02:08
24-09-2018

360° smart home-oplossing maakt leven eenvoudiger

Sinds 2009 zet de Oostenrijkse firma Loxone in op smart homes. Met zijn smart home-oplossing wil Loxone de stappen zetten die binnen domotica nooit zijn gezet. Zowat alle onderdelen van een huis kunnen geautomatiseerd en geoptimaliseerd worden volgens de gebruiken van de bewoners, en met één doel: minder handelingen, meer tijd om te leven.

Loxone zag in 2009 het levenslicht in het Oostenrijks dorpje Kollerschlag. Sindsdien is de groei niet te stuiten en heeft het bedrijf wereldwijd al zo’n 72.000 smart homes gerealiseerd, en de jongste tijd gaat het snel. Daniel Van Dessel, zaakvoerder van dochteronderneming Loxone Benelux, onderstreept meermaals dat de oplossing van Loxone geen domotica is. “Met domotica zal het nooit lukken. Het systeem is te duur, te ingewikkeld en vergeet een echte oplossing aan te bieden. Er zijn alleen maar meer knoppen bijgekomen en het leven in huis is er niet eenvoudiger door geworden.”

Wat biedt Loxone dan wel? Een allround smart home-oplossing. “Onze slogan luidt niet voor niets: ‘No gimmicks. Real smart homes’. Wij doen een belofte aan al onze klanten: jaarlijks moeten ze 50.000 handelingen minder uitvoeren. Dat is tijd die vrijkomt om te leven. En in tegenstelling tot bij domotica werkt alles intuïtief en eenvoudig.”

Met zijn smart home-oplossing wil Loxone de stappen zetten die binnen domotica  nooit zijn gezet.

Miniserver
Het kloppend hart van de smart home-oplossing van Loxone is de Miniserver, die alle componenten verbindt en anticipeert op de gebruiken van de bewoner. Talloze producten zorgen voor de automatisering en het comfort in de woning, of het nu gaat over verlichting, multimedia, toegangscontrole, energiemonitoring of veiligheid (bescherming tegen inbraak, brand en water). En dit zowel in nieuwbouwprojecten als bij renovaties.

Een comfortabele temperatuur in elke ruimte is een belangrijke doelstelling van Loxone. Automatisch gestuurde zonwering speelt hierbij een rol, maar het systeem omvat ook een zelflerende verwarming ongeacht de warmtebron, met een thermostaat per kamer. Het systeem kan bovendien passief koelen om oververhitting in hoog geïsoleerde woningen tegen te gaan.

Aan de hand van demowoningen laat Loxone zien hoe het werkt. In Nijlen is er een appartement te bezichtigen dat tot in de puntjes is voorzien van smart home-toepassingen. Iedereen kan een gratis infosessie boeken via de website van Loxone.

In Nijlen is er een appartement te bezichtigen dat tot in de puntjes is voorzien van smart home-toepassingen. Iedereen kan een gratis infosessie boeken via de website van Loxone.

Controle behouden
“Er is nog altijd een knop voorzien, want mensen willen graag de controle behouden”, licht Van Dessel toe. “Let wel: één knop, en geen tien zoals bij domotica. Er zijn automatische lichtschema’s, maar de gebruiker kan zelf bijsturen, via de knop of nog beter, via de mobiele applicatie.” Met de Touch Surface, een recente innovatie, biedt Loxone overigens een onzichtbare knop aan, die in meubilair kan worden verwerkt.

Bij de aankoop van een Miniserver zijn alle updates inbegrepen en eenvoudig door te voeren. Belangrijk hierbij is dat de hardware onveranderd is gebleven ten opzichte van de eerste Miniserver van negen jaar geleden. De innovaties zijn volledig doorgevoerd via de software.

Levensbestendig wonen
Smart homes zijn volgens Daniel Van Dessel de toekomst, des te meer omdat ze het levensbestendig wonen in de hand werken. De oplossingen van Loxone zijn niet uitsluitend gericht op jonge, in technologie geïnteresseerde mensen, maar minstens evenveel op oudere of hulpbehoevende mensen die mogelijk geen ervaring hebben met dit soort moderne toepassingen.

De verdere groei van de sector hangt samen met de opkomst van sleutel-op-de-deur-woningen. In Duitsland en de VS staat die markt al veel verder. Verschillende Duitse bedrijven die dit soort woningen bouwen, hebben Loxone opgenomen in hun aanbod: elk huis dat ze bouwen wordt standaard voorzien van een Miniserver en de smart home-oplossing van Loxone.      

Tekst Filip Van der Elst    |    Beeld Loxone Benelux
Uitgelichte afbeelding: 
Talloze producten van Loxone zorgen voor de automatisering en het comfort in de woning.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: domotica , Loxone , Smart Homes

Installatie en Bouw België partners

RensonMedisch Centrum Assenede leeft op zichzelf dankzij slimme technieken