Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Jaarboek

Aqualisys staat voor Aqua + Quality + System

Foto-1
Afzettingen in een ketel.

Tekst | Kris Vandekerckhove

Beeld | Aqualisys

11 mei 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Aqualisys werd opgericht door Eric Ladang in 2011. De motivatie voor de oprichting van Aqualisys lag in het gegeven dat men een volledig onafhankelijke oplossing wou bieden ter preventie of ter genezing van het ‘Sick Installation Syndrome’. Noem Aqualisys gerust een ‘HVAC-ziekenhuis’. Wat de invalshoek van Aqualisys zo uitzonderlijk maakt, is dat het complete systeem onder de loep wordt genomen: ‘TOTAL HYDRONIC SYSTEM THINKING’. De verschillende componenten van het systeem en de waterkwaliteit, worden niet langer afzonderlijk en geïsoleerd geëvalueerd. Precies dit onderscheidt Aqualisys van alle andere bedrijven in de sector.

Bypass-filtratie met anodische corrosiebescherming.

Eric Ladang is stichtend partner en drijvende kracht achter Aqualisys. Eric heeft meer dan 25 jaar ervaring binnen de industrie. Eerder werkte hij voor bedrijven als Grundfos en Pneumatex. Deze activiteiten hebben hem een schat aan ervaring opgeleverd in systemen en systeemwater. Rob Vissers trad in 2019 toe tot het Aqualisys-netwerk en bracht meer dan 30 jaar ervaring binnen de HVAC-industrie met zich mee. Rob werkte voordien bij Pneumatex in het Verenigd Koninkrijk en bij de BOA Group, respectievelijk in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. In 2021 richtte Eric samen met Cyrille Gerhardt een bedrijf HVAC-Europe op wat de officiële partner is voor Aqualisys in Luxemburg en Frankrijk. Voor België is Aqualisys ook invoerder van Elysator, gespecialiseerd in niet-chemische waterbehandeling en corrosiepreventie in de HVAC. Bij Aqualisys staat een systemische en systematische aanpak altijd voorop: eerst de oorzaken van afzettingen en corrosie onderzoeken en dan de onderliggende problemen aanpakken. Pas nadat deze opgelost zijn, is het zinvol om de gevolgen te verhelpen, zoals het verwijderen van magnetietslib en het conditioneren van het water. 

Corrosiemonitors op een installatie.

Sick Installation Syndrome

Wanneer de hydraulica en/of waterkwaliteit van een systeem niet optimaal is, kunnen afzettingen (bv. door de hardheid van het water) en corrosie – met alle negatieve gevolgen – optreden. Dit is het ‘Sick Installation Syndrome’ of SIS. Wanneer het SIS toeslaat in een verwarmings- of koelsysteem, leidt dit tot ergernissen. Het kostenplaatje loopt op, het bezorgt overlast aan bewoners, berokkent schade aan het milieu en bovenal pleegt het een aanslag op de portemonnee.   

Eric Ladang: “Helaas gaan velen ervan uit dat corrosie alleen chemische of microbiologische oorzaken heeft. Maar niets is minder waar. In de meeste gevallen is zuurstof die het systeem binnendringt de werkelijke boosdoener en dit is vaak te wijten aan hydraulische problemen.”

Anodische bescherming – automatische bypass-ontzilting – corrosiemonitoring.

Symptoombehandeling is niet de oplossing

Wanneer een traditioneel waterbehandelingsbedrijf wordt ingeschakeld om corrosieproblemen op te lossen, zal dit resulteren in de behandeling van de symptomen. Meestal door chemicaliën in te zetten. De effectieve oorzaak wordt echter niet aangepakt omdat bij een dergelijke interventie een controle van de systeemhydraulica uitblijft. Daarenboven kan chemische waterbehandeling ook schadelijke neveneffecten veroorzaken, die vervolgens tot nog meer problemen en hogere kosten leiden.

Waterstalen.

Van curatief naar proactief en zelfs predictief met corrosiemonitoring

Maar de tijden veranderen. In de HVAC verschuift de aanpak, net zoals in andere sectoren, van curatief naar proactief. Eric Ladang: “We raden aan om Aqualisys al tijdens de planningsfase van een project te betrekken. Zo worden de dingen meteen goed gepakt! Een robuust systeem wordt energiezuiniger, de onderhoudskosten lager en gebruikers krijgen de garantie op een comfortabele omgeving. Alles voldoet bovendien aan relevante normen zoals VDI2035, WTCB TV 278, Isso Publicatie 13, SWKI-BT 102-01, etc.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details