NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Baronie NV | Brugge – Stabiel montagesysteem voor zware luchtgroepen

Baronie NV | Brugge – Stabiel montagesysteem voor zware luchtgroepen

De vestiging van chocoladeproducent Baronie NV in Brugge wordt grondig verbouwd. Dankzij een grote nieuwbouw, tegen het bestaande pand, realiseert Baronie een ingrijpende uitbreiding. De luchtgroepen die voor de ventilatie in deze grote fabriek zorgen, steunen op de veilige en flexibele Big Foot Systems rooftop montagesystemen van Linum Europe.

Installatiebedrijf Beltherm uit Zedelgem kwam bij dit project terecht als onderaannemer van HVAC-installateur Daeninck en Deweerdt, en nam het luik ‘ventilatie’ op zich. Beide bedrijven werken regelmatig samen, zeker als het gaat om grote projecten. In dit gebouw leverde en plaatste Beltherm naast de 14 luchtgroepen ook de koelunits.

Brugge Baronie NV Linum

De luchtgroepen moesten stevig en doordacht vastgezet worden.

Balkstructuur
Aan het plaatsen en monteren van de luchtgroepen ging extra zorg vooraf. Bart Balbaert, projectleider bij Beltherm, licht toe. “Dit is een heel groot gebouw, bestaande uit een balkstructuur. Dit is niet echt een sterke dragende structuur. Daarom moesten alle betrokken partijen veel aandacht besteden aan alles wat boven-of onderdaks geplaatst zou worden, van leidingen tot luchtgroepen. De luchtgroepen die we plaatsten, op leggerstructuren, zijn relatief zwaar. Het was geen goed idee om die zomaar op het dak te plaatsen, onder meer omdat het dak een lichte hellingsgraad kent. Bovendien speelt de wind op zo’n dak ook een rol. De luchtgroepen moesten stevig en doordacht vastgezet worden.”

Linum Europe kon een oplossing bieden voor dit probleem, met het regelbare I-Beam montagesysteem van Big Foot Systems. In totaal werden er 42 I-Beams op het dak geplaatst. Beltherm en Linum Europe zijn geen onbekenden voor elkaar. In dit project werd ook beroep gedaan op de Prihoda-textielkanalen van Prihoda (onderdeel van de Linum Group). Big Foot Systems bleek een uitstekende oplossing voor het plaatsen van de luchtgroepen, aldus Balbaert. “Met dit I-Beamsysteem kan je de helling en hoogte aanpassen om een veilige installatie van de luchtgroepen te verzekeren. Bovendien laat deze werkwijze een doordachte voorbereiding toe. We hebben een landmeter ingeschakeld om de juiste posities voor de Big Foots te bepalen. Zo wisten we meteen waar de luchtgroepen precies geplaatst zouden moeten worden. Alles staat op zijn plaats, het dak is op geen enkele plek beschadigd, en de stabiliteit en veiligheid zijn gegarandeerd.”

Het lichte gewicht en de flexibele hanteerbaarheid van deze Big Foot Systems supports maakte het werk ook voor de monteurs eenvoudig. Eventuele aanpassingen achteraf zijn evenmin een probleem. Een ander voordeel van Big Foot Systems is dat de luchtgroep volledig los van het dak staat, en dat technici de luchtgroep ook langs onderen kunnen bereiken.

Extra berekeningen
Linum Europe beperkte zich niet tot het verkopen van een product: dankzij extra berekeningen kon ook Beltherm er zeker van zijn dat de installatie correct verliep. Op basis van het gewicht van de luchtgroepen deed Linum Europe druk -en windberekeningen, teneinde te weten hoeveel I-Beams er nodig waren om het gewicht van de hele structuur precies te verdelen. Balbaert: “Als installatiebedrijf dragen we een grote verantwoordelijkheid in een groot project als dit. Dan is het leuk dat de leverancier ook zijn verantwoordelijkheid neemt.”

Bovendien levert Linum ook de attributen om de leggers op de I-Beams te bevestigen. “Linum Europe bezorgde ons kant-en-klare pakketten, die niet veel extra denkwerk vereisten. Het was meteen duidelijk welk onderdeel bij welke luchtgroep hoorde. Dat zorgde voor een aanzienlijke tijdswinst”, zegt werfleider Steven Van Campenhout. Beltherm was dan ook bijzonder tevreden over de service die Linum Europe kon bieden. “Menselijk contact was voor beide partijen heel belangrijk. Al bij het eerste telefoongesprek vroeg hun vertegenwoordiger, Robin Mathijs, wanneer hij kon langskomen om de situatie met eigen ogen te bekijken. Ze hebben actief meegedacht om voor dit project de beste oplossing uit te werken”, besluit Balbaert.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details