NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Argumenten om een 
warmtepomp te plaatsen
Ellen Van Mello, Expert bij het Warmtepomp Platform van Organisatie Duurzame Energie (ODE)

Argumenten om een 
warmtepomp te plaatsen

Nog al te vaak zegt men dat warmtepompen niet overal zinvol zijn en ook duur in gebruik zijn. Daarom zet ik hier graag de belangrijkste argumenten om te investeren in een warmtepomp op een rij. Installateurs kunnen met de juiste informatie de twijfels bij hun klanten wegnemen. ODE werkt daar graag aan mee, met als partner installateursfederatie Techlink.

Toekomstgericht: de overheid besliste om fossiele technologieën uit te faseren en in te zetten op groene warmte en duurzaam bouwen. Tegen 2050 moet we allemaal klimaatneutraal wonen. Warmtepompen zullen sowieso een belangrijke rol hierin spelen.

Comfort: met een warmtepomp kan je het hele jaar door een aangename comforttemperatuur aanhouden. Afhankelijk van het type woning moet een gepast afgiftesysteem (vloerverwarming, wandverwarming of lage temperatuur radiatoren) en gepast type warmtepomp gekozen worden. Zowel verwarmen in de winter als koelen op warme zomerdagen is dan mogelijk. Verschillende type warmtepompen kunnen ook sanitair warm water leveren.

Beter voor het milieu: een warmtepomp stoot, wanneer je de volledige energieketen inrekent, gemiddeld tot 70-80% minder CO2 uit dan een aardgasketel. Fossiele verwarmingstoestellen op aardgas of stookolie stoten ook nog NOX, fijn stof en andere aerosolen uit, waardoor hun totale milieukost veel hoger ligt.

Verhoog de waarde van je woning: een warmtepomp plaatsen verbetert het EPB en het energielabel van uw woning, wat een positieve invloed heeft op de waarde ervan.

Een warmtepomp is slim en stuurbaar. De nieuwe generatie warmtepompen kan inspelen op de opbrengst van de zonnepanelen (wat je zelfverbruik ten goede komt) en reageren op dynamische prijzen. Zo kan je het setpoint van je warmtepomp verhogen op het moment van de dag dat de elektriciteit het goedkoopst is en verlagen als de elektriciteit duurder is. Ook geeft een slim gestuurde warmtepomp geen pieken in de elektriciteitsafname. Dat helpt om de distributienetfactuur te drukken als volgend jaar het capaciteitstarief ingevoerd wordt.

Langere levensduur en betrouwbaarheid. De levensduur van een warmtepomp evenaart of overstijgt die van alternatieven. Een ingebouwde weerstand kan de kortstondige pieken opnemen en zorgt ervoor dat je nooit in de kou blijft. Deze weerstand is ook een back-up voor noodsituaties.

Minimaal onderhoud: enkel een jaarlijks controlebezoek volstaat. Daarnaast moet een koeltechnische dichtheidsproef uitgevoerd worden door een erkend technicus. Hoe vaak dat moet hangt af van het type warmtepomp en de hoeveelheid koelgas. Een warmtepomp plaatsen heeft dus vele voordelen. In bestaande minder goed geïsoleerde woningen maakt het best deel uit van een goed geplande (gefaseerde) renovatie waarbij ook het afgiftesysteem en de isolatie verbeterd wordt. Een warmtepomp is dus veel breder toepasbaar dan enkel in nieuwbouw en perfect geïsoleerde woningen. Het is een toekomstgerichte en duurzame investering in meer comfort.

Fossiele brandstoffen zullen steeds meer worden belast, volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’. Elektriciteit, die gebruikt wordt om de warmtepomp aan te drijven, zal steeds meer hernieuwbaar, en dan ook goedkoper worden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details