NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Het Matter-protocol creëert nieuwe mogelijkheden

Het Matter-protocol creëert nieuwe mogelijkheden

‘Waarom ik overtuigd ben dat het nieuwe Matter-protocol de toekomst van #IOT domotica en jouw woning zal worden’ – dat was de intrigerende titel van een blogpost van domoticaspecialist Tim Sevenants, zaakvoerder van elektriciteits- en domoticabedrijf Smart Living. Reden genoeg om hem even aan de tand te voelen over dat nieuwe protocol, de impact ervan op toekomstige domoticatoepassingen en meteen ook enkele misverstanden over domotica en smart homes uit de wereld te helpen.

Smart Living is ontstaan als installatiebedrijf van domoticasystemen en breidde later de actieradius uit tot elektriciteit. “Tegenwoordig is dat één pakket geworden”, zegt zaakvoerder Tim Sevenants. Hij kreeg de domotica-microbe met de paplepel mee. “Mijn vader had een herstelzaak voor elektronica. Als kind ging ik al met hem mee op pad om radio’s en tv’s te herstellen”, lacht hij.

‘Ik hoop dat ik in de toekomst aan mijn klanten kan vertellen dat ze één app kunnen gebruiken waarmee ze quasi alles in hun woning kunnen bedienen.’

Slechte reputatie

Als kenner van de sector merkt Sevenants op dat het begrip domotica en de technologie erachter sterk geëvolueerd is. “Het blijft een beetje een ‘vies woord’. In de loop der jaren waren er heel veel uiteenlopende merken en producten op de markt actief – zeker in België – en dat zonder enige samenhang. Vele domotica-oplossingen waren te ingewikkeld, met te veel opties die je niet nodig hebt. Techneuten als ikzelf vinden dat geweldig, maar de gemiddelde gebruiker was al die knopjes en functionaliteiten na drie dagen alweer vergeten. Al die zaken hebben de reputatie van domotica geen goed gedaan.” De technologie achter domotica is volgens hem dan ook nooit ‘te complex’. “Het probleem is vooral dat installateurs de enorme hoeveelheid informatie die op hen afkomt niet kunnen bijhouden – zeker niet als quasi elke fabrikant hen vertelt dat ze het nieuwe wonderproduct in handen hebben. Dan wordt het voor hen moeilijk om het juiste advies te geven.”

Een project waar Smart Living aan meewerkte: ‘MUD Residence’, ontworpen door interieurarchitect Andy Kerstens in samenwerking met oprichters Sophie en Frank De Jonghe.

Veilig, betrouwbaar, seamless

Voor Sevenants moet een goede domotica-oplossing aan drie factoren voldoen: “Veilig, betrouwbaar en wat men in het Engels seamless noemt: de gebruiker mag niet doorhebben dat hij domotica aan het gebruiken is. De oplossing moet altijd een nut hebben en moet eenvoudig zijn.” Er is verandering op til, meent Sevenants, en daar heeft het nieuwe Matter-protocol volgens hem alles mee te maken. “Matter verhelpt één groot probleem met bestaande domoticatoepassingen, zijnde de compatibiliteit”, zegt Sevenants. Het doel van dit project was om een uniforme en standaardaanpak te creëren die fabrikanten van slimme huizen kunnen volgen om hun apparaten compatibel te maken met alle ecosystemen. “Matter houdt in dat de grote techgiganten – denk maar aan Apple, Google en Amazon – een alliantie zijn aangegaan met grote spelers in de elektrotechnische wereld. Het eindresultaat is dat alle smart devices die worden ontwikkeld compatibel met dat protocol zullen zijn.” Voor Sevenants is dit een baanbrekende evolutie, te vergelijken met wat er in de auto-industrie is gebeurd: “Ook daar heb je tal van verschillende merken, die op een gegeven moment toch hebben beslist dat de pedalen en bediening van de wagen er hetzelfde uitzien.” Dankzij Matter kunnen veel producten en oplossingen van verschillende merken met elkaar communiceren zonder dat de eindgebruiker daadwerkelijk beseft wat er gebeurt. En het hoeft niet te betekenen dat kleine bedrijfjes en start-ups uit de markt worden geduwd. Integendeel, zegt Sevenants: “Tal van kleine IoT-bedrijven kunnen hun karretje mee aan Matter hangen en er mee van profiteren. Het Matter-protocol is immers open source. Ook kleine bedrijven kunnen dus hun rol spelen.”

De impact van het Matter-protocol.

Luchtkwaliteit en slimme energiesystemen

Want, zo vervolgt Sevenants, het eindpunt op vlak van smart homes en intelligentie in huis is nog niet bereikt: “De coronacrisis heeft het belang van luchtkwaliteit extra onderstreept. Je ziet nu al dat domoticaproducenten hierop zullen inspelen, die trend is al ingezet. Apps die een indicatie geven wanneer de luchtkwaliteit onder een bepaalde grenswaarde zakt en automatisch de ventilatie aansturen? Dat zit er zeker aan te komen. Ook op vlak van hernieuwbare energie zullen slimme systemen een steeds belangrijkere rol spelen, denk maar aan de thuisbatterij die ingeschakeld wordt wanneer er zware energieverbruikers in de woning aan het draaien zijn.” Sevenants ziet de toekomst dan ook rooskleurig in. “Matter is het begin van een samenwerking tussen fabrikanten die er eigenlijk al lang had moeten zijn”, concludeert Sevenants. “Ik hoop dat ik in de toekomst aan mijn klanten kan vertellen dat ze één app kunnen gebruiken waarmee ze quasi alles in hun woning kunnen bedienen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details