Schneider Electric: “Laten we de Earth Overshoot Day terugdringen”

  • Schneider Electric ging een partnership aan met Global Footprint Network om aan te tonen hoe bestaande technologieën kunnen helpen om de datum van de Earth Overshoot Day terug te dringen
  • Bestaande gebouwen, industrieën en datacentra een opknapbeurt geven en enkel elektriciteit produceren met duurzame grondstoffen zou de datum met 21 dagen kunnen opschuiven
  • Vanaf nu woensdag 1 augustus zal de mens alle natuurlijke hulpbronnen die de planeet op een jaar tijd kan vernieuwen opgebruikt hebben. We zullen dus gedurende vijf maanden “op krediet” leven
Earth Overshoot Day is de dag in het jaar waarop de mens meer van de planeet heeft geconsumeerd – voedsel, vezels, hout maar ook het absorptievermogen voor CO2 – dan de ecosystemen in het volledige jaar kunnen vernieuwen. Schneider Electric, leider op het vlak van digitale transformatie van energiebeheer en automatisering, gelooft dat kiezen voor energiedoeltreffende en hernieuwbare technologieën, zoals  het IoT-geactiveerd EcoStruxure-platform, de datum met 21 dagen kan terugdringen.Om te laten zien hoe en om nieuwe benaderingen van duurzame zakelijke denkpatronen te promoten, is het bedrijf een partnership aangegaan met Global Footprint Network, de internationale onderzoeksorganisatie die verandering brengt in de manier waarop de wereld omgaat met natuurlijke hulpbronnen en die iets wil doen aan de klimaatverandering. Het zijn ook zij die de Earth Overshoot Day berekenen.

CO2-besparingen door energiedoeltreffendheid en hernieuwbare energie
Schneider Electric heeft berekend dat indien alle bestaande infrastructuren van gebouwen, industrieën en datacentra zouden worden uitgerust met actieve (en reeds beschikbare) energiedoeltreffende technologieën en indien het elektriciteitsnet een upgrade zou krijgen naar hernieuwbare energiebronnen, de wereld de Earth Overshoot Day met minstens 21 dagen kan verlaten.

“Werken op een planeet met eindige bronnen vereist creativiteit en innovatie. We werken samen met onze klanten en partners om te kiezen voor de mogelijkheid om de bestaande infrastructuur te renoveren, te kiezen voor circulaire businessmodellen, en we kijken dan in welke mate dit helpt om hulpbronnen en CO2 te besparen. We zetten ons in om te kunnen groeien binnen het kader van de toenemende behoeften, om te gaan leven binnen de grenzen van de middelen van onze planeet”, aldus Xavier Houot, SVP Global Environment van Schneider Electric.

EcoStruxure van Schneider, een middel om de datum op te schuiven
Deze uitdaging staat centraal in de strategie van Schneider Electric. Een strategie gericht op EcoStruxure, het ecologisch ontworpen, IoT-geactiveerde, plug-and-play, open en compatibele platform van het bedrijf, bedoeld voor alle stroomverbruikende sectoren, met inbegrip van woningen, gebouwen, datacentra, infrastructuren en industrieën.

EcoStruxure Building is maar een voorbeeld van het platform in actie. De technologie kan tot 50% energiedoeltreffendheid bieden terwijl de energiekosten met 30% dalen. EcoStruxure werkt op drie belangrijke niveaus:

  • Geconnecteerde producten: in gebouwen verbeteren geconnecteerde sensoren en meters de efficiëntie van het verlichtingsnet, de verwarming en de airconditioning om zo de veiligheid te verbeteren en het gebruik van de ruimte in het gebouw te optimaliseren;
  • Optimale controle: deze laag biedt gebruikers de mogelijkheid om de gegevens van IoT-geconnecteerde producten on-site te beheren met een dagelijkse optimalisering van het energieverbruik vanop afstand en met een  vooruitstrevende automatisering;
  • Apps, analyses en diensten: een visuele rapportering van het energieverbruik via interactieve dashboards, detectie en diagnose van fouten, prestatieanalyse en controle van middelen stellen de gebruiker in staat om bijkomende opportuniteiten voor energiedoeltreffendheid te detecteren en om van een curatief onderhoud over te gaan naar een vooruitlopend onderhoud.

“Via zijn ondernemingsplan wil Schneider Electric de mensheid uit de ecologische overschrijding halen. Toonaangevende bedrijven zoals Schneider Electric gaan de uitdaging aan om de natuurlijke hulpbronnen op een andere manier te beheren, ze preciezer af te meten en producten en processen te ontwikkelen waarbij ze niet alleen efficiënter gebruikt worden, maar waarbij het gebruik ervan in het algemeen beperkt wordt”, stelt Mathis Wackernagel, CEO van Global Footprint Network.

Handige links:

  • Download de white paper van Schneider Electric:“Living with Finite Resources: Strategies for sustainable resource utilization”
  • Meer informatie over de Earth Overshoot Day: www.overshootday.org