NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
​Domotica, een technologie in volle groei
Ecodesign impliceert: het in realtime optimaliseren van inkomende en uitgaande energiestromen.

​Domotica, een technologie in volle groei

Daar waar de eerste stappen in de domotica zich beperkten tot eenvoudige functies door middel van een drukknop of een dimmer (voor het bedienen van bijvoorbeeld verlichting, rolluiken, verwarming), vaak beperkt door een eigen formaatsysteem, kent de huidige evolutie geen grenzen. De huidige communicatiesystemen, gecombineerd met de vindingrijkheid van fabrikanten van domoticasystemen en met nieuwe technologieën (verbonden objecten, spraak- of visuele herkenning enz.) leiden tot een bijna totale interactie, niet alleen tussen de gebruiker en alle objecten die in de woning aanwezig zijn, maar ook tussen de systemen.

Ecodomotica

Wereldwijd energiebeheer wint aan belang, door het koppelen van natuurlijke energie-inbreng, zonne- of foto­voltaïsche panelen, mini-wind­turbine, warmte­pomp, ver­warming, air­conditioning, venti­latie, laad­station voor elektrische voer­tuigen,… Hierbij is het essentieel om inkomende en uitgaande energie­stromen in real­time te opti­maliseren. Een dergelijke aanpak is gebaseerd op ecodesign bij het ontwerp van een nieuw gebouw.

Totale controle 

Internetcommunicatie is alomtegenwoordig, of het nu voor werken op afstand is of voor het van­op afstand bedienen van verbonden objecten. Een computer, een tablet, een smartphone zorgen (met de domotica-applicatie of objectspecifiek) voor totale controle over objecten en zelfs over een homecinemasysteem (keuze van bronnen en geluidsniveaus, media streamen,…) in combinatie met een geprogrammeerd sfeerscenario.

Internetcommunicatie is alomtegenwoordig, of het nu voor werken op afstand is of voor het vanop afstand bedienen van verbonden objecten.

Beveiligingsaspect

Als toegevoegde waarde bij een inbraakalarm en/of camera­besturingssysteem, maakt domo­tica bewaking op afstand mogelijk door een scenario te activeren dat is aangepast aan de gedetecteerde situatie. Denk maar aan de besturing van het openen en sluiten van deuren, inschakelen van de verlichting, spraakinteractie, bellen van familieleden, het activeren van de camera’s voor de centrale meldkamer enzovoort. 

Gezondheid en levenskwaliteit

Zelfs wanneer hij/zij alleen woont, kan een afhankelijke of gehandicapte persoon genieten van meer zelfstandigheid door zijn omgeving vanuit zijn rolstoel te besturen met behulp van een tactiele of zelfs spraakinterface.

Met of zonder draad?

Bekabelde systemen (de eerste niche van de elektricien!) genieten de voorkeur bij het ont­werp van een nieuwe, omwille van de hogere betrouw­baarheid, terwijl men renovaties eerder gebruik zal maken van draadloze systemen (wifi, radiogolf, IR).

Incompatibiliteit van verschillende systemen?

Multisysteeminterfaces slagen erin om deze verschillende systemen of verbonden objecten, die voorheen incompatibel waren, in één applicatie samen te brengen. Zo zijn we getuige van een hereniging van de technologische wereld van gisteren en die van vandaag.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details