Warmteverlies en koellast berekenen in BIM

Stabiplan en Vabi hebben de handen ineen geslagen en komen met een snelle en betrouwbare oplossing voor warmteverlies en koellast berekeningen voor gebouwen. Iedereen in België die warmteverlies en koellast berekeningen uitvoert, weet dat dit een tijdrovende klus is omdat alle data handmatig in het Excel rekenblad ingevoerd moet worden. Eindelijk is er een manier gevonden die dat handwerk overbodig maakt.

Door de slimme koppeling van Stabicad for Revit en Vabi Elements profiteert nu ook de Belgische markt van een tijdbesparende rekenmethode volgens de norm. Voor deze oplossing werkte BIM software expert Stabiplan en reken- en simulatiesoftware ontwikkelaar Vabi nauw samen met Arcadis België.

Geen dubbel werk meer
In Nederland gebruiken engineers het programma Vabi Elements al voor het doorrekenen en vergelijken van diverse gebouwconcepten. Dankzij de koppeling tussen Vabi Elements en Stabicad for Revit kan informatie snel tussen beide programma’s worden uitgewisseld. Zo ontstaat er een gesloten workflow waarbij dubbel werk niet meer nodig is. De werkwijze voor de berekeningen gaat in het kort als volgt:

1. Model opzetten in Stabicad for Revit
2. Model exporteren naar IFC
3. IFC-bestand openen in Vabi Elements en aldaar berekeningen uitvoeren
4. Exporteer rekenresultaten naar Excel
5. Importeer informatie uit Excel in Stabicad for Revit

Op deze manier is in één oogopslag te zien in welke ruimtes in het BIM-model het warmteverlies groter is en waar meer infiltratie is. De resultaten van de warmteverliesberekening worden automatisch aan de ruimtes in het BIM-model toegevoegd en een dynamisch overzicht met daarin het aantal radiatoren per ruimte, het geïnstalleerd vermogen en de dekkingsgraad wordt gegenereerd.

Europese normen
Nu zijn er een aantal verschillen tussen België en Nederland in de manier waarop een warmteverlies-berekening wordt uitgevoerd waardoor de Nederlandse manier niet één-op-één overgenomen kan worden. De Nederlandse normen ISSO 51, 53 en 57 (ISSO, 2017) voldoen aan de Europese NEN EN 12831, net zoals de NBN EN 12831 (NBN, 2015), (Delmotte, 2015) die in België worden gebruikt. Dit betekent dat er wel verschillen zijn, maar die verschillen zijn klein, omdat beide landen dus voldoen aan de Europese norm.

Voor bijna alle verschillen kan de berekening van Vabi Elements zonder problemen worden aangehouden of bestaat een eenvoudige workaround. Voor sommige problemen, zoals koudebruggen en infiltratie, zal er nadat de berekening is uitgevoerd handmatig omgerekend of gecorrigeerd moeten worden. Hier is uitgebreid onderzoek naar gedaan en de resultaten zijn getoetst door Arcadis, een wereldwijd opererend ontwerp- en adviesbureau.

Arcadis België
In een pilot project heeft studie- en adviesbureau Arcadis België de warmteverlies- en koellastberekeningen berekend op de beschreven manier. Pieter Van de Weerd, BIM & Design Manager bij Arcadis België: “Ondanks de kleine verschillen tussen de Nederlandse en Belgische manier van berekenen, zijn wij met deze oplossing sneller tot een beter resultaat gekomen. Wij kunnen concluderen dat Vabi Elements samen met Stabicad for Revit een geschikte oplossing biedt voor de Belgische markt met betrekking tot het uitrekenen van het warmteverlies in een BIM-project. Wij hebben daarom de overstap gemaakt en zullen onze projecten voortaan met Stabicad for Revit en Vabi Elements uitwerken.”

Gesloten workflow
Dankzij de koppeling met Stabicad for Revit ontwerpen engineers dus ook in België snel een cv-installatie op basis van de warmteverliesberekening. Er ontstaat een gesloten workflow: de informatie uit het BIM-model wordt gebruikt als input voor de berekening, en de resultaten uit de berekening worden gebruikt als input voor het opzetten van de installatie. De informatie uit het model wordt dus in de hele workflow efficiënt benut, zodat dubbel werk niet meer nodig is. Zo is uw installatie snel gereed, volgens de Belgische en Europese normen.