WZC Witte Meren | Mol

Duurzame pompen voor nieuw woonzorgcentrum

De werken aan het nieuwe woonzorgcentrum Witte Meren in Mol, die anderhalf jaar geleden begonnen en nog tot 2020 zullen duren, kenden recent een eerste orgelpunt met de bouw van een volledig nieuwe stookplaats. Een groot deel van die ruimte wordt ingenomen door allerhande duurzame pompen van de firma Grundfos.

Om kwaliteitsvolle zorg te kunnen blijven garanderen, werd niet gekozen voor een renovatie van het huidige woonzorgcentrum, maar wel voor een volledige vervangingsnieuwbouw. Het Turnhoutse bureau Architects in Motion stond in voor het ontwerp. Er wordt gebouwd in vier fases, zodat de bewoners, afgezien van een tijdelijke verhuis, geen hinder ondervinden van de werken. In het najaar van 2020 moet het nieuwe woonzorgcentrum klaar zijn. Het zal plaats bieden aan 117 bewoners, wat minder is dan de 133 plaatsen die het centrum vandaag telt, omdat de kamers een stuk groter worden. Het dagverzorgingscentrum heeft vijftien plaatsen te beschikking.

De eerste, net afgeronde fase van de werken omvatte onder meer de bouw van een ruimte voor een volledig nieuwe stookplaats en bijhorend gebouwbeheersysteem. De verschillende soorten pompen die daar werden geplaatst, werden geleverd door Grundfos. Dit van oorsprong Deense bedrijf met Belgische zetel in Aartselaar is wereldleider op gebied van pompoplossingen en watertechnologie. Belcotec uit Geel, gespecialiseerd in het plaatsen van HVAC-installaties, nam de installatie voor zijn rekening.

WZC Witte Meren Mol‘In totaal plaatsten we 34 pompen, negen verschillende soorten.’

34 pompen
Het hart van het nieuwe woonzorgcentrum klopt, nu de pompinstallaties actief zijn en er water door de leidingen stroomt. “Men mag niet onderschatten hoeveel water hier dagelijks moet worden verpompt voor verschillende doeleinden”, steekt Bram Baeyens, projectleider namens Belcotec van wal. “In totaal plaatsten we 34 pompen, negen verschillende soorten. Voor cv en koeling gaat het om 22 circulatiepompen van het type ALPHA2 en MAGNA3. Vier circulatiepompen van het type ALPHA2 N, één voor elke bouwfase, staan in voor het sanitaire warm water. De toiletten worden gevoed met regenwater dankzij een regenwaterpomp, uitvoering RCME. Indien er onvoldoende regenwater ter beschikking is, zal die pomp automatisch overschakelen op stadswater via een volautomatisch systeem aangestuurd door verschillende sensoren en kleppen. Om ervoor te zorgen dat er overal voldoende waterdruk is, hebben we ook een drukopvoerinstallatie, de Hydro MPC, geïnstalleerd. Op de verste brandhaspel en de douches op de bovenste verdieping zal daardoor evenveel druk staan dan op de nabijgelegen douches.”

Legionella bestrijden
“Eén vertraagde afvoer”, schetst Baeyens verder, “vermijdt dat bij hevige regenval al het water van het dak onmiddellijk in de riolering wordt gelost om overstroming te voorkomen. De pomp zorgt ervoor dat de ondergrondse buffers om de riolering te ontlasten, ten allen tijde leeg blijven. In elk rusthuis moet legionella besteden worden. Hier wordt dat gedaan met een chemische desinfectiepomp, type Oxiperm Pro. Anders dan bij de klassieke thermische desinfectie dient bij deze installatie het water niet opgestookt te worden om legionella te bestrijden. Het inkomende koud water wordt behandeld zodat het een film kan vormen in de buizen, die voorkomt dat de legionellabacterie kan groeien. De Unilift KP150 en AP12 (dompelpompen om condenswater van de ketels weg te pompen), de Mulitilift MD (een kunstoffen pompput om het water van de in de kelder gelegen keuken op te vangen, waarna het naar de hoger gelegen riolering wordt gepompt) en een kleinere kunstoffen pomput, de Sololift C3 (om de uitgietbak van het atelier in fase 1 naar het rioleringsniveau te pompen) vervolledigen het lijstje.”

WZC Witte Meren MolEr wordt gebouwd in vier fases, zodat de bewoners geen hinder ondervinden van de werken.

Alarmcontact
Zoals elke mechanische componenten vragen de toestellen onderhoud. Daarom plaatste Belcotec ook een gebouwenbeheersysteem op deze installatie. “Dat is gekoppeld met het internet, zodat onze techniekers vanop eender welke plaats kunnen inloggen op het systeem en mogelijke defecten detecteren. Al de componenten van Grundfos zijn uitgerust met een alarmcontact, gekoppeld aan het gebouwenbeheersysteem”, besluit Baeyens.      

Tekst Wouter Polspoel    |    Beeld AIM (Architects in Motion)
Uitgelichte afbeelding: 
Om kwaliteitsvolle zorg te kunnen blijven garanderen, werd gekozen voor een volledige vervangingsnieuwbouw.