‘Uiteindelijk kozen we ervoor om de restauratie apart te bekijken van de nieuwbouw, en tegelijk een visuele link tussen beiden te voorzien. (Beeld: Images © Jaspers-Eyers Architects - Photography Philippe van Gelooven)

02:36
19-03-2020

​Betrouwbare, duurzame en esthetische materialen voor Hasseltse stadskantoor

Op korte tijd is het nieuwe stadskantoor van de stad Hasselt, bijgenaamd ’t Scheep, uitgegroeid tot een iconisch gebouw in de Limburgse provinciehoofdstad. De opvallende architectuur (met reflecterende gevel en schuine wand) en de prominente aanwezigheid van erfgoed (de oude rijkswachtkazerne) springen onmiddellijk in het oog. Jaspers-Eyers & Partners, UAU Collectiv en Michel Janssen (Architectenbureau) tekenden samen voor het ontwerp, dat resulteerde in het BREEAM-duurzaamheidslabel ‘Excellent’.

De stad Hasselt had al langer nood aan een nieuw centraal gebouw om de stadsdiensten in onder te brengen. Deze zaten immers verspreid over vijf verschillende, verouderde gebouwen. Daarbovenop stond er een fusie tussen stad en OCMW op stapel. Daarom werd er beslist om een nieuw stadskantoor te bouwen. Peter Van Den Broeck, Afdelingshoofd Technische Dienst Werken Stad Hasselt: “De zoektocht naar een geschikte locatie was niet eenvoudig. Het gebouw moest binnen de kleine ring komen, om de betrokkenheid met de binnenstad te bevorderen. Ook mobiliteit en de beschikbare oppervlakte waren belangrijke criteria.”

Uiteindelijk viel de keuze op de oude rijkswachtkazerne. Het is een site met een rijkgevulde geschiedenis: in 1879 nam de rijkswacht hier zijn intrek. In het verleden was het volledige domein zelfs ommuurd. Maar na de verhuis van de rijkswacht naar de Luikersteenweg kwam de site leeg te staan.

De rijkswachtkazerne kent een rijkgevulde geschiedenis: in 1879 nam de rijkswacht hier zijn intrek. In het verleden was het volledige domein zelfs ommuurd. (Beeld: Images © Jaspers-Eyers Architects – Photography Philippe van Gelooven)

 

Monument integreren

Jaspers-Eyers Architects ging de uitdaging aan om de plek een nieuwe invulling te geven, zonder het verleden uit het oog te verliezen. Steven Hendrickx, Architect bij Jaspers-Eyers Architects: “Het gebouw en de voortuin zijn beschermd en de beschikbare oppervlakte was beperkt. De cruciale vraag was: ‘hoe integreren we het monument in het programma?’ We hebben zelfs overwogen om er een soort stolp over te plaatsen. Uiteindelijk kozen we er toch resoluut voor om de restauratie apart te bekijken van de nieuwbouw, en tegelijk een visuele link tussen beiden te voorzien.”

Dat is te zien aan het eindresultaat: de rijkswachtkazerne krijgt zijn plaats op gelijke voet met de nieuwbouw, maar wordt als monument hersteld in zijn oude glorie. De kazerne en de nieuwbouw zijn samen in een stedelijk plein verankerd. Hendrickx: “Het werkend geheel wordt op die manier meer dan de som der delen: ze vormen samen een ijkpunt in het stedelijk weefsel.” De gevel bestaat uit reflecterend glas, om op die manier de naaste omgeving zo nauw mogelijk bij het nieuwe bouwwerk te betrekken.

Elk facet perfectioneren

Duurzaamheid was een rode draad gedurende het ontwerp- en bouwproces. “Tijdens de wedstrijdfase streefde enkel dit consortium naar het BREEAM-duurzaamheidslabel ‘Excellent’. Dat streven heeft een grote impact gehad op het hele project. Om het ‘Excellent’-label te behalen moet je elk facet van het bouwproces perfectioneren”, zegt Van Den Broeck.

Voor de architecten was het niet eenvoudig om dit te realiseren. “Het heeft een impact op de esthetische vooropstellingen, en zeker ook op de materialenkeuze. De keuze voor BREEAM ‘Excellent’ resulteert in een gebouw dat qua duurzaamheid echt ‘futureproof’ is”, aldus Hendrickx.

‘Delabie was één van de weinige bedrijven dat op vlak van waterverbruik wist te voldoen aan de gestelde eisen, die bijzonder streng waren.’ (Beeld: DELABIE)

 

Strenge eisen op vlak van waterverbruik

Delabie werd uitgekozen om enkele producten voor de sanitaire ruimtes in het gebouw te voorzien. Zo vind je in ’t Scheep onder meer de BINOPTIC-kraan, de TEMPOMATIC 4-kraan, en douchepanelen in de doucheruimtes voor het personeel. De hoge focus op duurzaamheid verklaart mede de keuze voor Delabie, stelt Hendrickx: “Delabie was één van de weinige bedrijven dat op vlak van waterverbruik wist te voldoen aan de gestelde eisen, die bijzonder streng waren.”

Ook de bouwheer had bepaalde vereisten op vlak van sanitaire voorzieningen. Van Den Broeck: “Voor de stad Hasselt is het vooral belangrijk dat er altijd vervangonderdelen beschikbaar zijn. Je kan kiezen voor hippe designkranen, maar voor ons stond de betrouwbaarheid op lange termijn voorop. Zeker omdat de sanitaire ruimte in zo’n openbaar gebouw als dit, waar 600 mensen dagelijks werken, bijzonder intensief (en niet door iedereen even voorzichtig) gebruikt wordt. Reserveonderdelen zal je altijd nodig hebben. Daarom vertrouwden we op Delabie, dat kan terugvallen op heel wat ervaring in de publieke sector.”

Hendrickx vervolgt: “De combinatie van degelijk en mooi vormgegeven materialen, die hun deugdelijkheid in het verleden hebben bewezen, met de toepassing van hedendaagse waterbesparende technieken maakt de keuze voor Delabie-producten vanzelfsprekend. Het is altijd verrassend dat aantrekkelijke vormgeving, technologie en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan met een economisch aantrekkelijk kader. Dat komt alle partijen ten goede, van architect over uitvoerder tot de klant.”

Tekst Filip Van der Elst | Beeld Images © Jaspers-Eyers Architects - Photography Philippe van Gelooven, DELABIE

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: ’t Scheep , Hasselt

Installatie en Bouw België partners

magasin-liege-kopierenp1_logatherm_wpl_ar-e_b-kopieren