Vernieuwde opleiding stoomt nieuwe generatie installateurs klaar

Het vak van installateur is er de jongste jaren niet eenvoudiger op geworden, en dat zal er niet beter op worden. Enerzijds blijft de techniek evolueren, anderzijds verandert de reglementaire context. Denken we maar aan de afschaffing van de vestigingswet en de opkomst van allerhande nieuwe labels en certificeringen. Om een nieuwe generatie klaar te stomen voor de toekomst heeft Syntra West de installateursopleiding grondig hervormd.

Een installateur moet vandaag over een brede waaier van kennis en vaardigheden beschikken. Hij moet niet alleen de technische installaties kunnen aanleggen, maar moet ook iets afweten van verbranding, regeltechniek, elektronica en hydraulica. Bovendien moet hij plannen kunnen lezen en veilig kunnen werken. Minstens even belangrijk voor het welslagen van zijn zaak zijn sociale vaardigheden en commercieel inzicht. Bij dat alles moet hij zich bewust zijn van de impact op het milieu. Kortom, een hele opgave.

12 modules
De opleiding is opgebouwd uit 12 modules en neemt normaal gezien 2 schooljaren in beslag. Voor wie het niet ziet zitten om het hele traject af te werken, zijn er echter eerdere uitstapmomenten die recht geven op een bepaalde beroepskwalificatie. Na de eerste 4 modules kan de cursist bv aan de slag als monteur installatietechnieken. Met nog 2 modules erbij wordt hij vakman installatietechnieken, enz.

SyntraVoor al deze technieken zijn praktijkoefeningen onontbeerlijk.

Binnen de 6 campussen van Syntra West is de Campus Oostende het kenniscentrum in energie- en installatietechnieken. Behalve de opleidingen tot installateur, worden er ook Cerga opleidingen en bijscholingen gegeven, evenals basisopleidingen en hernieuwingen als erkend technicus voor Departement Omgeving (gasvormige en vloeibare brandstoffen, stookolietanks en verwarmingsaudit voor grote vermogens). Verder zijn er opleidingen in diverse technieken voor hernieuwbare energie (zonneboilers sanitair warm water en combisystemen, warmtepompen, fotovoltaïsche systemen en biomassa). Andere troeven zijn opleidingen in ventilatie en waterbehandeling.

Praktijkoefeningen
Voor al deze technieken zijn praktijkoefeningen onontbeerlijk. Syntra West heeft daarom een hele reeks ateliers ingericht, waar de cursisten zich vertrouwd kunnen maken met de kneepjes van het vak in een zo realistisch mogelijke omgeving.

Met dit vernieuwde traject wil Syntra West de nieuwe generatie van installateurs wapenen voor de uitdagingen die op hen af komen. Uiteraard kan men op 2 jaar geen perfecte vakmensen klaarstomen, dat is ook een zaak van ervaring en verdere bijscholing. De opleiding vormt wel een stevige basis voor een succesvolle carrière in de sector.

Voor meer informatie kan u terecht bij:

Heidi Vansevenant

Opleidingscoördinator HVAC

Syntra West Groep

e-mail: heidi.vansevenant@syntrawest.be

www.syntrawest.be of bel 078/353 653      

Tekst en beeld Syntra
Uitgelichte afbeelding: 
Syntra West heeft een hele reeks ateliers ingericht, waar de cursisten zich vertrouwd kunnen maken met de kneepjes van het vak in een zo realistisch mogelijke omgeving.