Slechte waterkwaliteit steeds vaker een probleem in grote installaties

Als de waterkwaliteit niet voldoet aan de eisen, zal dit op termijn een impact hebben op de kwaliteit en werking van een verwarmingsinstallatie. Specialist in verwarming Remeha wil ervoor zorgen dat het besef doorsijpelt: het gebruik van vulwater dat voldoet aan alle specificaties is essentieel om een goed werkende installatie te garanderen.

RemehaWelk type water je ook gebruikt, belangrijk is dat het aan de juiste voorwaarden voldoet of dat het behandeld wordt.

Aan de waterkwaliteit zelf is niets veranderd, maar het thema wint de jongste jaren aan belang omdat energiezuinige keteltechnologie steeds meer aandacht krijgt. Vooral bij grotere installaties merkt Remeha steeds vaker dat er problemen de kop opsteken. Jan Deklerck, Product Manager bij Remeha: “Dat heeft vooral met hoeveelheden te maken: een beetje kalk kan geen kwaad. Maar als er in absolute hoeveelheden veel meer kalk aan de installatie wordt toegevoegd, dan kunnen kwalijke chemische processen veel sneller op gang komen.” In vergelijking met landen als Duitsland of Zwitserland is er in België nog een lange weg af te leggen als het gaat om waterkwaliteit. Remeha probeert daarom, samen met andere fabrikanten, het thema meer op de agenda te plaatsen.

De gevolgen van het gebruik van slecht water kunnen ingrijpend zijn. “De versnelde corrosie van warmtelichamen zorgt ervoor dat ze sneller stuk gaan. Ook het vullen van installaties met water met een hoog kalkgehalte is nefast. De kalk werkt immers als een isolator op de warmtewisselaar. Dat verhoogt de kans op thermische spanning, en dat kan leiden tot scheuren in materialen zoals inox, koper, messing of aluminium”, aldus Deklerck.

Juiste behandeling
Remeha beveelt daarom aan om het water waarmee het systeem gevuld wordt systematisch te controleren. “Het vulwater moet binnen de normen liggen van wat de materialen of het systeem aankunnen. Ook tussentijdse controles (minstens jaarlijks) zijn noodzakelijk.” De installaties kunnen gevuld worden met put- of leidingwater. Regenwater wordt niet toegelaten in combinatie met de garantie, omdat dit type water moeilijk te controleren en te behandelen is. “Welk type water je ook gebruikt, belangrijk is dat het aan de juiste voorwaarden voldoet of dat het behandeld wordt. Gebruik maken van ontzilt of gedemineraliseerd water (met een correcte behandeling in de vorm van een pH-buffer achteraf) zijn daarom twee goede oplossingen.”

RemehaHet systeem moet conceptueel in orde zijn en correct onderhouden worden.

Het vulwater simpelweg behandelen met een waterverzachter is niet altijd een goede oplossing, stelt Deklerck: “De chemische reacties die later in de installatie optreden zorgen ervoor dat het water een andere zuurtegraad krijgt. Het water moet dan toch opnieuw behandeld worden.” Ook in het toevoegen van additieven om chemische reacties te onderdrukken ziet Remeha geen heil. “Dat is geen structurele oplossing, maar eerder een lapmiddel. Ontzilt of gedemineraliseerd water met pH-buffer geeft daarom de meeste garantie dat de installatie watertechnisch gezien in orde is. Voor de rest staat of valt alles met goed vakmanschap, door zuurstofinfiltratie en lekken te vermijden. Het systeem moet conceptueel in orde zijn en correct onderhouden worden.”

Als het om de waterkwaliteit gaat is niet alleen het materiaal in de ketel van belang. “Ook bijvoorbeeld de leidingen, de buizen van de vloerverwarming en de pompen lijden onder een slechte waterkwaliteit”, zegt Deklerck.

Zuurstofinfiltratie
Niet alleen de kwaliteit van het water zelf speelt een rol. De eventuele infiltratie van zuurstof moet ook in rekening gebracht worden, omdat dit eveneens tot corrosie kan leiden. Deklerck: “Wederom wijst dit op de kwaliteit van de installatie in zijn geheel. Zuurstofinfiltratie wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld niet-zuurstofdichte leidingen of een ondermaatse expansie. De pH-waarde is hierbij ook van belang, want in een te zure omgeving zijn de materialen niet meer beschermd tegen corrosie en worden ze aangetast.”      

Tekst Filip Van der Elst    |    Beeld Remeha
Uitgelichte afbeelding: 
In vergelijking met landen als Duitsland of Zwitserland is er in België nog een lange weg af te leggen als het gaat om waterkwaliteit.