NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Plopsaland stoot dankzij WKK ­jaarlijks bijna 500 ton CO2 minder uit

Plopsaland stoot dankzij WKK ­jaarlijks bijna 500 ton CO2 minder uit

Plopsaland De Panne besloot zo’n drie jaar geleden een flinke stap richting de Europese klimaatdoelstellingen van 2030 en 2050 te zetten door een warmte-krachtkoppeling (WKK) te installeren. De installatie betekent jaarlijks een energiebesparing van 2.400 (MWh) en een reductie van de CO2-uitstoot met 474 ton, het equivalent van 120 Belgische gezinnen.

Zo’n zes jaar geleden sloeg Plopsa Group de ­handen in elkaar met verwarmingsspecialist ­Remeha. Dit met de bedoeling om samen te streven naar meer energie-efficiëntie en zo een energie­besparing in haar pretparken te bewerkstelligen. Intussen verwarmen Remeha-­oplossingen alle faciliteiten in de parken van de groep; van restaurants over het theater tot het waterpark ­Plopsaqua in de Panne.

Net geen 7.000 werkuren per jaar

Eén van de ingrepen om het pretpark in De Panne milieuvriendelijker en duurzamer te maken, was het integreren van een WKK in de bestaande stookplaats. De WKK, die op gas werkt, wekt niet alleen elektriciteit op voor het park, ze laat de warmte die daarbij vrijkomt ook niet verloren gaan. Die wordt voornamelijk gebruikt om het zwembad van Plopsaqua te verwarmen. De installatie draait net geen 7.000 werkuren op jaarbasis, waardoor de investering van zo’n 500.000 à 600.000 euro op 3.5 jaar tijd is terugverdiend. Het voortraject had wel wat voeten in de aarde. Zo moest de Plopsa Group een afzonderlijke milieu­vergunning aanvragen voor de WKK.

De WKK wekt niet alleen elektriciteit op voor het park, maar ook warmte, die voor­namelijk gebruikt wordt om het zwembad van Plopsaqua te verwarmen.

 

“De dimensionering en de integratie van de WKK in het bestaande systeem waren cruciaal om zo efficiënt mogelijk te zijn en dat hoge aantal draaiuren, waarvoor een prehaalbaarheidsstudie gedaan werd, te behalen”, vertelt Jean Smets, new technology manager bij Remeha, dat vooral in Duitsland al heel veel ervaring heeft met WKK. “Bijna 7.000 uren per jaar is veel als je weet dat een jaar ongeveer 8.760 uren telt. Zo kwamen we in De Panne uit op een toestel dat op elektrisch vlak 200 kW en op thermisch vlak, waarbij de warmteaanvoer naar Plopsaqua een grote rol speelt, zo’n 250 kW moest leveren.”

Plopsa Group kan de energiebesparing dankzij de WKK in haar park in De Panne staven met cijfers. Op één jaar tijd wordt meer dan 2.400 MWh aan elektriciteit en verwarming, of ongeveer 20% van het totale energieverbruik van Plopsaland De Panne, bespaard. Voorts wordt er ook 474 ton CO2 minder uitgestoten, wat gelijkstaat aan de gezamenlijke jaarlijkse emissie van ongeveer 120 Belgische gezinnen.

Plopsa for Nature

Naast de WKK zette de Plopsa Group haar duurzaamheidsambities – onder de noemer ‘Plopsa for Nature’ – ook nog met andere investeringen kracht bij. Zo werkt de Piratenboot op zonne-energie en werd het waterverbruik naar beneden gehaald met een eigen waterzuiveringsinstallatie. Dat gezuiverde water wordt overigens in het park zelf hergebruikt voor de brandleidingen, het aanvullen van vijvers en als sanitair water. Maar ook via een waarborg op blikjes en petflessen om recyclage te stimuleren, rietjes, borden en bekers uit gerecycleerd karton en laadpalen voor elektrische wagens wil Plopsa Group maatschappelijk verantwoord ondernemen.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details