Het Concertgebouw Brugge wordt wereldwijd geprezen om zijn akoestiek. Maar het team infrastructuur doet er alles aan om de bezoekers ook op alle andere vlakken te verwennen. Voor elk event stuurt het zijn technieken zodanig aan om voor maximaal comfort te zorgen. Die flexibiliteit wordt mogelijk gemaakt door TIBA, het gebouwbeheersysteem van Fixsus. Dat bestaat uit de sterke tandem van Beckhoff technologie en de door Fixsus ontwikkelde software en aanvullende hardware.
Het Concertgebouw in Brugge opende officieel zijn deuren in februari 2002, toen Brugge het tot Europese Culturele Hoofdstad geschopt had. Al van bij de start met een stevige ambitie: een gereputeerde wereldspeler zijn voor muziek en hedendaagse dans. Maar de verschillende zalen die het telt doen evengoed dienst voor literatuur, beeldende kunst, klankkunst en zelfs bedrijfsevenementen. Een brede waaier aan mogelijkheden dus, die vragen om een gebouwbeheersysteem dat hen hierin zo goed mogelijk ondersteunt. “Tien jaar na de opening liepen we echter al tegen de beperkingen van het toenmalige systeem aan. We wilden toen al energie-efficiënter worden, maar het verouderde systeem liet flexibel bijsturen niet toe. Bovendien werd de sturing na vijftien jaar niet meer ondersteund”, vat Piet De Meester, coördinator infrastructuur, de voornaamste verzuchtingen samen.
In 2019 werd een openbare aanbesteding gelanceerd voor een nieuwe oplossing die de voornaamste hindernissen voor een systeem dat meeleeft op het ritme van het gebouw moest wegwerken. Het TIBA concept van Fixsus (Total Integrated Building Automation) bleek het winnende. Zaakvoerder Koen Verschuere legt uit welke meerwaarde dit brengt. “In 2019 hebben we elke schakelkast in het Concertgebouw gestript tot op de klem, om dan alles volledig opnieuw op te bouwen in één geïntegreerd systeem. Het fundament is de TwinCAT technologie van Beckhoff. Die stelt ons in staat om alle technieken samen te brengen in een softwaregestuurde oplossing, opgebouwd rond één PLC, een CX5130. Wij voegen daar dan onze eigen software en specifieke componenten voor gebouwbeheer aan toe. Denk aan touchpanels en room controllers en uiteraard multisensoren die alle omgevingsparameters controleren. Op die manier komen we tot blijvende oplossingen.”
In het volledige Concertgebouw wordt sinds 2019 alle data rond temperatuur, luchtvochtigheid en CO2 gebundeld in één platform voor een perfecte aansturing van de technieken in functie van het gewenste comfort en een zo energiezuinig mogelijke werking. De Meester volgde zelf de ingrepen op. “Hoewel we over een kleine infrastructuurploeg beschikken, is het toch belangrijk om het gebouw en zijn installaties te kennen. De winst in regelmogelijkheden en gebruiksvriendelijkheid sprong meteen in het oog. Ook het directe contact met Fixsus weten we te smaken. Op elk moment, voor, tijdens en na de integratie hebben we heel nauw met hen samengewerkt. Alles gebeurt in alle openheid en transparantie, zodat we het systeem altijd zelf verder kunnen afregelen in functie van de noden. Zo kon ook ons systeem voor evenementenplanning naadloos geïntegreerd worden.”
Concertgebouw Brugge blijft echter vooruitkijken. Vorige zomer al drong het aan om de upgrade te maken naar TIBA 3. De grootste drijfveer? De mogelijkheid om voor elk gebruikersprofiel andere info te visualiseren. “In de luwte van de coronamaanden, hebben we onderzocht hoe we ons systeem weer futureproof kunnen maken”, legt Verschuere uit. “De kracht van een goed gebouwbeheersysteem zit hem in de gebruikersinterface. Maar die moet aan steeds meer eisen tegemoetkomen, naar gebruiksgemak, integratie met andere software, cybersecurity … Dat hebben we allemaal meegenomen in de nieuwe versie. Er draaien nu al 60 projecten op TIBA 3. Ons huiswerk was nog niet helemaal af toen Concertgebouw kwam aankloppen. Maar een mooiere testcase konden we ons niet wensen. Door de grootte en complexiteit van het gebouw en de goede samenwerking zijn beide partijen er wijzer uitgekomen.”
De ombouw werd afgelopen zomer op een korte tijdspanne gerealiseerd. “Dat was enkel mogelijk door de flexibiliteit en openheid die de Beckhoff technologie biedt. De hardware kon immers dezelfde blijven. Wel werd van het moment gebruik gemaakt om ook de lichtsturing te vernieuwen en op het Beckhoff platform te brengen”, vertelt Fixsus lead software engineer Maxime Hellebuyck. Hij stond samen met zijn collega’s in voor de softwaremigratie. “Daarbij zijn we stelselmatig te werk gegaan: IO-lijst per IO-lijst afchecken om de nieuwe visualisaties toe te voegen tot het hele systeem gedaan was.” Het lijstje van wat nu allemaal vanuit TIBA 3 aangestuurd wordt is indrukwekkend: HVAC, ventilatie, energiedata, room analysers, verlichting, alle systemen voor warmteafgifte … Er zijn ook koppelingen naar andere technieken zoals liften, watertellers, gastellers, brandbeveiliging en luchtbevochtiging. “Alles zit in één en hetzelfde systeem. Mocht er ergens iets mislopen, krijgt Concertgebouw Brugge het daar meteen te zien.”
Concertgebouw Brugge heeft nu alle instrumenten in handen om de beleving van zijn bezoekers te maximaliseren. “Dankzij de combinatie van de hardware van Beckhoff en de software van Fixsus, is er eigenlijk niks dat we niet kunnen. Ik heb nog heel wat ideeën waar we binnenkort over rond de tafel zullen zitten”, vertelt De Meester met een knipoog. “Het gaat hier nu eenmaal niet om een klassiek kantoorgebouw, we hebben die speelmogelijkheden nodig om in functie van elk type evenement dat binnen onze muren plaatsvindt voor het juiste comfort te zorgen. Fixsus heeft ons de tools en het inzicht gegeven om ook zelf te leren uit de complexe algoritmes die draaien en in te spelen op veranderende omstandigheden.”