weggekoeld moet worden. Een vierpijpswarmtepompsysteem recupereert deze restwarmte en benut ze voor het verwarmen van het kantoorgedeelte en de magazijnen. Dankzij de energierecuperatie in de warmtepompen kunnen we energie sparen. Vooral de zomerperiode vraagt veel energie omdat de lucht vochtiger is en we die eerst moeten afkoelen en drogen, om ze daarna terug op te warmen. De energie hiervoor halen we uit de buffervaten van de productieomgeving. Er is ook een zonnepanelenpark op het dak. Met het geproduceerde elektrisch vermogen voeden we de klimaat- en productie-installaties”

BIM als ultieme vorm van samenwerken
“Het Trenker project bewijst een groot voordeel van BIM: je kunt vlot samenwerken met buitenlandse partners door gebruik te maken van een gemeenschappelijk platform – in dit geval Revit. Je spreekt zo als het ware eenzelfde taal qua modelleren. Dat geeft je een veel ruimer aanbod in de keuze van uitvoerder.”

Jan De Schepper: “We hebben in dit project slechts vier maanden de tijd om alles te ontwerpen. Dit is alleen mogelijk indien alle partijen parallel vooruit kunnen gaan. BIM is volgens mij hier de enige methode voor. Alle partijen werken mee in hetzelfde model en geloven in de meerwaarde van deze methodologie. Het is de ultieme manier van samenwerken: van ontwerp tot uitvoering. In België is er nog geen kader vanuit de overheid om te bimmen, maar hier wordt aan gewerkt. Deltha zit in de cluster BIM van het WTCB. In afwachting van een wettelijk kader is het voor ons belangrijk om partners te kiezen die alvast ook overtuigd zijn.”


Bij het ontwikkelen van een cleanroom komt heel wat kijken op gebied van HVAC-technieken. 

Tekst: Saartje Müller    Beeld: Gianni Camilleri