NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
25 jaar ten dienste van de waterkwaliteit in verwarmingsinstallaties
Fernox en Paolo Caci voeren al een kwarteeuw strijd tegen verwarmingsslib.

25 jaar ten dienste van de waterkwaliteit in verwarmingsinstallaties

Wat hebben Paolo Caci, een zelfstandige verwarmingstechnicus in Blaton, en Fernox Belgium gemeen? Beiden zijn al 25 jaar actief op het gebied van waterkwaliteit in verwarmingsinstallaties. De man die zichzelf graag de ‘Bulex-man’ noemt, vertelt ons alles over zijn strijd tegen verwarmingsslib, die hij al sinds het prille begin voert met Fernox-producten. 

Paolo Caci is sinds 2018 zelfstandig verwarmings­installateur. Daarvoor werkte hij 19 jaar als technicus bij Bulex-Vaillant. Zijn talloze inter­venties op het terrein leverden hem een unieke expertise op. 

Paolo Caci: “Ik ken de toestellen van Bulex en Vaillant door en door. Ik kan deze wandgasketels veel grondiger reinigen dan die van andere merken. Het slib, dat de goede werking van de units belemmert, ontstaat voornamelijk in het verwarmingslichaam. Daar bereikt de vlamkern zeer hoge temperaturen, waardoor de in het water aanwezige kalk en vervuiling zich afzet als harde schilfers. Die gaan zich vervolgens overal verspreiden: in het circuit, de pomp, de driewegklep, de platenwisselaar, … Aangezien wandgasketels zeer nauwe doorgangen hebben, kunnen deze zo gemakkelijk worden geblokkeerd.”

Caci zweert trouw bij de oplossingen van Fernox.

Circuit spoelen

In dat geval zit er maar een ding op: het circuit volledig spoelen. “Soms voeg ik, een tweetal weken voor ik begin, Fernox F3 reiniger toe. Als de klant zo lang niet kan wachten – omdat zijn ver­warming defect is – werk ik met F8. Deze reiniger is krachtiger en dus sneller, en heeft weliswaar nog steeds een neutrale pH.” 

De technicus sluit dan zijn Fernox Powerflow MKIII pomp rechtstreeks aan op de pompplaats van de ketel, via een Fernox-aansluiting, en dus niet in plaats van de filter. “Aangezien dit ketels zijn die zowel verwarmings- als sanitair water produceren, bedien ik met toegangscodes de driewegklep. Zo komt het spoelwater overal, zowel in het sanitaire als in het verwarmingsgedeelte van de ketel – en dus ook in de platenwisselaar en in de bypasses.” Voor andere ketels dan die van Bulex en Vaillant, die geen toegangscodes hebben, is de logica dezelfde. Hierbij bedient Paolo Caci bedient de driewegklep handmatig.

Paolo Chauffage voert geen volledige installaties uit, om de eenvoudige reden dat hij in zijn eentje geen zware radiatoren kan vervoeren. Paolo Caci: “En ik weiger een nieuwe gaswandketel te installeren zonder Fernox-filter. Ik heb altijd alle filtermodellen (TF1, Omega, Compact, …) in mijn bestelwagen. Zo heb ik begin deze maand 10 TF1-filters tegelijk gekocht. Ik heb er nu nog maar enkele over.”

Paolo Caci is sinds 2018 zelfstandig verwarmingsinstallateur.

Geld winnen dankzij Fernox

Om zijn 25-jarig bestaan te vieren, organiseert Fernox Belgium doorheen heel 2023 een unieke actie. Elke maand kan u als installateur 2.500 euro aan Fernox producten winnen (behalve in juli en augustus). Het enige wat u moet doen om deel te nemen, is het invoeren van uw gegevens en het serienummer van elke TF1-filter die u geïnstalleerd heeft. Elk serienummer maakt kans op winst.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details