Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Nieuws

Al eens 850 PV-panelen bij ­elkaar gezien?

lanson_molenbeek_11-kopieren

6 augustus 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Want dat is exact het aantal Poly PV-panelen van Q-Cells dat op het dak ligt van Lanson Real Estate in Sint-Jans-Molenbeek. Met een totaal piekvermogen van 238.000Wp voorziet de installatie in de volledige energiebehoefte van het kantoorgebouw. Cebeo maakte de complete studie: “Dankzij de opstelling in twee richtingen is er een continue opbrengst, de hele dag door. In de toekomst zal de overtollige energie opgeslagen worden in batterijen en gebruikt worden voor laadpalen.”

‘De samenwerking met Cebeo en installateur Group VHC verliep feilloos.‘

 

De grootste

Het is zonder twijfel één van de grootste PV-opstellingen in Molenbeek. Want vind maar eens een geschikte oppervlakte voor 850 panelen in een dicht bebouwde centrumstad. Rondom het gebouw bevinden zich geen ­storende elementen die eventueel zonlicht blokkeren. Alleen de dak­structuur was niet ideaal. Door de glooiing in het dak konden enkel onderbroken rijen worden geplaatst.

De gebruiker wenste dan ook een gespreide opbrengt gedurende de hele dag, om het eigen verbruik te kunnen verhogen. “Daarom hebben we de ­panelen in 2 richtingen opgesteld, van zuidoost tot zuidwest, en uiteraard onder de ideale hellingshoek van 10° voor het hoogste rendement”, weet Thierry ­Bauwens, vertegenwoordiger bij Cebeo.

‘Mede dankzij de subsidies in Brussel zal de hele installatie op een 3-tal jaar terugverdiend zijn.’

 

Cebeo Competence Center verdeelborden

Een bijzondere rol was weggelegd voor het Cebeo Competence Center. “Naast het bepalen van het ideale aantal en de richting van de panelen, hielpen we in overleg met de klant ook de stringverdeling ontwerpen. Bovendien werd er een complete netontkoppelingskast ontworpen en samengesteld door de dienst verdeelborden binnen Cebeo.”

Logistieke uitdaging

850 panelen, 8 omvormers en alle bevestigingsmateriaal, maar ook kabel en kabelgoten… om de logistiek op een efficiënte manier te laten verlopen, leverde Cebeo alle materiaal op afroeporder. Zowel voor de installateur, die telkens tijdig over alles beschikte, als voor de gebruiker die zich geen zorgen hoefde te maken over opslagruimte, zorgde dit voor een vlot verloop. Telkens er een deel uitgeleverd kon worden gaf de installateur dit door aan een medewerker die de logistieke machine in werking bracht.

“De samenwerking met Cebeo en installateur Group VHC verliep feilloos. Het was écht een plezier om zo vlot en zonder problemen een project van dergelijke grote omvang te mogen realiseren”, aldus Marc Broodcoorens, Projectleider bij Lanson Real Estate.

Korte terugverdientijd

“Het resultaat is een zeer mooi geplaatste installatie met een jaarlijkse energie opbrengst van een kleine 200mWh. Mede dankzij de subsidies in Brussel zal de hele installatie op een 3-tal jaar terugverdiend zijn.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details