NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
De weg naar een smart grid
De sleutel van het nieuwe energielandschap zit hem in de balans tussen productie en afname.

De weg naar een smart grid

Door actief te werken aan ‘smart grid readyness’ wil warmtepompspecialist Stiebel Eltron de evolutie een duwtje in de rug geven. Alle warmtepompen van het bedrijf zijn uitgerust met de nodige functionaliteiten om op een smart grid te werken.  

De uitrol van de digitale meter, en het bijhorende einde van het systeem van de ‘terugdraaiende teller’, verandert de manier waarop we met energie omgaan ingrijpend. ‘Zelfconsumptie’ is aan de orde van de dag. Het doet Hans Dolfeyn, ­Algemeen ­Directeur van Stiebel Eltron België, terugdenken aan de accumulatiekachels uit de jaren zeventig: “Een als ouderwets bestempelde technologie, die vandaag de dag echter actueler dan ooit blijkt. Zo’n kachel, die warmte 36 uur lang kan opslaan in een compact toestel, wordt in combinatie met zonnepanelen opnieuw populairder.”

De sleutel van het nieuwe energielandschap zit hem in de balans tussen productie en afname. Ook Stiebel Eltron speelt in op die evolutie en onderzoekt oplossingen die de zelfconsumptie van gebruikers verhogen. En dan valt onvermijdelijk de term ‘smart grid readyness’. Dolfeyn: “Een smart grid is een elektriciteitsnetwerk dat over de nodige functies beschikt om verbruik en consumptie op elkaar af te stemmen. Het dag- en nachttarief was een eerste aanzet in die richting. In Duitsland heb je nog een derde, dwingend en hoog tarief, bedoeld om het net op zware piek­momenten te ontlasten.”

‘Smart grid readyness is voor Stiebel Eltron een evidentie geworden.’

‘Smart grid readyness is voor Stiebel Eltron een evidentie geworden.’

‘Wij zijn klaar’

Als fabrikant zet Stiebel Eltron sterk in op het realiseren van producten die klaar zijn om op een smart grid te functioneren. “Het Belgisch net is er op dit moment nog niet op voorzien, maar al onze toestellen wel. Zo is het mogelijk om, bij een overproductie aan elektriciteit van de zonnepanelen, automatisch de zonneboiler te laten aansturen”, verduidelijk Dolfeyn. “Of we kunnen een warmtepomp zo instellen dat deze enkel begint te draaien als er zonnewarmte is, op een hogere insteltemperatuur.”

Een warmtepomp is een heel efficiënt toestel om op een smart grid te laten functioneren, verklaart Dolfeyn. “Het is immers een verwarming op lage temperatuur, in combinatie met een afgifte­systeem dat een langere reactietijd kent, en dat is in dit geval voordelig: een gelijkmatig verbruik met hoge inertie is uitstekend geschikt om de energiebalans in een gebouw op peil te krijgen.” Terwijl het gevraagde verwarmingsvermogen in een woning een stuk lager dan 15 jaar geleden, is dat niet het geval voor de vraag naar sanitair warm water. Dolfeyn: “Die vraag is zelfs nog toegenomen, terwijl het vermogen van geplaatste verwarmingsketels steeds afneemt. Door slim om te springen met de technologie kunnen grote winsten geboekt worden. Stiebel Eltron heeft, meer dan andere fabrikanten, heel wat ervaring in het intelligent sturen van sanitair warm water. Een smart grid-koppeling opent ook op dit vlak perspectieven.”

Capaciteitstarief

Dolfeyn besluit: “Smart grid readyness is voor Stiebel Eltron een evidentie geworden. Er komt geen ingewikkelde domotica aan te pas, het betreft hier een standaard toepassing.” Maar aan de gebruikerszijde is het nog een heel ander verhaal. Toch zal iedereen de evolutie in de richting van smart grids moeten volgen, meent Dolfeyn. “De VREG werkt nu aan een capaciteitstarief voor residentiële aansluiting, waarbij je niet meer betaalt per gebruikte kWh, maar in functie van de grootte van de aansluiting naar het net. De particuliere gebruiker moet zich hierop voorbereiden. Het smart grid komt er, en een balans tussen productie en verbruik is essentieel.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?