In zijn ruime assortiment heeft DELABIE ook enkele toiletspoelsystemen zonder reservoir voor openbare gebouwen. Die zogenaamde systemen voor directe spoeling, die gebruikmaken van de druk van het waternet om het toilet door te spoelen, zorgen voor een aanzienlijke waterbesparing in vergelijking met klassieke toiletspoelsystemen met reservoir. “Maar de toiletsystemen bieden nog veel meer voordelen”, vertelt Frank Desmet, sales director Benelux bij de Europees marktleider in kranen en sanitaire voorzieningen voor publieke ruimtes.
“VEKA, het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap, schat dat een lek in het reservoir van een toiletspoelsysteem zorgt voor een verspilling van gemiddeld zo’n 600 liter water per dag. Vijf lekkende reservoirs in het toilet van pakweg een bioscoop betekent dus meer dan een miljoen liter per jaar dat ongebruikt verloren gaat. En in België staan honderdduizenden, misschien wel miljoenen toiletten …”, valt Frank Desmet met de deur in huis. “Onze toiletsystemen voor directe spoeling, die werken zonder reservoir, gaan niet lekken en helpen dergelijke waterverliezen dus te voorkomen.”
De sales director Benelux legt uit hoe DELABIE’s toiletsystemen voor directe spoeling, die de namen TEMPOMATIC en TEMPOFLUX dragen, precies werken. “Een toiletspoelsysteem met reservoir loodst, zodra de toiletgebruiker doorspoelt, het water uit het reservoir door middel van zwaartekracht in het toilet. Bij onze systemen voor directe spoeling staat het spoelende mechanisme onder druk van het waternetwerk. Wanneer de toiletgebruiker op de doorspoelknop drukt, wordt het water dankzij die druk in het toilet geduwd, veel krachtiger dan het geval is bij een systeem met reservoir.”
Maar het helpen besparen van water en de krachtigere spoeling zijn niet de enige unieke troeven van de toiletsystemen voor directe spoeling. “Ze bieden nog veel meer voordelen”, zo stelt Frank Desmet. “Zo is de spoeling altijd beschikbaar. En je hoeft ook niet te wachten om eventueel een tweede keer door te spoelen, terwijl het bij een klassiek toiletspoelsysteem gemiddeld 45 seconden duurt eer het reservoir weer volgelopen is. Daarnaast staat in openbare gebouwen het water in een reservoir soms ook lange tijd stil, zoals in het weekend of tijdens vakantieperiodes. En we weten allemaal dat stilstaand water de ideale omgeving is voor bacteriegroei.”
Met buizen die minimaal een binnendiameter moeten hebben van 20 mm vergen de systemen voor directe spoeling wel iets bredere toevoerleidingen dan systemen met reservoir, die werken met toevoerleidingen van 12 tot 15 mm. “Maar in openbare gebouwen, waar het systeem voor ontwikkeld werd, is dat geen issue. En in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt hoeft de algemene toevoerleiding waar de verschillende toiletten met directe spoeling op aantakken niet groter te zijn dan die voor klassieke toiletten”, benadrukt Frank Desmet. “De systemen voor directe spoeling moeten wel gebruikmaken van leidingen met een dynamische druk van minimaal 1 bar, of 1 liter per seconde. En net als het geval is voor klassieke spoelsystemen in publieke gebouwen moet de ontwerper bij het dimensioneren van de sanitaire leidingen rekening houden met het criterium van gelijktijdigheid; omdat het heel waarschijnlijk is dat niet alle sanitaire installaties – toiletten, wastafels, urinoirs, douches … – tegelijk worden gebruikt, worden de leidingen gedimensioneerd in relatie tot een gecorrigeerd aantal apparaten dat het werkelijke gelijktijdige gebruik weerspiegelt. Daarvoor kunnen ontwerpers een eenvoudige berekeningsstool op onze website gebruiken. In België moet de installatie van een systeem met directe spoeling beantwoorden aan de DIN-norm 1988-300 en de DTU-norm 60-11 en in Nederland aan de zogenaamde Waterwerkbladen.”
Iemand die al veel ervaring heeft met de directe spoelsystemen van DELABIE, is Matthias Houwen, ingenieur bij TUBE Engineering. “Onder meer in kantoorgebouwen”, vertelt hij. “Een groot voordeel is dat de afwezigheid van stilstaand water niet alleen bacteriegroei maar ook kalkaanslag voorkomt. En iedereen heeft het ook al wel eens meegemaakt dat de spoelbak niet meer volliep. Daarnaast is er de hogere spoelkracht en het feit dat er geen kap- en breekwerk nodig is in het geval van herstellingen of onderhoud, wat soms wel zo is bij klassieke toiletspoelsystemen. En ja, de systemen voor directe spoeling van DELABIE kunnen ook geïnstalleerd worden in renovatieprojecten waar de toevoerleiding nog ontworpen is op klassieke toiletspoelsystemen. Al de projecten die ik er al mee gedaan heb, waren renovaties.”
Tot slot: hoe zit het met het kostenplaatje? “DELABIE’s systemen voor directe spoeling zijn wel duurder dan klassieke spoelsystemen, maar die meerprijs verdient zich snel terug, onder meer door lagere onderhoudskosten omdat er geen onderdelen van reservoirs vervangen moeten worden”, aldus Matthias Houwen.
“En door de waterbesparing natuurlijk. Al na enkele maanden is de meerprijs terugbetaald”, vult Frank Desmet aan.
Hij besluit: “Lekkende kranen is een probleem dat mensen meteen aanpakken, maar lekkende spoelsystemen blijven onder de radar of worden vreemd genoeg geaccepteerd. Dat moet anders. En het kán dus anders, met onze systemen voor directe spoeling.”
DELABIE wijdde een webinar aan zijn spoelsystemen zonder reservoir.
Neem dan rechtstreeks contact op met Delabie.
Contact opnemen