Uitstekende prestaties voor innoverend ventilatietoestel

Tijdens de voorbije editie van Batibouw heeft Begetube een nieuw ventilatietoestel op de Belgische markt gelanceerd: de BT3.5F. Het is een ‘flat’ toestel dat bij 350m³/h nog een beschikbare druk levert van 220Pa en hierbij een rendement haalt van meer dan 80%. Hierdoor wordt dit toestel zeer gunstig geëvalueerd in de EPB-software.

De ontwikkeling van dit toestel is het resultaat van 5 jaar expertise in mechanische ventilatie. Toen Begetube in 2013 begon met het verdelen van het Profi-Air ventilatiesysteem, dat bestaat uit semi-flexibele instortkanalen, luchtverdeelkasten en ventilatie-toestellen, heeft het bedrijf aan zijn klanten beloofd de ventilatietoestellen zelf op de werf in werking te komen stellen. Mede door deze aanpak heeft Begetube de voorbije jaren heel wat expertise opgebouwd. Die ervaring nam de organisatie mee bij de ontwikkeling van dit nieuwe ventilatietoestel. 

Flat
Het BT3.5F ventilatietoestel is een ‘flat’ ventilatietoestel, dat in verschillende posities kan worden gemonteerd. De meest voor de hand liggende montagepositie is de plafondmontage, maar ook een verticale en een horizontale muur- of vloeropstelling behoren tot de mogelijkheden. Hierdoor kan het toestel ook op een kruipzolder worden geïnstalleerd. Dat maakt het extra interessant om de BT3.5F in te zetten in woningen met een zadeldak.

De condensafvoer is standaard voorzien van een draadaansluiting op ½”, maar kan eenvoudig worden omgevormd naar een universele ¾” EK aansluiting, waarop eender welke kunststoffen slang op kan worden gemonteerd. Hierbij is het belangrijk om in de kunststoffen condensafvoerleiding een U-vorm aan te brengen en deze te voorzien van een kleine hoeveelheid water, zodat de goede werking van de condensafvoer probleemloos wordt gegarandeerd.

De aansluitingen van het ventilatietoestel zijn in kunststof (om condensvorming tegen te gaan), hebben een diameter van 150/160mm en zijn voorzien van een rubberen afdichting. Elke aansluiting is duidelijk benoemd, zodat het foutief aansluiten van het ventilatietoestel op het kanalennet uitgesloten is.


Naast de EPB-gerelateerde gegevens kan het toestel ook uitstekende akoestische prestaties voorleggen.

Filter
De aangezogen verse buitenlucht wordt standaard gefilterd door een G4-filter. Optioneel is ook een M5-filter verkrijgbaar. Belangrijk hierbij is dat het wijzigen van het filtertype bij dit toestel geen invloed heeft op de prestaties van het ventilatietoestel, waardoor de filterkeuze op elk moment nog kan worden gewijzigd. Zowel bij de filterlades als bij de volledige opbouw van het ventilatietoestel is er bijzonder veel aandacht naar de lekdichtheid van het toestel gegaan. Zo zijn het externe en interne lek beperkt tot minder dan 1%, wat resulteert in uitzonderlijke prestaties.

Naast de EPB-gerelateerde gegevens kan het toestel ook uitstekende akoestische prestaties voorleggen. Om het geluidsniveau tot een mini-mum te herleiden werden beide ventilatoren in een ventilatorhuis ingebouwd, werd de vorm-geving binnenin het toestel geoptimaliseerd, en is het toestel aan de buitenzijde afgewerkt met een stalen omkasting.

Aan de buitenzijde van de unit bevindt zich een antenne, waardoor de draadloze RF-bediening probleemloos kan communiceren met de ingebouwde controller. Het toestel kan ook met draad bediend worden, of geïntegreerd worden in een domoticasysteem. Ook vocht- en CO2-sensoren kunnen gebruikt worden. 

Bypass
Het toestel is ook voorzien van een modulerende bypass die volledig autonoom zal werken, op basis van de verschillende gemeten luchttemperaturen. Hierdoor zal de bypass in de zomer de verdere opwarming van de woning tegengegaan.


De ontwikkeling van dit toestel is het resultaat van 5 jaar expertise in mechanische ventilatie.     

Tekst en beeld Begetube
Uitgelichte afbeelding boven: Het BT3.5F ventilatietoestel is een ‘flat’ ventilatietoestel, dat in verschillende posities kan worden gemonteerd.