NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
4 Tips voor het verbinden van pijpleidingen

4 Tips voor het verbinden van pijpleidingen

Het verbinden van pijpleidingen kan een lastig en ingewikkeld proces zijn. Het is daarom belangrijk om te weten welke stappen je moet nemen en welke materialen je nodig hebt om ervoor te zorgen dat de verbindingen goed en veilig zijn. In dit artikel bespreken we vier handige tips voor het verbinden van pijpleidingen.

Tip 1: Zorg voor de juiste materialen en gereedschap

Bij het verbinden van pijpleidingen is het van groot belang dat je de juiste materialen en gereedschap hebt. Het is daarom verstandig om van tevoren goed te kijken welke onderdelen er nodig zijn om de verbinding te maken en deze materialen tijdig aan te schaffen. Zorg er ook voor dat je beschikt over het juiste gereedschap om de verbindingen te kunnen maken. Zo heb je bijvoorbeeld een pijpsnijder nodig om de pijp op maat te maken, en zijn verschillende soorten sleutels en tangen noodzakelijk om de onderdelen goed vast te kunnen draaien.

Tip 2: Maak gebruik van draadfittingen

Een handige manier om pijpleidingen met elkaar te verbinden is door gebruik te maken van draadfittingen. Dit zijn koppelingen voor pijpen of slangen, die door middel van schroefdraad op de buizen bevestigd kunnen worden. Draadfittingen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en materialen, waardoor je altijd een geschikte oplossing kunt vinden voor jouw specifieke situatie. Bij het aanschaffen van draadfittingen is het overigens ook belangrijk om op de kwaliteit te letten. Goedkope fittingen zijn vaak minder stevig en hebben daardoor een kortere levensduur. Je kan voor goede kwalitatieve draadfittingen terecht bij Teruplast!

Tip 3: Verwijder bramen en maak de pijp goed schoon

Wanneer je pijpleidingen met elkaar verbindt is het belangrijk om de uiteinden goed schoon en glad te maken. Dit kun je doen door eventuele bramen of rafels weg te slijpen of te vijlen. Als er vuil of roest aanwezig is op de pijp, dien je dit eerst te verwijderen met een speciaal reinigingsmiddel. Door de uiteinden van de pijpen goed schoon te maken, zorg je ervoor dat de draadfittingen strakker aangedraaid kunnen worden en dat de pijp beter op zijn plek blijft zitten.

Tip 4: Gebruik tape of pasta om de draadfittingen goed af te dichten

Het goed afdichten van draadfittingen is minstens zo belangrijk als het goed vastdraaien van de onderdelen zelf. Door de fittingen af te dichten voorkom je namelijk dat er water of gas uit de pijp kan lekken. Hiervoor kun je gebruikmaken van gas- of teflon tape, die je om de schroefdraad wikkelt zodat er een waterdichte laag ontstaat. Een andere optie is het gebruik van dichtingspasta, die je op de schroefdraad smeert voordat je de fitting vastdraait. Houd er rekening mee dat je niet te veel tape of pasta gebruikt, want dit kan de fittingen juist losser maken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details