NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Audit en catalogus brengt energiebesparingspotentieel in kaart
‘Die audit laat ons toe om de best mogelijke configuratie van E-Power te selecteren, wat resulteert in een accurate en optimale terugverdientijd.’

Audit en catalogus brengt energiebesparingspotentieel in kaart

Energiezuiverende technologie in snelle opmars

Sinds Thermo Comfort E-Power verdeelt en promoot, staat de telefoon roodgloeiend. Tal van bedrijven zien heil in een oplossing die op een­voudige wijze toelaat energie te besparen, zeker in tijden waarin de energieprijzen op korte tijd waanzinnig sterk gestegen zijn. Met een audit en een brochure op sectorniveau, helpt Thermo Comfort geïnteresseerde klanten inschatten of E-Power ook voor hen voordelen kan opleveren. 

De E-Power harmoniseert, filtert en optimaliseert op dynamische wijze de inkomende elektriciteit en die van alle elektrische eindverbruikers. Met als belangrijkste gevolg: een aanzienlijke besparing op het verbruik en het onderhoud, met langere levensduur van de elektrische eindverbruikers. 

Dirk Raes, Account Manager bij Thermo Comfort en binnen de groep de productverantwoordelijke voor E-Power, ziet de groei naar de innovatieve oplossing dag na dag toenemen. De stijgende energieprijzen zitten daar natuurlijk voor iets tussen, zegt Raes: “In sommige sectoren, zoals de industrie, zijn de elektriciteitstarieven maar liefst verdrievoudigd. Sectoren waarin het energieverbruik van nature uit hoog ligt – denk maar aan grote bloemenkwekerijen – hebben zo extra baat bij E-Power. Vanwege de hoge energieprijzen is de terugverdientijd van E-Power sterk teruggedrongen, naar zo’n 3- à 4-tal jaar.”

Bij de hoofdzetel van Thermo Comfort, in Malle, staat bovendien de grootste E-Powerinstallatie in België. Raes: “We geven hier opleidingen aan installateurs en potentiële klanten. Onze eigen installatie laat ons ook toe om zwart op wit bewijs te leveren van het nut van E-Power. Meermaals per jaar kunnen we aan de hand van rapporten aantonen hoeveel energie we precies bespaard hebben.” 

De E-Power harmoniseert, filtert en optimaliseert op dynamische wijze de inkomende elektriciteit en die van alle elektrische eindverbruikers.

Van eerste haalbaarheidsstudie naar doorgedreven audit

Thermo Comfort neemt extra initiatieven om de bekendheid van E-Power een duwtje in de rug te geven en de praktische implicaties en voordelen beter te duiden voor potentiële gebruikers. Zo biedt Thermo Comfort aan geïnteresseerde bedrijven aan om het energieverbruik door te lichten middels een audit. “Eerst voeren we een snelle, korte en objectieve haalbaarheidsstudie uit, aan de hand van enkele basisgegevens en -parameters zoals het jaar-en piekverbruik. Dat laat ons toe om een snelle eerste evaluatie te maken, wat drempelverlagend werkt voor potentiële klanten. Blijkt uit die beperkte dat de desbetreffende klant baat zou kunnen hebben bij E-Power, gaan we over tot een diepgaander onderzoek. Die audit moet resulteren in de meest accurate gegevens met betrekking tot de kwaliteit van de installatie ter plaatse. Dat laat ons toe om de best mogelijke configuratie van E-Power te selecteren, wat resulteert in een accurate en optimale terugverdientijd”, aldus Raes. 

Het resultaat van de audit hangt af van diverse factoren. “Vooral het type verbruikers dat in het bedrijfs­gebouw actief is, is doorslaggevend. Zo kom je in een productiebedrijf vaak frequentie­geregelde motoren tegen, die een negatieve invloed uitoefenen op de kwaliteit van de aan­geleverde energie of stroom, wat op zijn beurt dan weer zorgt voor toename van de inwendige weerstand, en ten slotte voor verlies van efficiëntie of rentabiliteit. We bekijken tevens samen met de klant of er omvormers aan­wezig zijn, en/of er energie gewonnen wordt uit hernieuw­bare bronnen, zoals zon of wind. Aan het einde van de audit maken we inschatting van het besparings­potentieel, uitgedrukt in procenten.”

Er is niet alleen de audit. Met een gloednieuwe catalogus brengt Thermo Comfort sector per sector het besparingspotentieel in kaart, op basis van reeds gerealiseerde installaties in het buitenland. Ook dat cijfermateriaal geeft geïnteresseerde partijen meteen een idee wat ze kunnen verwachten. Een voorbeeldje: zo blijkt, uit de resultaten van 52 geïnstalleerde E-Powers in bedrijven in de voedingsindustrie, een gemiddeld energiebesparingsresultaat van 4,3 procent.

Met een gloednieuwe catalogus brengt Thermo Comfort sector per sector het besparingspotentieel in kaart, op basis van reeds gerealiseerde installaties in het buitenland. Hier afgebeeld: de retailsector.

Stabilisator

Er zijn nog redenen om te investeren in E-Power – niet alleen energiebesparing speelt een rol. “E-Power is een geschikte oplossing voor bedrijven die regelmatig te maken hebben met storingen, en in uitbreiding een regelmatige uitval van de installatie. E-Power doet dan dienst als perfecte stabilisator van de gehele installatie. Tot slot mag je niet vergeten dat iedere kWh energie die je bespaart, ook een besparing betekent op CO2-niveau. Gezien de vanuit de overheid gestuurde ‘Green Deal’ is dat knap meegenomen”, besluit Raes.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details