Werken en leven in de toekomst

Moderne gebouwtechnologie komt niet alleen ten goede van het comfort van mensen in een gebouw, maar creëert ook een flexibele en creatieve werkomgeving die een enorme impact kan hebben op de productiviteit en het welzijn van mensen. Het smart office van de toekomst weet wat elk individu wil en past zich automatisch aan zijn of haar noden aan gedurende de dag.

Siemens AI Lab
Automatisering van het plannen van vergaderingen en het inboeken van zalen zijn enkele kerntaken die de online gebouwbeheersystemen van morgen automatisch kunnen verzorgen.

Experten van Siemens werken koortsachtig aan toekomstscenario’s voor het kantoor die nu nog science fiction lijken, maar die over enkele jaren realiteit kunnen worden. Het doel: de perfecte kantoorervaring realiseren, door het verbinden van mensen, plaatsen, systemen en diensten. Meer en meer bedrijven zien in wat de voordelen kunnen zijn van innovatieve beheersystemen, aangezien ze zo hun mensen beter leren kennen en hen kunnen helpen om efficiënter te zijn.

Vergaderingen automatiseren
Een voorbeeld: het linken van alle personeelsleden van een bedrijf. Staat één van hen in de file, merkt de Digital Assistant dit onmiddellijk op en kan het tijdstip van een vergadering of presentatie gewijzigd worden indien nodig. De andere deelnemers krijgen automatisch een melding en de reservering van de vergaderzaal wordt automatisch verlengd. Het gevolg: geen tijdverlies, en in de tussentijd kan iedereen gewoon verder werken. De systemen kunnen ook de aanwezigheden registreren, gesproken presentaties transcriberen en belangrijke documenten voor de vergaderingen versturen – en dit allemaal automatisch.

Ook de toegangscontrole aan de ingang kan vlot verlopen: het systeem herkent onmiddellijk de werknemer of bezoeker die het gebouw wil betreden, heet hem of haar welkom en stuurt de persoon meteen de juiste richting uit. Eenmaal de werknemer plaatsneemt aan zijn bureau, springt het licht automatisch aan – meteen ingesteld volgens zijn voorkeuren. Het systeem kent ook meteen zijn voorkeurtemperatuur. Een belangrijke kwestie, want volgens het ‘World Green Building Council Report’ zijn werknemers die onder ideale licht-en temperatuuromstandigheden werken tot 18% productiever.

De opkomst van het Internet of Things (IoT) maakt de integratie mogelijk van systemen die in het verleden geïsoleerd leefden. De mogelijkheden zijn grenzeloos: werknemers kunnen hun persoonlijk leven organiseren en optimaal afstemmen op hun werkuren, gaande van reservaties op restaurant tot automatische leveringen van persoonlijke bestellingen op kantoor.

Siemens AI Lab
Volgens het ‘World Green Building Council Report’ zijn werknemers die onder ideale licht- en temperatuuromstandigheden werken tot 18% productiever.

Het beste in mensen naar boven brengen
Deze visioenen worden stap voor stap werkelijkheid, sommige mogelijkheden bestaan zelfs al. Nieuwe functionaliteiten worden elke dag toegevoegd. Ze hebben het potentieel om de productiviteit in zowat elk domein te verhogen: op vlak van verlichting, water, verwarming en koeling, veiligheid, gezondheid en welzijn. Gebouwtechnologie promoot duurzaamheid, kostenbeheersing, loyauteit van personeelsleden, en heeft zo ook een positief effect op het bedrijfsimago.

Aangezien de investeringen relatief beperkt zijn, is de return on investment en terugverdientijd kort. En het grote potentieel is er niet alleen voor nieuwbouw: dankzij IoT en draadloze technologie zullen de mogelijkheden steeds meer ook op oudere gebouwen van toepassing kunnen zijn.
Lees meer op www.siemens.com/premium-office      

Tekst en beeld Siemens Building Technology
Uitgelichte afbeelding: 
Meer en meer bedrijven zien in wat de voordelen kunnen zijn van innovatieve beheersystemen, aangezien ze zo hun mensen beter leren kennen en hen kunnen helpen om efficiënter te zijn.