NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Aanraakvrij, iedereen blij: automatisch gespoeld toilet eindelijk geschikt voor ziekenhuizen, scholen en bij u thuis.

Aanraakvrij, iedereen blij: automatisch gespoeld toilet eindelijk geschikt voor ziekenhuizen, scholen en bij u thuis.

IPEE NV, een startup uit Antwerpen, is goed op weg om de norm in aanraakvrij gespoeld sanitair scherper te stellen. Net nu in dit tijdperk, waarin hygiëne in toenemende mate van belang is, brengt het bedrijf een uniek aanraakvrij en slim gespoeld toilet op de markt dat overal kan worden toegepast, zowel in publieke ruimtes als privé.

Nu de coronamaatregelen worden versoepeld en we weer meer uit ons kot komen, verzeilen we ook vaker in onbehaaglijke situaties waarin we bedenkingen hebben bij de hygiëne, zoals bijvoorbeeld tijdens een toiletbezoek.

Jan Schoeters, mede-oprichter van IPEE: “Volgens de strenge coronarichtlijnen moeten we minstens anderhalve meter afstand houden van vrienden en collega’s, maar we gebruiken wél allemaal hetzelfde toilet. Heb je er al eens bij stilgestaan dat je je handen pas wast nàdat je de duwplaat van dat toilet hebt ingedrukt om door te spoelen? Met een automatisch gespoeld toilet is het aanraken van die duwplaat niet langer nodig.” 

Klassieke spoelsystemen spoelen op basis van de aanwezigheid van personen die zij detecteren met een infraroodoog.  Enkel de aanwezigheid van mensen is voldoende om een spoeling te activeren, ook wanneer het toilet niet wordt gebruikt. Daardoor verspillen deze systemen veel water en in geval van verstopping lopen ze onverbiddelijk over. Het is precies voor deze problemen dat de Belgische uitvinding een oplossing biedt.

ipee_toilet_technology-1-kopieren

Het ei van Columbus zit ‘m in een stukje elektronica dat onzichtbaar in de keramiek verwerkt zit. De IPEE-sensor meet continu het gebruik van het toilet. Is het gebruikt, dan wordt er pas gespoeld. Niet gebruikt? Dan volgt er ook geen spoeling. Zo zorgt dit systeem voor een minimum aan waterverbruik – tot 50% minder in vergelijking met klassiek automatisch gespoelde toiletten. Bovendien waakt de sensor er ook over dat het toilet in geval van verstopping niet meer gespoeld  wordt, dit om overlopen te vermijden.

Bart Geraets, medeoprichter van IPEE: “De IPEE-toiletten kunnen overal worden toegepast: in luchthavens en publieke gebouwen, in scholen en in de horeca, in badkamers van ziekenhuizen, woonzorgcentra en hotels. En niet te vergeten: bij ons thuis. Het toilet zal nietbeginnen spoelen wanneer je je tanden staat te poetsen, maar wel wanneer je kinderen het hebben gebruikt. Netjes, toch?”

Nu aanraakvrij de nieuwe norm wordt, groeit de behoefte om dit ook in de toiletomgeving te realiseren. Waar dit vroeger geen absolute prioriteit was, zien we ons vandaag de dag genoodzaakt om te streven naar een optimale hygiënische ervaring voor onze patient, leerling of gast. En dat is ook wat we zelf als toiletbezoeker steeds meer kunnen appreciëren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details