NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
​Verwarmingsspecialist zegt ‘vaarwel’ aan fossiele brandstoffen
‘De warmtepomp is niet alleen ongelofelijk efficiënt, ze gebruikt bovendien continu energie aan een laag niveau.’

​Verwarmingsspecialist zegt ‘vaarwel’ aan fossiele brandstoffen

Op Install Day wil Itho Daalderop altijd het beste van zichzelf laten zien. De lange coronapauze inspireerde de van oorsprong Nederlandse HVAC-specialist bovendien om zijn heldere en duidelijke toekomstvisie kracht bij te zetten. Ook die zal Itho Daalderop op de beurs uitgebreid uit de doeken doen. Het mag duidelijk zijn: the future is renewable, en dus stopt Itho Daalderop met de productie van cv-ketels.

‘Het is onze maatschappelijke plicht om actief bij te dragen aan de verduurzaming van het Belgische woningbestand.’

Itho Daalderop heeft al geruime tijd een puike reputatie opgebouwd op vlak van warmtepompen – het bedrijf is niet voor niets al toe aan zijn vijfde generatie van geothermische warmtepompen. Ook in de komende jaren wil het bedrijf wat verwarming betreft sterker en zelfs exclusief inzetten op warmtepompen. “De stijgende gasprijzen sterken ons in die filosofie. Het is onaanvaardbaar dat we zó afhankelijk zijn van andere landen om ons op een betaalbare manier te verwarmen”, zegt Sam Van Gerwen, Marketing Manager bij Itho Daalderop. “We evolueren in de richting van een op elektriciteit gebaseerde samenleving. Niet alleen binnen verwarming, kijk maar de opkomst van elektrische voertuigen. Daarom zijn wij er rotsvast van overtuigd: de warmtepomp is het meest efficiënte en duurzame alternatief voor de toekomst.”

De S Pure zorgt voor ‘decentrale ventilatie’ of ‘spotventilatie’, met afzonderlijke ventilatoren in vochtige ruimtes.

Maatschappelijke plicht

Itho Daalderop voegt ook de daad bij het woord. Omdat de klimaatdoelstellingen verregaande en ingrijpende keuzes vergen, heeft het bedrijf recent beslist om als eerste verwarmingsfabrikant ter wereld te stoppen met de productie van cv-ketels. “Het is onze maatschappelijke plicht om actief bij te dragen aan de verduurzaming van het Belgische woningbestand. Dat kan alleen maar zeggen door ‘vaarwel’ te zeggen aan fossiele brandstoffen”, vervolgt Van Gerwen. “Er worden in Vlaanderen nog steeds aan de lopende band gaswandketels geplaatst, terwijl we weten dat er meer inspanningen nodig zijn. Zelfs al zijn het hoogrendementsketels, de energiebron blijft aardgas, en dus wordt er nog steeds CO² uitgestoten.”

Dat wil niet zeggen dat Itho Daalderop zijn bestaande klanten met cv-ketels zomaar in de steek laat. “De dienst na verkoop gaat gewoon door, dus we zullen wisselstukken blijven aanbieden. In het product zit misschien geen toekomst meer, maar in onze klanten zeker en vast wel.”

Zelfconsumptie

Niet alleen is de warmtepomptechnologie CO²-neutraal, ze draagt ook bij aan een andere belangrijke doelstelling: het verhogen van de zelfconsumptie. “De warmtepomp is niet alleen ongelofelijk efficiënt, ze gebruikt bovendien continu energie aan een laag niveau. Zo zijn warmtepompen uitstekend geschikt om te combineren met zonnepanelen, en zo kan je de energie die je opwekt zelf verbruiken. In de winter verwarm je, in de zomer gebruik je de warmtepomp om (passief) te koelen en je maakt er warm water mee. Dat alles met gratis, zelf opgewekte energie”, aldus Van Gerwen.

Met deze belangrijke beslissing wil Itho Daalderop eindklanten motiveren om bewust na te denken over hun bouw- of renovatieproject. “Zorg ervoor dat je te allen tijde zo weinig mogelijk energie van het net nodig hebt. Koppel jezelf los van de grillen van de markt”, is de raad van Van Gerwen. Natuurlijk is hier ook een rol voor de overheid in weggelegd. “Het is de taak van de overheid om de markt zo te sturen dat de meest energie-efficiënte oplossingen in het voordeel zijn. Het moet makkelijker worden om de stap te zetten naar duurzame technologieën. Een intelligent beleid op vlak van subsidies en premies kan ervoor zorgen dat de shift voor de burger geen pijn hoeft te doen.”

S-Pure

Itho Daalderop gebruikt Install Day ook om de nieuwe S Pure ventilatiereeks voor te stellen. De S Pure zorgt voor ‘decentrale ventilatie’ of ‘spotventilatie’, met afzonderlijke ventilatoren in vochtige ruimtes. Dit is een geschikte ventilatieoplossing in projecten waar een centraal D-systeem of C-systeem is uitgesloten, bijvoorbeeld in bestaande, na-geïsoleerde en deels gerenoveerde woningen. De nieuwe S Pure ventilatietoestellen draaien continu op een lage stand, met een extreem laag energieverbruik en een minimaal geluidsniveau.

Install Day is letterlijk ‘om de hoek’ van het hoofdkantoor van Itho Daalderop, in Zellik. “Daarom organiseren we, net zoals op vorige edities, een shuttledienst van de beurs naar ons kantoor. Iedereen is welkom om ons experience center te bezoeken, kennis te maken met onze innoverende producten, en tegelijkertijd te nippen van onze lekkere blauwe huiscocktails”, zegt Van Gerwen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details