Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Jaarboek

Allround leverancier ­Promat maakt het verschil met ­doorgedreven onderbouwing

Chix-111
‘Door materialen bij brand gedurende een bepaalde tijd hun functie te laten behouden, win je kostbare tijd.’

25 februari 2022 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Promat is al jarenlang een gerenommeerde aanbieder van passieve brandveiligheidsoplossingen. Een compleet assortiment gecertificeerde en geteste producten en systemen laat toe om betrouwbare brandveiligheidsoplossingen te realiseren. Promat maakt het verschil door een sterke focus op ondersteuning en maakt ook handig gebruik van synergiën met andere afdelingen binnen de Etex Group. 

Promat is een commercieel merk van Etex, binnen de Building Performance divisie, en staat bekend als een wereld­wijde producent van brand­werende calcium­silicaat­platen gemaakt van calcium­silicaat, brand­werende intume­scerende verven, brand­werende spuit­mortels, brand­werende be­glazing en een breed gamma aan Fire Stopping & Fire Sealing producten. Promat is het merk dat zich toelegt op passieve brand­beveiliging. Rob Van Baelen, verant­woordelijke marke­ting bij Etex: “Brand­veiligheid behelst een combinatie van zowel actieve als passieve maat­regelen. Zo kan je gebouwen en mensenlevens redden. Onze passieve brandveiligheids­oplossingen zijn producten die, in een onder­bouwde en uitgewerkte toepassing, een bepaalde brand­weerstand bieden. Dat laat toe om een gebouw te comparti­menteren en ervoor te zorgen dat een brand niet onmiddellijk uitbreidt naar andere delen van een gebouw. Door materialen gedurende een bepaalde tijd hun functie te laten behouden, win je kostbare tijd.”

‘We bieden producten en systemen aan die courant zijn in de bouw, maar de passieve brandveiligheidsmaatregelen mogen de artistieke vrijheid van de architect niet belemmeren.’

Expertise delen

Promat wil het verschil maken met gecertifi­ceerde en onderbouwde systemen. “Voor­schrijvers en installa­teurs weten dat als ze met ons in zee gaan, ze kunnen rekenen op een door­gedreven onder­bouwing. We beschikken intern over bijzonder veel kennis rond de wet­geving inzake (passieve) brand­veiligheid en stellen onze expertise met plezier ten dienste van vakmannen”, zegt Van Baelen. En dat is ook nodig, want passieve brandveiligheid is geen bandwerk. “We bieden producten en systemen aan die courant zijn in de bouw, maar de passieve brandveiligheidsmaatregelen mogen de artistieke vrijheid van de architect niet belemmeren. Daar­om staan we paraat om te helpen en zeker bij nieuwe bouw­technieken mee te denken over hoe we de brandveiligheids­oplossingen in het ontwerp kunnen integreren.” 

Om het soms complexe keuzeproces te ver­ge­makkelijken, heeft Promat de Selector App ont­wikkeld. “Aan de hand van enkele zicht­bare para­meters op de werf en de vereiste brandweer­stand kan de installateur meteen inschatten welke door­voerings­oplossing voor zijn situatie het meest geschikt is”, aldus Van Baelen.

Wanden beschermen 

Een belangrijk onderdeel van passieve brand­veiligheid is het brandwerend afdichten van door­voeringen: een noodzakelijke stap om een correcte en veilige compartimentering te garanderen. Van Baelen: “Een gebouw bevat een complex netwerk van technieken. De wanden, plafonds en vloeren worden doorkruist door allerlei buizen. Het is onze taak om die wanden en doorvoeringen te beschermen en te vermijden dat een brand kan overslaan.” 

Een groot voordeel van Promat is dat het deel uit­maakt van een groter geheel. Diverse synergiën bin­nen de ver­schillende divisies en commer­ciële mer­ken komen ten goede van de brand­veilig­heid en het grotere geheel: zo is Siniat gespeciali­seerd in gips­platen. “We zijn een all­round leverancier die alles in huis heeft om binnen­wanden, pla­fonds en vloeren te plaatsen én tegelijk brand­werend te be­schermen. Een dergelijke one-stop-shop is een onmisken­baar voor­deel voor alle bouw­professionals.”

‘Voorschrijvers en installateurs weten dat als ze met ons in zee gaan, ze kunnen rekenen op een doorgedreven onderbouwing.’

PROMATECT®-H en PROMATECT®-100

De onbrandbare (brandreactie­klasse A1) stoom­verharde calciumsilicaatplaat PROMATECT®-H is één van de belangrijkste Promat-producten voor het brandwerend beschermen van stalen en betonnen draagconstructies. Van Baelen: “PROMATECT®-H biedt ook heel wat bewegingsvrijheid aan de architect: de brandwerende plaat omkast de draag­constructie en doet zo ook dienst als af­werking. De om­kasting kan in eender welke RAL-kleur over­schilderd worden. Daar­boven­op is PROMATECT®-H een echte allround­plaat, geschikt voor een breed toe­passings­gebied, zowel binnen als buiten. De plaat is goed bestand tegen extreme weers­omstandig­heden, wat een belangrijk voordeel is op grote werven die veel tijd in beslag nemen.” Een ander belangrijk product uit het Promat-gamma is PROMATECT®-100, een onbrandbare vezelversterkte calciumsilicaatplaat, die speciaal ontwikkeld is voor het realiseren van wand-, schachtwand- en plafondconstructies met brandscheidende functie.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details