NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
​Openbare toiletten vragen om de juiste producten
Met de ontwikkeling van elektronica komt de ontwikkeling van intelligente spoelingen, die in staat zijn de hoeveelheid spoelwater te bepalen naar gelang van de tijd die de gebruiker op het toilet doorbrengt.

​Openbare toiletten vragen om de juiste producten

In het toilet is design een belangrijke overweging bij de keuze van het juiste product. Er wordt veel aandacht besteed aan de keuze van een toiletpot en aan de toiletzitting. Ook de bediening eist zijn deel van de aandacht op: mechanisch of elektronisch, minimalistisch of met karakter, ingebouwd of verzonken,… Zeker in publieke toiletruimten dienen ook eenvoud van onderhoud, weerstand tegen intensief gebruik en absolute hygiëne deel uit te maken van uw beslissingsproces.

Een toiletsysteem zonder reservoir, met directe spoeling, is specifiek ont­worpen om aan de eisen van sanitaire ruimtes met hoge bezoekfrequentie te voldoen. Door het robuuste ontwerp, wordt het risico op lekken sterk verminderd. Bij een systeem met directe spoeling is er geen stilstaand water, geen kalkaanslag of vuilophoping, en kan er dus geen bacteriegroei optreden. 

Een ander voornaam aandachtspunt is de kracht van de spoeling. Bij een systeem met directe spoeling wordt de druk van het waternet gebruikt. De spoelkracht garandeert efficiëntie waardoor één enkele spoeling volstaat. 

Met de ontwikkeling van elektronica komt de ontwikkeling van intelligente spoelingen, die in staat zijn de hoeveelheid spoelwater te bepalen naar gelang van de tijd die de gebruiker op het toilet doorbrengt. Deze elektronische kranen treden automatisch in werking na het verlaten van de detectiezone. 

Bij een voorwandsysteem, uitgerust met een toiletkraan van DELABIE, is het onderhoud beperkt tot het reinigen of vervangen van het standaard binnenwerk.

Kanttekeningen bij spoelbakken

De belangrijkste bedenking bij toiletten met reservoir is hun gevoeligheid voor kalk en onzuiverheden, en de ophoping ervan die de afdichting van het spoelsysteem aantast.

Afhankelijk van de kwaliteit en de hardheid van het water kan er al een lek optreden na enkele maanden, of zelfs enkele weken, na de installatie van het toilet. In tegenstelling tot een wastafelkraan, waarbij een lek onmiddellijk gedetecteerd wordt, is een lek in een toilet verraderlijk. Het druppelen van water langs het porselein is zeer moeilijk vast te stellen. Hierdoor is het toilet met spoelbak vaak de eerste sanitaire post waar waterverspilling optreedt: een onopgemerkt stromen van water kan leiden tot een verlies van maximaal 220 m³/jaar, of 946€/jaar per toilet (aan 4,30 €/m³ voor koud water in Vlaanderen, bron: Informatiecentrum voor water).

Toiletten met spoelbak die gedurende meerdere dagen niet gebruikt worden, vormen een risico. Stilstaand water aan kamertemperatuur is bevorderlijk voor bacteriegroei. Bij spoelen van het toilet kunnen deze bacteriën verspreid worden in de lucht. Ook verdragen de reservoirs het intensief gebruik moeilijk: het mechanisme is samengesteld uit kunststof onderdelen en ziet af bij intensief gebruik en ruwe behandeling.

Ook het onderhoud op een groot aantal toiletten blijkt moeizaam. De interventie voor een lek op een inbouwreservoir kan tot tientallen minuten duren. Het demonteren van of de toegang tot het mechanisme is moeilijk op deze modellen. Bovendien is het vervangen van een reservoir op een voorwandsysteem onmogelijk zonder de muur te breken. 

Aangepaste producten

Het mechanisme en de bediening van de toiletkranen van DELABIE met directe spoeling zijn schokwerend en vandaalbestendig. Zij hebben een levensduur van minstens 500.000 handelingen.

Bij een voorwandsysteem, uitgerust met een toiletkraan van DELABIE, is het onderhoud beperkt tot het reinigen of vervangen van het standaard binnenwerk. Het mechanisme en het systeem zijn onmiddellijk toegankelijk zonder demonteren van de kraan.

DELABIE biedt een uitgebreid assortiment toiletkranen met directe spoeling aan, zelfsluitend of elektronisch.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details