Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Nieuws

3 op 10 bedrijven heeft zonne-energie op overschot

Naamloos-1

23 september 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Ontdek op 04/10 hoe ‘Energy Routing’ een oplossing kan bieden

Dertig procent van de bedrijven met zonnepanelen, slagen er niet in om de opgewekte energie volledig te benutten. Dat blijkt uit een meetcampagne van Oktow bij enkele Vlaamse bedrijventerreinen. Er worden overschotten opgebouwd die efficiënter kunnen besteed  worden. Hoe kunnen we met de oververhitte energiemarkt van vandaag, morgen een slimmer beleid gaan voeren? Eén van dé antwoorden: Energy Routing.

Oktow, experts in dataflow en actief binnen de sector van energiemanagement, voerde recent onderzoek naar hernieuwbare energie bij verschillende bedrijven op een industrieterrein. De oefening moet de deelmogelijkheden in kaart brengen van groene energie. Uit de eerste fase van die meting blijkt, dat 30 procent van de bedrijven met zonnepanelen, zelf te weinig consumeren en soms maar tot één vierde van hun opgewekte energie verbruiken. De overschotten worden in het net gepompt terwijl die stroom efficiënter kan gebruikt worden bij bedrijven in de buurt. Maar hoe kan de overschot aan groene energie van het ene bedrijf, aangeboden worden aan een andere firma rekening houdend met bedrijfsgebonden energieassets en variabele energieprijzen? Energy Rooting brengt die oefening niet alleen in kaart, maar maakt energie delen ook mogelijk. Door de druk op onze energiemarkt, zowel klimatologisch als geopolitiek, gaan bedrijven op die manier maximaal nadenken hoe ze aan de hand van intelligente sturingen de opgewekte energie beter en slimmer kunnen benutten. 

Oktow?

Oktow is een kei in het activeren en in beweging brengen van data. Kortweg klink dat: Oktow, experts in dataflow! De ruwe data van gebouwen, installaties of machineparken wordt gemeten, geanalyseerd, bewerkt en gebruiksklaar gemaakt. Nood aan meer service? Ons team pakt het energievraagstuk aan en formuleert concrete adviezen. Terwijl Oktow thuis is in de wereld van energiemonitoring en -data, focust zusterbedrijf DTplan zich als integrator op gebouwenautomatisatie met een scala aan oplossingen.

Case ‘Energy Routing’ op 4 oktober tijdens de Oktow & DTplan Demodag

Met ‘Energy Routing’ gaat de tandem DTplan – Oktow een stap verder dan het louter in kaart brengen van data of programmeren. De firma’s gebruiken de data om intelligent met energie om te gaan en er ook commando’s aan te koppelen. Oktow & DTplan lanceren op 4 oktober een opstelling waarbij hun kennis van hardware gecombineerd wordt met de kracht van slimme software. Op de site in Izegem van DTplan – Oktow, werden twee duo laadpalen geplaatst. De laadpalen worden gevoed door ofwel de batterij (aangesloten op de zonnepanelen), of door netstroom. De Oktow Energy Routing Software bepaalt op elk moment van de dag welke bron wordt ingezet. De keuze die het systeem daarbij maakt, gebeurt op basis van de opgewekte zonne-energie, de capaciteit van de batterij én de ogenblikkelijke prijs van de netstroom. Daarnaast zijn goed gedefinieerde assets cruciaal. Ontvangt het systeem via de energieleverancier het commando om af te schakelen bij een hoog tarief? Dan wordt de energie in de batterij aangesproken voor de laadpalen, de klimatisatie en het productieatelier. Het omgekeerde is uiteraard ook waar. De case houdt niet alleen rekening met de energietransitie van vandaag, maar legt meteen ook een aantal heel actuele topics bloot. Hoe kunnen bedrijven, maar ook particulieren slimmer omgaan met volatiele energieprijzen? Wat is de invloed van de elektrificatie van het wagenpark? Waarom blijft het (fiscaal) interessant om non-stop energie te monitoren en managen?

Meer info? Surf naar www.dtplandemodagen.be of contacteer Jonas Lybeer op jonas@oktow.be 

Interesse om ook aanwezig te zijn? We ontvangen u graag, mits registratie: https://www.dtplan.be/demodagen-inschrijven (media)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details