Het klinkt installateurs van mechanische ventilatiesystemen ongetwijfeld bekend in de oren: je bent ergens aan het werk en wordt daarbij overstelpt door vragen van de klant, die onder meer wil weten hoe zijn nieuwe ventilatiesysteem precies werkt en hoe hij het zo efficiënt mogelijk kan inzetten. Ventilatiespecialist DUCO komt daarom in dit artikel met een kant-en-klaar antwoord op al die vragen: vijf tips die je de klant kan geven om zijn woning efficiënt te ventileren.
Mechanische ventilatiesystemen verwijderen vochtige en vervuilde lucht uit het huis met geïntegreerde elektrische ventilatoren en voeren verse lucht aan via toevoerroosters in muren of ramen of ook mechanisch. Ze doen dat continu. In tegenstelling tot onderbroken oplossingen zoals het openen van een raam, garandeert mechanische ventilatie zo een constante stroom van frisse lucht, waardoor de ophoping van vocht – met schimmels tot gevolg – en geuren wordt voorkomen. Omarm dergelijke continue ventilatie en kies voor een ventilatiesysteem met een vochtsensor die automatisch de intensiteit aanpast wanneer activiteiten zoals koken of douchen de luchtvochtigheid binnenshuis verhogen.
Er zijn twee hoofdtypen mechanische ventilatiesystemen: systemen D, met mechanische af- en aanvoer van lucht – zogenaamde balansventilatie – en de optie om extra te investeren in warmteterugwinning – waarbij een groot deel van de warmte van de afgevoerde lucht wordt gerecupereerd om in de koudere seizoenen de toevoerlucht voor te verwarmen, en systemen C, met mechanische afvoer van lucht op natuurlijke wijze, via toevoerroosters in muren of ramen dus. Kies het juiste systeem in functie van de omstandigheden, je wensen en de portemonnee – een ventilatiesysteem D is algemeen genomen de duurste optie. De eventuele extra investering in warmteterugwinning wordt mettertijd wel gecompenseerd door een lager energieverbruik.
Mechanische ventilatie kan ook zonaal werken. Dergelijke zonale ventilatiesystemen optimaliseren het energieverbruik omdat ze de woning – in tegenstelling tot klassieke ventilatie, die het hele huis als één zone beschouwt – opdelen in verschillende zones en op basis van vocht- en CO2-sensoren enkel daar gaan ventileren waar het nodig is, lees: waar er mensen aanwezig zijn. Zonale ventilatie betekent een extra investering, maar ook die wint zich in de tijd terug door de energie-efficiëntere werking die haar kenmerkt. Wil je enkel gericht ventileren, dan is zonale ventilatie de evidente keuze.
Om de efficiëntie van jouw mechanische ventilatiesysteem te maximaliseren, geraak je best vertrouwd met de instellingen. Zorg er ook voor dat de unit geschikt is voor jouw leefruimte en dat die werkt met de aanbevolen debieten. Reinig en onderhoud het ventilatiesysteem regelmatig om ophoping van stof en vuil te voorkomen, want dat kan de prestaties kan belemmeren.
Het begrijpen van de energie-efficiëntie van jouw gekozen ventilatiesysteem is cruciaal. Mechanische ventilatie, of het nu met of zonder warmteterugwinning is, minimaliseert het energieverbruik. In tegenstelling tot natuurlijke ventilatie, waarbij ramen en ventilatieroosters vaak openstaan zodat er ongecontroleerd warmte verloren gaat, zorgt mechanische ventilatie immers voor een gecontroleerde toevoer en afvoer van lucht, wat de warmteverliezen aanzienlijk beperkt. Dat komt niet alleen jouw portemonnee ten goede, maar draagt ook bij aan een duurzame en milieuvriendelijke leefomgeving.
Conclusie: investeren in een betrouwbaar mechanisch ventilatiesysteem is een praktische en kosteneffectieve oplossing voor het behouden van een gezond binnenklimaat, ook in vochtige ruimtes. Door het omarmen van continue (zonale) ventilatie, het kiezen van het juiste systeem, optimaliseren van de instellingen van je ventilatietoestel en het waarderen van energie-efficiëntie, kan je een comfortabele, vochtvrije thuisomgeving waarborgen.
Neem dan rechtstreeks contact op met DUCO.
Contact opnemen