NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
2 op 3 bouwbedrijven kampen met tijdelijke corona-afwezigen

2 op 3 bouwbedrijven kampen met tijdelijke corona-afwezigen

64% van de bouwbedrijven, of bijna 2 op 3, had afgelopen week één of meerdere afwezigen door de 4decoronagolf (ziekte of verplichte quarantaine), waardoor de bouwactiviteit vertraagd werd. Dat blijkt uit onderzoek van de Confederatie Bouw waaraan 220 bouwondernemingen hebben deelgenomen. 4 op de 10 bouwbedrijven gebruikt momenteel tijdelijke werkloosheid omwille van covid-19. En dat terwijl driekwart van de bouwbedrijven nu op zoek is naar extra medewerkers. “Daarom moet de overheid dringend en zonder taboes werk maken van de activering van werkzoekenden en inactieven”, zegt gedelegeerd bestuurder Niko Demeester. “Onze sector ontvangt elke kandidaat met open armen en leidt nieuwe medewerkers zelf op de werkvloer op.”

De 4de coronagolf houdt lelijk huis in de samenleving en ook de bouwbedrijven worden er momenteel zwaar door getroffen, zo blijkt uit onderzoek van de Confederatie Bouw. Ruim 6 op de 10 bouwbedrijven kampten afgelopen week met één of meerdere afwezigen als gevolg van corona zelf of de daaraan verplichte quarantaine, bijvoorbeeld wanneer een kind erdoor getroffen was. Dat hoog aantal corona-afwezigen hindert de bouwactiviteit: 95% van de getroffen bouwbedrijven ziet zijn opleveringstermijn verlengen als gevolg daarvan en 93% loopt kostenverhogingen op als gevolg van de vertraagde opleveringstermijn. 4 op de 10 bouwbedrijven moeten werknemers op tijdelijke werkloosheid plaatsen als gevolg van corona. Ter vergelijking: in september ging het slechts om 11%.

Tegelijkertijd stelt de Confederatie Bouw vast dat 75% van de bouwondernemingen momenteel één of meerdere vacatures heeft openstaan. Ook dat blijft niet zonder gevolgen voor de consument: een kwart van de bouwbedrijven beperkt hun offertes, terwijl één vijfde de leveringstermijnen verlengt. 56% van de aannemers zoekt hun personeel vooral van mond tot mond, 42% via de VDAB, 13% via rekrutering in het buitenland (voornamelijk bij gedetacheerden) en 12% door hogere lonen aan te bieden.

Momenteel zijn er 18.500 openstaande vacatures in de bouw, 7000 meer dan één jaar geleden. “Bovendien verwelkomen we elke kandidaat met open armen. Iemand die zin heeft om te werken, is steeds welkom in de bouw. We zorgen zelf wel voor de nodige opleiding”, weet Niko Demeester, topman van de Confederatie Bouw. “Daarom wordt het dringend tijd om de vele werkzoekenden en inactieven te activeren richting jobs.”

In de periode 2021-2026 is er ca. 6 miljard relancegeld voorzien, onder meer voor het duurzaam maken van woningen en gebouwen en voor infrastructuurwerken. Slechts een kwart van de bouwfirma’s merkt momenteel al een effect van die relanceplannen op het volume van de overheidsopdrachten op en bovendien is dat effect dan nog meestal beperkt of matig. Ook hier raadt de sectorfederatie de overheden aan een stevige tand bij te steken, zeker omdat er al jaren ondergeïnvesteerd wordt in ons land.

Wat de prijsstijgingen van de bouwmaterialen betreft, is er sprake van een lichte verbetering: ze blijken iets minder uitgesproken dan bij gelijkaardig onderzoek in september van dit jaar. Toch ziet nu nog steeds 53% van de aannemers prijsstijgingen van bouwmaterialen, tegenover 59% in september. Ook de levertermijnen van bouwmaterialen blijken licht te verbeteren. 54% van de bouwbedrijven spreekt van een verlenging met meer dan 2 weken (tegenover 62% in september) en 31% gewaagt van een verlenging van meer dan 4 weken (tegenover 36% in september).

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details