NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
100% gezonde binnenlucht: ook in de bestaande bouw!
De hoogwaardige filters zijn eenvoudig uit te wisselen. Een tweede filtertrap is optioneel.

100% gezonde binnenlucht: ook in de bestaande bouw!

Het belang van goede ventilatie is de afgelopen jaren hoog op de agenda gekomen van scholen, kinderdagverblijven en kantoren. Waar de WTW-units in nieuwbouwsituaties perfect ingepast kunnen worden in het gebouwontwerp, zorgt de integratie in de bestaande bouw nog (te) vaak voor uitdagingen. Als gevolg van ruimtegebrek, ongunstige schachtontwerpen en bouwkundige beperkingen zoals kolommen en balken zijn centrale WTW-units hier vaak geen optie. 

En dat hoeft ook niet, want met de decentrale CGL-2 HR-WTW-unit biedt WOLF Energiesystemen een hoogwaardig alternatief. Efficiënt, energiezuinig en fluisterstil, zodat ook de bestaande bouw kan profiteren van 100% gezonde binnenlucht.

Comfort Großraum Lüftungsgeräte (CGL), oftewel: comfort ventilatie-units voor grote(re) oppervlakken. Met de CGL-2 HR-WTW-unit sluit WOLF Energie­systemen aan bij een belangrijke behoefte in de bouw. De units zorgen namelijk voor een hygiënisch, gezond en comfortabel binnenklimaat in tal van bestaande gemeenschappelijke ruimtes, zoals vergaderzalen, gedeelde kantoren, onderwijsruimten en eet­gelegenheden. “Dankzij de WTW-unit worden te hoge CO2-concentraties, al dan niet met virus beladen aerosol­deeltjes, geuren en (fijn)stof efficiënt uit de ruimtelucht gefilterd”, vertelt Jimmy Dequeecker, technisch adviseur bij WOLF Energiesystemen. “De toe- en afvoer van lucht wordt bovendien volledig vraaggestuurd geregeld, op basis van de gemeten CO2-waarden. Uniek hierbij is de fluisterstille werking. Bij een relatief hoge luchthoeveelheid van 930 m3/h is het geluidsniveau van de CGL-2 HR-WTW-unit slechts 35 dB(A), wat vergelijkbaar is met zacht gefluister op 5 meter afstand. Hiermee sluiten we perfect aan bij de eisen van bijvoorbeeld klaslokalen.

De CGL-2 is uitermate geschikt voor een decentrale opstelling en kent diverse installatiemogelijkheden.

Efficiënte warmte- en vochtterugwinning

De CGL-2 HR-WTW-unit voldoet daarnaast aan de ErP-regelgeving, die voorschrijft dat bij mechanische luchttoevoer en luchtafvoer actief warmte moet worden teruggewonnen. “Dankzij warmte­terugwinning via een platen­warmte­wisselaar behaalt onze WTW-unit een rende­ment van meer dan 90%”, aldus Dequeecker. Optioneel kan WOLF Energiesystemen bovendien een enthalpie­warmtewisselaar integreren, waardoor ook vocht­terugwinning mogelijk wordt. “Uniek is ook de optie voor een extra filtertrap in de lucht­toevoer, waardoor nog kleinere (stof)deeltjes efficiënt afgevangen kunnen worden.”

Compacte behuizing

De CGL-2 beschikt over een afsluitklep voor de toe- en afvoerlucht en een geïntegreerde bypass voor nachtventilatie. Daarnaast is de unit uitgerust met de nieuwste generatie EC-ventilatoren, die tevens bijdragen aan een hoog rendement en een laag geluidsniveau. “De ventilatoren zijn samengevoegd in een compacte behuizing van slechts 2.100 x 100 x 62 centimeter (lxbxh), waardoor het ruimtebeslag beperkt blijft”, aldus Dequeecker. “Naar wens kan de WTW-unit voorzien worden van elektrische voorverwarming, die de aangezogen buitenlucht verwarmt en droogt en het filter beschermt. En ook elektrische (modulerende) naverwarming is mogelijk, waar­door het ruimtecomfort nog verder wordt verhoogd. Tot slot kunnen verschillende opstellingen en aansluitingen van het leiding­systeem gerea­liseerd worden. Hierdoor kan de unit zowel in als net buiten de ruimte worden geplaatst.”

Via een CO2-sensor kan de ruimte naar behoefte traploos mechanisch geventileerd worden.

Eenvoudige bediening

De CGL-2 HR-WTW-unit wordt stekkerklaar geleverd. “Dankzij het WOLF WRS-K besturings­systeem wordt een eenvoudige bediening geborgd, terwijl onze LinkPro interface module ook (standalone) beheer op afstand faciliteert”, aldus Dequeecker. “Bijvoorbeeld via het portal en de app. Een Modbus RTU connectie zorgt bovendien voor een eenvoudige koppeling met het gebouwbeheersysteem. Naar wens zijn ook BACNet of Modbus TCP connecties mogelijk.” 

De geluiddempende aanzuigmodule zorgt voor een efficiënte afvoer van  vervuilde lucht, zoals met virussen belaste aerosoldeeltjes en fijnstof.

Hoge verwachtingen

De CGL-2 HR-WTW-unit is voor het eerst getoond op de ISH-beurs in Frankfurt am Main. De eerste reacties zijn zeer positief, aldus Dequeecker. “We verwachten veel van de units. In het ontwerp komen een minimaal energieverbruik, minimale geluids­belasting en minimale afmetingen name­lijk perfect samen. Daarmee is de CGL-2 HR-WTW-unit een perfecte aanvulling op ons bestaande assortiment en bieden we letterlijk voor elke situatie een passende oplossing.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details